DW: Στο Καρά Τεπέ «οι αρουραίοι δαγκώνουν μωρά»
«Πρόκειται για φρικτές συνθήκες, στη μέση της Ευρώπης», λέει ο Γκερντ Μίλερ


Καρά Τεπέ: Τι καταγγέλλει ο υπουργός Αναπτυξιακής βοήθειας της Γερμανίας για την κατάσταση στον προσωρινό καταυλισμό προσφύγων.
Παρότι έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες από την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας οι πρόσφυγες στη Λέσβο εξακολουθούν να ζουν υπό «καταστροφικές συνθήκες», καταγγέλλει ο Γερμανός υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας, Γκερντ Μίλερ.
«Ο νέος καταυλισμός στο Καρά Τεπέ προφανώς δεν είναι καλύτερος», δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Επικαλούμενος τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» ο κ. Μίλερ επισημαίνει ότι η διεθνής οργάνωση ξεκίνησε τους εμβολιασμούς τετάνου στο Καρά Τεπέ, καθώς στα υγρά από τις βροχές αντίσκηνα οι αρουραίοι δαγκώνουν μωρά και μπορεί να τους μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες. Όπως λέει «πρόκειται για φρικτές συνθήκες, στη μέση της Ευρώπης». Ο Γκερντ Μίλερ προειδοποιεί μάλιστα ότι λόγω του χειμώνα η κατάσταση για τους πρόσφυγες στη Λέσβο θα επιδεινωθεί.
Ο πολιτικός της βαυαρικής Χριστιανοκοινωκοινωνικής Ένωσης (CSU), που ως υπουργός είναι αρμόδιος για τη συνεργασία της Γερμανίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες, είχε επισκεφθεί πριν δύο χρόνια τη Μόρια. Συγκρίνοντας την κατάσταση εκεί με προσφυγικούς καταυλισμούς που έχει επισκεφθεί ο ίδιος στο βόρειο Ιράκ ή το νότιο Σουδάν, εκτιμά ότι «πουθενά αλλού δεν επικρατούν τόσο άσχημες συνθήκες, όπως στη Λέσβο». Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, ότι οι διαδικασίες ασύλου επιτόπου αργούν να ολοκληρωθούν. Σε αυτό το διάστημα τα μεγαλύτερα προσφυγόπουλα έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να πάνε στο σχολείο. Όπως υποστηρίζει, «αν αυτό δεν αλλάξει, θα μεγαλώσει, εδώ στη μέση της Ευρώπης, μια χαμένη γενιά.»
Αυξάνεται η κριτική για το Καρά Τεπέ
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που Γκερντ Μίλερ καυτηριάζει τις συνθήκες των προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Παρόμοια κριτική εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα σε ανοιχτή επιστολή προς τη γερμανική κυβέρνηση σχεδόν 250 βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, αλλά και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία, ο επίσκοπος Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ. Τόσο οι βουλευτές όσο και ο ανώτατος εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Το αρμόδιο επί του θέματος υπουργείο Εσωτερικών κατέστησε σαφές ότι μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν προτίθεται να δεχτεί νέους πρόσφυγες από την Ελλάδα, πέραν αυτών που έχει ήδη αποδεχτεί.
πηγή: DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Προς τιμήν των 121.692 πεσόντων των Εθνικών Αγώνων της Ελλάδας
Παρά την πρόοδο παραμένει στην 34η θέση μεταξύ των 40 ευρωπαϊκών χωρών
Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αύριο Πέμπτη μέχρι και αρχές του Απριλίου
Η αιτία πρόκλησης της φωτιάς παραμένει άγνωστη
Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φθορά δημόσιας περιουσίας
Το χρονικό της υπόθεσης
Παράδειγμα δύναμης ψυχής και αποφασιστικότητας - Θερμό χειροκρότημα
Οι θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον
«Έπρεπε να έχεις ζητήσει μια συγνώμη...» είπε ο μάρτυρας
Τι το ελληνικό έχει μια ομάδα ανθρώπων που σέβονται την ιεραρχία και προκειμένου να πετύχουν έναν σκοπό πειθαρχούν;
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σε σοβαρή κατάσταση ο σεφ
Η ανάρτηση της εταιρείας στα social media
«Κάποτε ήταν πολύ σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μου» είπε στην κατάθεσή του ο ηθοποιός
Έρχεται κύμα κακοκαιρίας από την κεντρική Ευρώπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.