- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αυτή είναι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Τι προβλέπονται στα 5 άρθρα που φέρνει κατ' αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Το Βήμα»
Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ: Διαβάστε τα 5 άρθρά της - Τι προβλέπει για την περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ περιλαμβάνει συνολικά 5 άρθρα, στα οποία υπάρχει μεταξύ άλλων πρόβλεψη και για την περίπτωση που εντοπιστεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.
Τα πέντε άρθρα που περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου παρουσίασε αποκλειστικά «Το Βήμα».
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ υπεγράφη την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εθνική επιτυχία», υπογραμμίζοντας πως «η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα».
Από τη μεριά του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας τη χαρακτήρισε «ιστορική», καθώς μεταξύ άλλων δείχνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου συνεργασίας για τις θαλάσσιες ζώνες και επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή η συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίζει ότι «παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ: Τι προβλέπεται στα 5 άρθρα
Στο προοίμιο της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή. Παράλληλα, αν «οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας».
Επιπλέον, προβλέπεται ότι «όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης».
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε αναλυτικά τα 5 άρθρα της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου....
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απάντηση του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας μετά την επίθεση που δέχτηκε
Εξιτήριο πήρε σήμερα από το νοσοκομείο
Θα λειτουργήσουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις
Τα συμπτώματα, ο τρόπος μετάδοσης και οι συστάσεις του ΕΟΔΥ
Αρνιακός και Αρναούτογλου κάνουν λόγο για πυκνές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες
Πώς θα μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων - Αυτά που πρέπει να προσέχουμε
Το χρονικό του περιστατικού
Το νέο βίντεο της happy productions
Σε ποιο προϊόν η τιμή αυξήθηκε κατά 10,1%
Την τιμητική τους έχουν και τα χιονοδρομικά κέντρα - Οι προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Γιατί επέλεξαν αυτό το επώνυμο - Η ανακοίνωση της οικογένειας
Ο ηθοποιός παρασύρθηκε με τη μηχανή του από αυτοκίνητο
Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το meteo
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.