- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Στο Χαμόγελο του Παιδιού δεν αξίζει μόνο μία εικονική αγκαλιά
Tο Χαμόγελο του Παιδιού αύξησε τις δράσεις του την περίοδο του κορωνοϊού και μας ζητά μια μεγάλη εικονική αγκαλιά αυτό το Πάσχα
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος σε μια συνέντευξη στην ATHENS VOICE.
Όταν σήκωσε το τηλέφωνο, ο Κώστας Γιαννόπουλος ίσα που ακουγόταν. Το ακουστικό είχε γεμίσει παιδικές φωνές. «Κάναμε βιντεοκλήση μέσω Skype με τα παιδιά και έχουν τρελαθεί» μου λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού». Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις ημέρες παρά την παραμονή μας στο σπίτι, όλοι μας αναζητούμε την επικοινωνία με τους φίλους ή τους συνεργάτες μας και τα παιδιά δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα. Το Χαμόγελο του Παιδιού μένει και αυτό στο σπίτι από την αρχή της καραντίνας. Ένα σπίτι που μόνο πέρυσι στήριξε 95.000 παιδιά μέσα από τις δράσεις του και συνολικά 1.600.000 παιδιά έχουν περάσει από την πόρτα του.
Η φετινή χρονιά όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς είναι αρκετά ιδιαίτερη. Για έναν οργανισμό με τη δράση του Χαμόγελου του Παιδιού, η ιδιαιτερότητα σημαίνει μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Το μήνα που μας πέρασε, το 1056, η γραμμή του Χαμόγελου, είχε αύξηση 140% σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο. Τα περιστατικά αυξάνονται, όμως οι άνθρωποι του Συλλόγου είναι σε εγρήγορση. «Ο μέσος όρος αναμονής είναι 11 δευτερόλεπτα» μας λέει γεμάτος περηφάνια ο Κώστας Γιαννόπουλος. Πώς κατάφερε το Χαμόγελο του Παιδιού να ανταποκριθεί στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε και πώς δημιουργήθηκε η καμπάνια «Αυτό το Πάσχα Χαμογελάω στη σκέψη ότι αγκαλιάζω...»; Ο Πρόεδρος του Χαμόγελου μας απαντά και μας καλεί να αγκαλιάσουμε το Σύλλογο στην επόμενη μέρα, που μόνο εύκολη δεν προβλέπεται.
Έχουν κάνει, τώρα που μιλάμε, βιντεοκλήση μέσω Skype από μόνα τους, χωρίς την δασκάλα και γίνεται ένας όμορφος πανικός. Είναι από τις ωραίες στιγμές που γέννησε η πανδημία. Τα παιδιά ενδεχομένως να επικοινωνούν περισσότερο και από ότι πριν και αυτό μου έκανε εντύπωση. Αν και στην αρχή της κρίσης φοβόμουν πολύ ότι με τον εγκλεισμό θα δημιουργούνταν προβλήματα, γιατί μιλάμε για πολλά παιδιά, εντούτοις η ωριμότητά τους ήταν κάτι που με εξέπληξε. Σε συνεργασία με τον κόσμο στο Χαμόγελο που τα φροντίζει, και η λέξη «φροντίδα» δεν είναι τυχαία, καταφέρνουν να ζήσουν αυτήν την κρίση πιο ενωμένα από ότι πριν.
Ήταν δύσκολο να εξηγήσετε στα παιδιά τι συμβαίνει όταν ξεκινούσε η κρίση του κορωνοϊού;
Πάντοτε είναι δύσκολο για ένα παιδί να καταλάβει και να δεχτεί την πραγματικότητα και στις περιπτώσεις που κάποιο παιδί δεν έχει τους γονείς του μαζί σε όλο, τότε εμείς πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Όμως σε αυτήν την φάση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οφείλω να ομολογήσω ότι φέρονται αρκετά ώριμα. Σήμερα τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα νομίζουμε και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.
