Ελλάδα 2021: Η Γιάννα Αγγελοπούλου βρέθηκε στα Χανιά
Φόρος τιμής στον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου, του μεγάλου πολιτικού που πρωτοστάτησε στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
Την πόλη των Χανίων και τα αξιοθέατά της επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη.
Στα Χανιά βρέθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη όπου και επισκέφθηκε μείζονος σημασίας αξιοθέατα της πόλης.
«Οι Έλληνες είναι ένα Έθνος που σέβεται την ιστορία του και κοιτάζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον. Τα απομεινάρια της ιστορίας τα συντηρεί και τα επιδεικνύει. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη από τα Χανιά, τα οποία επισκέφθηκε μαζί με τα Μέλη της Επιτροπής, Καθηγητές Νίκο Κανελλόπουλο και Δέσποινα Μουζάκη.
«Είναι μια προσβολή για τους Χριστιανούς ανά την οικουμένη και μια πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Για μένα, για την οικογένεια των Αγγελόπουλων που αναστήσαμε το Φανάρι, αυτό είναι μια αληθινή μαχαιριά. Ένα έθνος που είναι υπερήφανο για την ιστορία του δεν φοβάται τα σημάδια ή τα σύμβολα του παρελθόντος. Τα κοιτάζει στα μάτια με αυτοκυριαρχία και οδεύει προς το μέλλον. Έτσι ακριβώς θα γιορτάσουμε και εμείς τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με αυτοκυριαρχία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση», τόνισε με νόημα η κυρία Αγγελοπούλου.
Την έντονη καταδίκη του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής, και ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, λέγοντας ότι «κάθε πολιτισμένος άνθρωπος προσβάλλεται από αυτή την δραματική αλλαγή, από αυτήν την οπισθοδρόμηση». Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τοποθέτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, υπερτίμου και εξάρχου Κρητικού και Μυρτώου Πελάγους, κ. Δαμασκηνού, ο οποίος υπογράμμισε ότι, ενώ στην Κωνσταντινούπολη η πλειονότητα των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων ζούσαν μονιασμένα, η απόφαση της σημερινής ηγεσίας της Τουρκίας συνιστά μια βαρβαρότητα και μια ασέβεια προς την ιστορία. «Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκοσμίου κληρονομιάς και όφειλαν να το σεβαστούν» είπε χαρακτηριστικά.
«Προσκύνημα» στους Τάφους των Βενιζέλων
Μια από τις εμβληματικότερες στιγμές της επίσκεψης αποτέλεσε το «προσκύνημα» της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στους Τάφους των Βενιζέλων, εκεί όπου βρίσκονται οι τάφοι του επτά φορές πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθέριου Βενιζέλου, καθώς και του γιού του, Σοφοκλή Βενιζέλου, επίσης πρωθυπουργού της χώρας. «Οι τάφοι των Βενιζέλων μας προκαλούν σεβασμό και δέος.
Ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα, θεμελίωσε τη σπουδαία στιγμή που η Κρήτη, μετά από τόσες εξεγέρσεις, μετά από τόσο αίμα που χύθηκε, ενώθηκε με την Ελλάδα» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ελευθέριου Βενιζέλου, Νικόλαος Παπαδάκης, σημείωσε με έμφαση ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος «ολοκλήρωσε εν τέλει τον μεγάλο αγώνα των ηρώων του 1821».
