Ελλαδα

Έρχονται νέες καταιγίδες -Ζημιές σε Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά

Μέχρι πότε θα πλήττουν έντονες βροχοπτώσεις την Αττική

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vroxoptosi-athina1
Βροχόπτωση στην Αθήνα © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έως αργά σήμερα το απόγευμα οι καταιγίδες στην Αττική, ενώ η «Βικτώρια» έχει ήδη πλήξει ιδιαίτερα το νομό Χανίων, σύμφωνα με το meteo.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στο νομό Αττικής θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται έως αργά το απόγευμα σήμερα, ενώ μετά το μεσημέρι αναμένεται ένα νέο κύμα τοπικά ισχυρών καταιγίδων, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σφοδρή καταιγίδα έπληξε περί τις 02:00-02:30 το βράδυ της Τρίτης το λεκανοπέδιο της Αττικής και την πόλη της Αθήνας.

Τις σφοδρές βροχοπτώσεις συνόδευαν κεραυνοί που έκαναν τη νύχτα μέρα, ενώ δεν έλειψαν τα προβλήματα και στην Αθήνα καθώς σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Παγκράτι, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

 

 

Δείτε βίντεο με τους κεραυνούς στο Κορωπί και το Αιγάλεω:

 

 

 

 

Στα Χανιά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Με ιδιαίτερη δριμύτητα επηρεάζει τη χώρα από χθες το μεσημέρι η κακοκαιρία «Βικτώρια». Κατά τη διάρκεια της νύχτας και έως τις 09:00 το πρωί της Τετάρτης τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Κρήτη, ιδιαίτερα στο νομό Χανίων.

Οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.gr κατέγραψαν πανελλαδικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 08:30 το πρωί της Τετάρτης στον Αλικιανό και στο Ακρωτήριο Χανίων (64 και 63 χιλιοστά αντίστοιχα), στο Σπήλι Ρεθύμνου (52), στο κέντρο των Χανίων (46), στον Πλατανιά Χανίων (46), στην Ασή Γωνιά Χανίων (43), στην Παλαιοχώρα Χανίων (41) και στις Βρύσες Χανίων (39 χιλιοστά). 

Κέρκυρα: Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης 41χρονου που εγκλωβίστηκε σε χαράδρα

Στην Κέρκυρα, συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης 41χρονου που εγκλωβίστηκε σε χαράδρα. 

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος, στην περιοχή, που είναι απολύτως δύσβατη, βρίσκονται από χθες το απόγευμα δύο οχήματα της πυροσβεστικής με δέκα πεζοπόρους πυροσβέστες και διασώστες, ενώ αναμένεται να έρθει και δύναμη της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα, προκειμένου να συνδράμει στην διάσωση του 41χρονου.

Η περιοχή είναι δύσβατη και η προσβασιμότητα γίνεται μέσα από απόκρημνα μονοπάτια. Το έργο των πυροσβεστών βοηθούν και οι κυνηγοί της περιοχής.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί μετά την επέλαση της «Βικτώριας».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρίζος, κατά τις βραδινές ώρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξήντα συμβάντα που αφορούσαν κοπές δέντρων από το οδικό δίκτυο, αντλήσεις νερών από σπίτια και καταστήματα, αλλά και διασώσεις οδηγών και επιβατών από οχήματα όταν αυτά παρασύρθηκαν από ρέματα στη Νότια Κέρκυρα. Οι έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες προκάλεσαν κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου σε όλο το νησί, καθώς και διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού εξυπηρετείται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ η Πολιτική Προστασία των τριών δήμων και της περιφέρειας είναι σε επιφυλακή. Κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί.

Κεφαλονιά: Προβλήματα σε Νύφι και Αγία Ευφημία

Στην Κεφαλονιά, το Νύφι και η Αγία Ευφημία επλήγησαν περισσότερα από την καταιγίδα «Βικτώρια». Για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα, οι κάτοικοι στο Νύφι είδαν πέτρες, ξύλα και τόνους λάσπης να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους στο χωριό.

Στο ίδιο έργο θεατές είναι και οι κάτοικοι στο χωριό της Αγίας Ευφημίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί τόνοι λάσπης. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα που δημιουργούνται προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή από την έντονη βροχόπτωση.

Πώς να προστατευτείτε

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θέτοντας σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών -και άλλων- φαινομένων. Το κύμα κακοκαιρίας «Βικτώρια» έφθασε στην Αττική, φέρνοντας έντονη βροχόπτωση. Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, η ΓΓΠΠ δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν όσοι βρεθούν σε περιοχή όπου προβλέπεται εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων. Αναλυτικά:

1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά

3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, η ΓΓΠΠ προσθέτει: «Μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.