Πώς προστατευτήκατε στο Χαμόγελο από την πανδημία;
Είμαστε αρκετά τυχεροί μέσα σε αυτην την ατυχία. Πρόσφατα κάναμε εκπαίδευση και στα 14 σπίτια και όλοι οι υπεύθυνοι του Χαμόγελου για την αντιμετώπιση μιας κρίσης. Δεν αρκεί απλά να είμαστε σε εγρήγορση μέσα στα σπίτια, αλλά να οργανωθούμε σε όλους τους τομείς. Το σπίτι του Χαμόγελου δεν είναι σαν τα υπόλοιπα σπίτια, όπου μπορούμε να κλειστούμε μέσα μέχρι να τελειώσει η καραντίνα. Ταυτόχρονα πρέπει να δουλεύουν και οι άλλες μας δράσεις. Δεν γίνεται π.χ. σε καμία περίπτωση να κλείσει η γραμμή μας, το 1056. Έτσι, σήμερα λειτουργούν όλες οι γραμμές και τα κέντρα μας σε όλη τη χώρα, ενώ σε περίπτωση που δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, έχουμε για back up το κέντρο μας στον Καρέα σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακινηθούν κάποιοι.
Θέλω να πω ότι έχει γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια, με σχέδιο, έτσι ώστε να αποφύγουμε το κακό σενάριο. Παράλληα έχουμε αυξήσει και τις δράσεις μας. Τα ασθενοφόρα μας σήμερα εξυπηρετούν το ΕΚΑΒ, Εμείς δεν έχουμε την ευθύνη μόνο του εαυτού μας. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά και στις οικογένειες τους να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών.
Στα καθαρά πρακτικά, τι άλλαξε στη λειτουργία σας; Χρησιμοποιείτε μάσκες;
Μέσα από καλώς εννοούμενη «ζητιανιά» καταφέραμε και εξασφαλίσαμε μάσκες για όλους. Ο Ελληνικός Στρατός μας έδωσε απολυμαντικά και ευχαριστούμε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για αυτήν του την πρωτοβουλία. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν έτοιμοι να τηρήσουμε όλους τους κανόνες. Μάλιστα πολλοί μας ρωτούσαν για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε τις μάσκες. Όσοι έχουμε περάσει καρκίνο γνωρίζουμε το πόσο ευάλωτοι είναι κάποιοι άνθρωποι όταν είναι πεσμένο το ανοσοποιητικό τους. Και για αυτούς και για τους υπόλοιπους θεωρούμε ότι η μάσκα είναι απαραίτητη για την προστασία τους.
Ακόμη εξασφαλίσαμε ποδιές, καθώς έχουμε αναλάβει την κατ’οίκον νοσηλεία σε 220 παιδιά στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Παιδιά που είναι διασωληνωμένα και εάν σταματούσε σήμερα η δράση μας, θα έπρεπε να γυρίσουν πίσω στα νοσοκομεία που σήμερα έχουν έλλειψη ΜΕΘ. Επομένως έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην τους μεταφέρουμε κανέναν ιό και να συνεχιστεί η εντατική θεραπεία από το σπίτι τους και όχι στο νοσοκομείο.
Δεν είχατε κάποιο κρούσμα μέχρι σήμερα σε κάποιο από τα 14 σπίτια σας;
Δόξα το Θεό όχι. Αντιμετωπίσαμε ένα ύποπτο κρούσμα όμως. Το παιδί και όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, μπήκαν αμέσως σε καραντίνα, μέχρι να βγει αρνητικό το τεστ.
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ήδη μπροστά σας;
Έχει σταματήσει όλη η δραστηριότητα. Τελείωσαν τα παζάρια, τελείωσαν οι εκδηλώσεις, τελείωσαν οι συνεισφορές. Ευτυχώς μπορέσαμε να διοχετεύσουμε κάποιες λαμπάδες ίσα - ίσα για το εθυμοτυπικό. Σήμερα λειτουργούμε καθαρά και μόνο από το αποθεματικό μας. Το Χαμόγελο όμως δεν σταματάει και για αυτό οργανώσαμε και μια αισιόδοξη πασχαλινή εκστρατεία, το «Αυτό το Πάσχα Χαμογελάω στη σκέψη ότι αγκαλιάζω...».
Πείτε μας δυο λόγια για αυτήν την τόσο όμορφη καμπάνια. Πρόσφατα είδαμε να την προωθούν σημαντικοι καλλιτέχνες.
