«Πληγώνοντας» το Σαρακήνικο: Τι λέει ο δήμος Μήλου για τους βανδαλισμούς
Ο δήμαρχος Μανόλης Μικέλης μίλησε στην Athens Voice για το πώς σκοπεύει να προστατέψει την παραλία-κόσμημα του νησιού
Οι βανδαλισμοί στο Σαρακήνικο είναι μια θλιβερή πραγματικότητα και η νέα δημοτική Αρχή Μήλου λαμβάνει μέτρα για την προστασία της παραλίας.
Διατεθειμένη να βάλει «φρένο» στους βανδαλισμούς στο Σαρακήνικο είναι η νέα Δημοτική Αρχή της Μήλου. Η παραλία-κόσμημα με τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια, τις σπηλιές και τα σμαραγδένια νερά έχει γίνει στόχος βανδάλων, οι οποίοι σκαλίζουν με αιχμηρά αντικείμενα λέξεις (ακόμα και ολόκληρες φράσεις). Η συγκεκριμένη παραλία με το σεληνιακό τοπίο αποτελεί έναν από τους πιο must προορισμούς για τους τουρίστες και ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη όχι μόνο του νησιού αλλά και της Ελλάδας.
Ωστόσο, η εικόνα που συναντά ο επισκέπτης σε ορισμένα σημεία προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο» δηλώνει στην Athens Voice ο δήμαρχος του νησιού Μανόλης Μικέλης, επισημαίνοντας ότι «το φαινόμενο δεν είναι τωρινό και δεν περιορίζεται μόνο στο Σαρακήνικο». Όπως εξηγεί, στόχος βανδάλων έχουν γίνει μεταξύ άλλων οι χριστιανικές κατακόμβες, το Κάστρο, το Αρχαίο Θέατρο αλλά και το μαγευτικό Κλέφτικο (όπου η προσέγγιση γίνεται μόνο με πλωτό μέσο). Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι επί σειρά ετών δεν είχε γίνει κάτι ουσιαστικό, γι’ αυτό και η κατάσταση επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι.
«Η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη και πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι να ελέγχουν και να αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες» ξεκαθαρίζει ο κ. Μικέλης και προαναγγέλλει κυρώσεις για όσους πιάνονται επ’ αυτοφώρω να αλλοιώνουν επιφάνειες στα χαρακτηριστικά λευκά βράχια της παραλίας.
Αφού ενημερώνει για τα προβλήματα που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, με υπο-στελεχωμένες υπηρεσίες, ο δήμαρχος της Μήλου διευκρινίζει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να περιοριστεί το φαινόμενο.
Πώς θα σταματήσουν οι βανδαλισμοί
«Σχεδιάζουμε έναν ελεγκτικό φορέα, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί στο Σαρακήνικο. Θα μπει φύλακας. Όταν ο άλλος γνωρίζει ότι η παραλία ελέγχεται, αυτό θα τον αποτρέψει» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι βανδαλισμοί γίνονται από το σούρουπο και μετά, όταν η προσέλευση του κόσμου μειώνεται.
«Δεν μπορεί ο καθένας να γράψει μέρα μεσημέρι, γατί δεν ξέρει ποιος είναι δίπλα του και πώς θα αντιδράσει. Αυτά γίνονται μετά το σούρουπο» αναφέρει, γνωστοποιώντας ότι μεταξύ των προωθούμενων μέτρων είναι να τοποθετηθεί και μια νέα μπάρα στην είσοδο.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποτραπούν και τα φαινόμενα με οδηγούς και αναβάτες που κατεβάζουν αυτοκίνητα και μηχανάκια στα λευκά βράχια, επιβαρύνοντας έτσι το φυσικό τοπίο. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το Πάσχα. Την ίδια περίπου περίοδο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση σήμανσης που θα ενημερώνει τον επισκέπτη για το τι ΔΕΝ επιτρέπεται να κάνει.
Χημικές τουαλέτες
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην επίλυση ζητημάτων υγιεινής, καθώς στον χώρο θα μεταφερθούν χημικές τουαλέτες.
Στην ερώτηση για το αν οι περισσότερες λέξεις-φράσεις είναι ελληνικές ή ξένες, η απάντηση του κ. Μικέλη είναι ξεκάθαρη: «Τα περισσότερα δεν είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα».
Κλείνοντας, ο δήμαρχος της Μήλου τονίζει ότι έχουν ξεκινήσει συντονισμένες ενέργειες, ώστε το νησί να είναι έτοιμο για το επόμενο καλοκαίρι και να υποδεχτεί χωρίς προβλήματα την ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου, προστατεύοντας παράλληλα τις πανέμορφες παραλίες του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο θα διατηρηθεί η καλοκαιρία
Πυροτεχνήματα πάνω από τον Πύργο του Πειραιά
Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να υποδεχθούν το νέο έτος
Πυροτεχνήματα, μουσική και χαμόγελα
Τα τελευταία δρομολόγια για Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία, Τρόλεϊ
Το ελληνικό κράτος και τα δημόσια πανεπιστήμια, ανοικτά πλέον στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό
Η πρόγνωση από την ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες
Τελευταίες αγορές πριν την έλευση του νέου έτους
Αλλαγές στα δρομολόγια
Πρόγνωση EMY και Meteo
Υπήρξε μέρα του 2024 που δολοφονήθηκαν δύο γυναίκες με διαφορά ωρών
Οι τέσσερις περιοχές που θα έχουν καλό καιρό
Η μελέτη του δήμου δίνει προτεραιότητα στην κίνηση των πεζών
Μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για τους επιβάτες
Το σπάνιο φαινόμενο του amoc collapse φέρνει ανατροπή σε όλη την Ευρώπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.