Ελλαδα

Εντυπωσιακές εικόνες από το Μικρό Καβούρι - Υποχώρησε η θάλασσα

Συνήθως τέτοια φαινόμενα οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες λέει ο Ευθ. Λέκκας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Μικρό Καβούρι - Υποχώρησε η θάλασσα
Μικρό Καβούρι - Υποχώρησε η θάλασσα © youtube / video/ vimaonline

Υποχώρησε η θάλασσα στο Μικρό Καβούρι, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας - Tι «κρύβει» αυτή η υπoχώρηση της στάθμης της θάλασσας, εξηγεί ο Ευθ. Λέκκας

Αίσθηση έχει προκαλέσει το φαινόμενο της θάλασσας που υποχώρησε στο Μικρό Καβούρι της Βουλιαγμένης, λόγω της άμπωτης, αποκαλύπτοντας το βυθό, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να βαδίσει και να επισκεφθεί το νησάκι που μέχρι χθες βρισκόταν μέσα στη θάλασσα. 

Νησάκι στο μικρό Καβούρι

Το φαινόμενο αυτό, που εμφανίστηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στο Ναύπλιο, τη Σύρο, τον Βόλο, την Σίφνο και τη Σαμοθράκη, αν και συνδέεται από κάποιους με σεισμό, αυτό δεν ισχύει απόλυτα, όπως εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθ.Λέκκας.

Όμως όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, σε λίγες περιπτώσεις παρόμοια φαινόμενα συνδέονται με τους σεισμούς. Συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».

Οι δηλώσεις του κ. Ευθύμιου Λέκκα στο MEGA:

Tι "κρύβει" η υπoχώρηση της στάθμης της θάλασσας σε διάφoρες παραλιακές περιoχές | Eυ. Λέκκας

Για το συγκεκριμένο φαινόμενο αναφορά έκανε στο λογαριασμό του στο facebook και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε: «Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Στην Αττική, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021 hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m.
Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.