Είναι μια όμορφη πρωτοβουλία που πήραμε, με ένα πραγματικά αισιόδοξο μήνυμα. Δεν θέλαμε να βγούμε και να γκρινιάξουμε για προβλήματα στεναχωρώντας κι άλλο τον κόσμο. Ζητάμε από κόσμο να σκεφτεί ποιον θα ήθελε να αγκαλιάσει αυτό το Πάσχα και να μας το στείλει με 2,4 ευρώ στο 19810. Ζητάμε μαζί με την αγκαλιά που θα ήθελε ο κόσμος να κάνει, να δώσει με αυτόν τον τρόπο και μια μεγάλη εικονική αγκαλιά στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε οικογένειες και παιδιά. Μεγαλώνουμε 71 παιδιά και όλα εκείνα που είδαν τα Πανεπιστήμιά τους να κλείνουν τις εστίες τους ή ακόμα και ενήλικες που μέσα σε αυτήν την συγκυρία θα μείνουν χωρίς δουλειά. Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι η οικογένεια όλων αυτών των ανθρώπων και σε αυτήν θα επιστρέψουν τώρα που υπάρχει ανάγκη. Οι ευχές είναι πάντα καλές, αλλά «συν Θεώ και χείρα κίνει».
Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο μέχρι τώρα;
Ναι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι. Ιδιαίτερα μετά το πολύ όμορφο βίντεο που έφτιαξαν οι καλλιτέχνες με πρωτοβουλία του Αντώνη Κανάκη και των Ράδιο Αρβύλα. Οι παραινέσεις τους για αγκαλιές είναι πολύ όμορφες και τους ευχαριστούμε για τη βοήθεια.
Στην αρχή της κουβέντας μας, είπατε ότι τα τηλεφωνήματα στην γραμμή σας αυξήθηκαν κατά 140% αυτόν τον Μάρτιο. Πρόκειται για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας;
Όχι, η αύξηση αφορά συνολικά τα τηλεφωνήματα. Ευτυχώς τα περιστατικά βίας δεν φαίνεται να έχουν αυξητική τάση. Το θέμα είναι φυσικά πολύ μεγάλο αφού όταν όλα τα προβλήματα είναι κλεισμένα μέσα στο σπίτι, το θέμα μπορεί να σκάσει αν πάσα στιγμή. Ωστόσο μέχρι σήμερα αν και περιμέναμε ότι θα είχαμε περισσότερα τέτοια τηλεφωνήματα μιας και συμμετέχουμε στην γραμμή του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Αιγινήτειο και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τελικά δεν έχουμε.
Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε βέβαια να βοηθάμε γονείς και παιδιά μέσω κάποιων webminars. Φτιάξαμε μια σειρά βίντεο που τα ονομάζουμε «Ρώτα το Χαμόγελο» και τώρα δημιουργήσαμε βίντεο και για τον κορωνοϊό.
Θεωρείτε ότι μετά από την κρίση θα είναι πιο δύσκολη η κατάσταση και στα θέματα βίας;
Κοιτάξτε, ενδεχομένως να είναι και τώρα δύσκολη και να υπάρχουν αρκετά περιστατικά, τα οποία δεν μαθαίνουμε. Όμως ναι, πιστεύω ότι μόλις περάσει η υγειονομική κρίση, τότε τα προβλήματα θα βγουν προς τα έξω. Όπως ακριβώς είχε γίνει και με την οικονομική κρίση. Αυτές θα είναι οι «παράπλευρες απώλειες» του κορωνοϊού.
Διαβάσαμε πρόσφατα για τη συνεργασία σας με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας. Τι σημαίνει αυτή η σνεργασία για έναν σύλλογο που δεν έχει σταματήσει μέρα να μάχεται ενάντια στη βία;
Ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Εκείνοι έχουν εξειδίκευση στα θέματα της γυναίκας και στην βία μέσα στην οικογένεια, ενώ εμείς στα παιδιά. Έτσι σήμερα, βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Έχουμε ανοίξει κάποια διαμερίσματά μας για τις κακοποιημένες γυναίκες και πλέον στέλνουμε το αυτοκίνητό μας για να βοηθήσουμε όταν υπάρχει άμεση ανάγκη. Ανοίγουμε τα διαμερίσματά μας κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη.