Σε αυτόν τον ξεχωριστό φόρο τιμής, την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής συνόδευσαν ο Δήμαρχος Χανίων, ο παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Αντώνης Τσαπατάκης, ο πρωταθλητής της καλαθοσφαίρισης Γιάννης Ερηνάκης, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης καθώς και μαθήτριες από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων που υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους δημιούργησαν ένα «έξυπνο γάντι» που αναγνωρίζει την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε επίσης στο σπίτι της Χαλέπας το οποίο αποτέλεσε τη στέγη της ζωής του Ελευθέριου Βενιζέλου και σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μουσείο, με διαδραστικότητα, με ψηφιοποιημένη τη συλλογή των συγγραμμάτων του Εθνάρχη και των κειμηλίων του» ανέφερε το Μέλος της Ολομέλειας κ. Κανελλόπουλος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο μουσείο, συζητήθηκε το ενδεχόμενο το μεγάλο σχέδιο ψηφιοποίησης που ετοιμάζει το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος να μπει υπό την αιγίδα των δράσεων της Επιτροπής. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε «ένας φιλόσοφος της Πολιτικής, ένας φλογερός πατριώτης, ένας διεθνής Κρητικός που σφράγισε σπουδαία κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας» έγραψε, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Συνέργεια, συνεργασία και συστράτευση
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η διάθεση συνεργασίας και συστράτευσης όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χανίων έχει υποβάλει στη ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής πρόταση που αφορά την ψηφιακή απεικόνιση των μνημείων των Χανίων, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών, κάτι που συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η Επιτροπή με τον Δήμαρχο Χανίων.
Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν επίσης με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Νίκο Καλογερή καθώς και Δημάρχους και Αντιδημάρχους άλλων Δήμων του Νομού (Πλατανιά, Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου Σελίνου, Κισσάμου).
Οι εκπρόσωποι των Δήμων παρουσίασαν τις προτάσεις που προτίθενται να υποβάλουν στην Επιτροπή με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, με την Πρόεδρο της Επιτροπής να ωθεί τους παρευρισκομένους να επεξεργαστούν και προτάσεις που θα περιλαμβάνουν μια διάσταση παρακαταθήκης για το μέλλον, εκτός από τη αναμνημόνευση του παρελθόντος. «Συνέργεια, συνεργασία και συστράτευση. Το παράδειγμα που είδαμε σήμερα στα Χανιά πρέπει να γίνει κοινή πρακτική για όλους. H Αντιπεριφέρεια κατάφερε να φέρει τους Δήμους κοντά. Και αυτό έχει τεράστια σημασία», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
«Πρέπει να ξαναθυμηθούμε όλη αυτή τη διαδρομή των 200 χρόνων. Πως ξεκίνησε από μια χούφτα οπλαρχηγών το 1821 και πού βρισκόμαστε σήμερα. Ποια είναι η θέση μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Όλη αυτή η ιστορική διαδρομή μας κάνει περήφανους. Πρέπει όμως να δούμε και ποιες είναι οι προοπτικές μας, ποια η θέση μας στην Ευρώπη και στον κόσμο, πως θα προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια» ανέφερε από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα Χανιά, η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ενετικά Νεώρια, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, αλλά και στο Φρούριο Φιρκά, το μέρος όπου υψώθηκε η σημαία της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου 1913, παρόντος του τότε Βασιλιά Κωνσταντίνου, του Χανιώτη Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και πλήθους κόσμου.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 55χρονος ενημερώθηκε έναν χρόνο μετά από το χειρουργείο ότι έχει καρκίνο
Ανήλικοι και οι υπόλοιποι τρεις επιβάτες του οχήματος
Συνελήφθη ο εκπαιδευτής και ο βοηθός του
«Τα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό σχεδιάστηκαν το 1974» σημειώνει ο κ. Αναστάσιος Ι. Στάμου
Αντί για την Εκκλησία, πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα
Μετά από 20 ημέρες μάχης στην Εντατική
Το φυτό των Χριστουγέννων έχει την τιμητική του
Λόγω της κακοκαιρίας η θάλασσα είχε βγει στην προβλήτα
Είχε προσεγγίσει δύο ανήλικα κορίτσια στο κέντρο της Αθήνας
Σε κλίβανο κατέληξαν οι κατασχεμένες ουσίες
Υποβασταζόμενη η σύζυγός του στο «τελευταίο αντίο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.