Το τηλέφωνο για τις καταγγελίες στα θέματα γυναικών είναι το ίδιο;
Το τηλέφωνο της Γενικής Γραμματείας είναι το 15900, όμως αν σε περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να εξυπηρετηθεί, θα βρει πάντα εμάς στο 1056. Το κέντρο μας έχει μέσο όρο αναμονής τα 11 δευτερόλεπτα, είναι δωρεάν και είναι τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης χαρακτηρισμένο από την Πολιτική Προστασία. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το τηλεφωνικό μας κέντρο, αφού η δουλειά που γίνεται είναι πραγματικά σοβαρή και δείχνουμε το πόσο σεβόμαστε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Πόσο δύσκολη είναι η επόμενη ημέρα; Έχετε προλάβει να την σκεφτείτε;
Είναι μια κατάσταση που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Εμείς όμως στο Χαμόγελο είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε τι θα γίνει. Η επόμενη μέρα θα είναι πιο δύσκολη, πιο έντονη και θα χρειαστεί να δώσουμε ακόμη περισσότερη βοήθεια. Όμως θα ήθελα να αποφύγουμε την «φιλανθρωπία της συμπόνοιας». Θέλουμε μέσα από αξιοπρέπεια να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που θα το έχουν ανάγκη. Οι άνθρωποι που ζητούν την βοήθειά μας δεν είναι ζητιάνοι, ούτε τεμπέληδες. Απεχθάνομαι τις φιλανθρωπίες με τις σακούλες πορτοκάλια και δεν θέλω να βάλω τους ανθρώπους σε μια επιπλέον ταλαιπωρία. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με αξιοπρέπεια.
Είναι πολύ εύκολο να βρεθεί κάποιος στην θέση αυτών των ανθρώπων. Πολύ εύκολα έρχονται τα πάνω-κάτω. Εγώ έχασα ό,τι σημαντικότερο είχα στη ζωή μου και αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι βοηθάω σε κάτι πολύ σημαντικό. Υποχρέωση μας στην κοινωνία είναι να συνεισφέρουμε με τον σωστό τρόπο.
Αυτή είναι και η στάση σας που έχει δώσει τόση αγάπη στο Χαμόγελο όλα αυτά τα χρόνια. Και δίνει ακόμα σε μια εποχή που οι ΜΚΟ δέχονται τεράστια κριτική.
Τα κονδύλια όμως πάνε σε αυτές και τελικά τους ψάχνουμε... Πονεμένη ιστορία. Αυτό που θέλω να ξέρει ο κόσμος είναι ότι το Χαμόγελο δεν είναι αυτονόητο. Υπάρχει μια θεωρία ότι είμαστε πλούσιοι και κάνουμε όλες αυτές τις δράσεις. Δεν είμαστε πλούσιοι, απλά κάνουμε καλό νοικοκυριό και να κάνουμε οικονομία πάντα για να ανταπεξέλθουμε. Δόξα το Θεό, βοήθα Παναγιά είμαστε κάθε μέρα.
To μήνυμά σας για αυτό το πραγματικά περίεργο Πάσχα;
Το μήνυμα συμβαδίζει με την πασχαλινή μας δράση. Στην κατάσταση που έχουμε βρεθεί φέτος, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγκαλιάσουμε εικονικά τους ανθρώπους μας, αυτούς που αγαπάμε. Ας βγούμε ζωντανοί από αυτήν την κατάσταση και μετά όλοι μαζί να μετρήσουμε τις πληγές μας.
Από 10/4 έως και 26/4 το Χαμόγελο του Παιδιού μας καλεί να στείλουμε SMS στο 19810* και να μοιραστείτε μαζί μας, ποιον θέλετε να αγκαλιάσετε το Πάσχα. Ουσιαστικά μας προτέπει να συμπληρώσουμε όπως νομίζουμε τη φράση: «Αυτό το Πάσχα Χαμογελάω στη σκέψη ότι Αγκαλιάζω…».
Τα μηνύματά σας θα αναρτώνται στο www.hamogelo.gr, ώστε να μοιραστούμε όλοι μία ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ, να γίνουμε άλλος ένας κρίκος σε αυτή την αλυσίδα και να στηρίξουμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που σήμερα μας χρειάζεται όλους!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο οδηγός δεν τραυματίστηκε
Για την υπόθεση των Αμπελοκήπων
Γνωστός από την «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Τι ανέφερε ο Γιώργος Τσαγκαράκης
Φωτιά σε φορτηγό φαίνεται να συνδέεται με το περιστατικό - Τι εκτιμούν οι αρχές
Το επιχειρησιακό πλάνο που εκπονήθηκε για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τις γιορτές
Σε μία προσπάθεια επανανοηματοδότησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή τα 100 χρόνια του δήμου Ιλίου
Αν απαγορευόταν ένας οδηγός λεωφορείου να κάνει κι άλλα πράγματα ταυτόχρονια, θα το έκαναν τόσοι πολλοί;
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει
Ο 55χρονος αστυνομικός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, δίνοντας μάχη για τη ζωή του
Πού οφείλεται η θερμοκρασιακή διαφορά
«Δεν κρατήσαμε κρυφή την αρρώστια του»
Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για το θερμοκρασιακό «ασανσέρ»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.