«Θέλω να μείνω»: Μητέρα θύμα κακοποίησης ζητά να μην εκδοθεί στο Ιράν
Η Σαραρέ και η 6χρονη κόρη της μπήκαν παράνομα στη χώρα μας για να γλιτώσουν από τον «δυνάστη» σύζυγο και πατέρα
Δικάζεται στον Άρειο Πάγο η υπόθεση έκδοσης της Σαραρέ Κχαντεμί, της Ιρανής που ήρθε στην Ελλάδα με την κόρη της για να γλιτώσει από την κακοποίηση.
Νέα έκκληση απηύθυνε η 37χρονη Σαραρέ Κχαντεμί προς την ελληνική κοινωνία και τη δικαιοσύνη ζητώντας να απορριφθεί το αίτημα έκδοσής της στο Ιράν, από το οποίο έφυγε το περασμένο καλοκαίρι μαζί με την κόρη της για να γλιτώσει από τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης. Η 37χρονη μαζί με την 6χρονη κόρη πέρασαν από τον Έβρο παράνομα στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι και συνελήφθησαν με ένταλμα της Ιντερπόλ που εκδόθηκε από τις ιρανικές αρχές.
Επί της ουσίας ο «δυνάστης» σύζυγός της την κατηγορεί για αρπαγή ανηλίκου και να εμπλουτίσει το κατηγορητήριο πρόσθεσε ότι η 37χρονη σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Η Κχαντεμί και η κόρη της κρατούνται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
Την ερχόμενη Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, δικάζεται στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της έκδοσής της. Πρωτοδίκως είχε αποφασιστεί η έκδοσή της και τώρα η 37χρονη ελπίζει σε μια διαφορετική απόφαση από τον Άρειο Πάγο. Ακολουθεί το σκεπτικό και όλα τα πρακτικά της πρωτόδικης απόφασης που επέτρεψε στην 37χρονη να εκδοθεί στην Τεχεράνη και δικαστεί βάσει του ισλαμικού νόμου, Σαρία.
«Θέλω να μείνω στην Ελλάδα, δεν θέλω να επιστρέψω στο Ιράν. Αν επιστρέψω θα με σκοτώσουν», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Σ. Κχαντεμί. «Δεν φοβάμαι για μένα, αλλά το παιδί μου. Αν με σκοτώσουν, τι θα απογίνει το παιδί μου;».
«Στο Ιράν η κυβέρνηση είναι πολύ κακή. Πρώτα, φυλακή και μετά θάνατο! Θα με συλλάβει η αστυνομία και θα με σκοτώσει. Ο άνδρας μου θέλει να παντρέψει την κόρη μου έως ότου κλείσει τα 9! Ο άνδρας μου την χτυπούσε. Την τραυμάτισε στο κεφάλι μια φορά που την χτύπησε.
Για την υπόθεση της Σαραρέ Κχαντεμί έχει κάνει ανάρτηση και ο Απόστολος Δοαξιάδης στον λογαριασμό του. Αναλυτικά η ανάρτησή του:
Την ερχόμενη Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, δικάζεται στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της έκδοσης της Σαραρέ Κχαντεμί, μιας νέας ιρανής γυναίκας που ήρθε στον τόπο μας με την εξάχρονη κόρη της Ντιάνα, για να γλυτώσει από έναν βάρβαρο δυνάστη σύζυγο και ένα καθεστώς όπου τα δικαιώματα της γυναίκας είναι ανύπαρκτα. Το Ιράν, όπου ισχύει ο νόμος της Σαρία, ζητά την έκδοση τους, μάνας και κόρης. Η βάση είναι μήνυση του συζύγου της, που κατηγορεί την Σαραρέ για απαγωγή (κατά τον ιρανικό νόμο) ανηλίκου- της κόρης της.
Η Σαραρέ και η κόρη της είχαν υπάρξει επανειλημμένα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχοντας και οι δύο υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς από τον σύζυγο/πατέρα. Ανάμεσα στα πολλά άλλα, ο άνδρας της έσπασε το χέρι της Σαραρέ, πράγμα που τεκμαίρεται ακόμη και από το ιρανικό αίτημα έκδοσης, που γράφει το εξής αμίμητο: ότι στο Ιράν υπάρχει δικαιοσύνη, γιατί ναι μεν ο άνδρας της Σαραρέ της έσπασε το χέρι, αλλά της έδωσε μια μικρή οικονομική αποζημίωση!
Σύμφωνα με τον νόμο της Σαρία, οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερα όντα, κάτι ανάλογο από νομικής πλευράς με ζώα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εξουσία του άνδρα-αφέντη τους. Η μοιχεία τιμωρείται με θάνατο δια λιθοβολισμιού, όπως βέβαια και κάθε αντικαθεστωτική δράση.
Σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο, η πράξη της Σαραρέ, να πάρει την κόρη της, θεωρείται απαγωγή και τιμωρείται με ελάχιστο δεκαπέντε έτη φυλάκισης. Αλλά τα πράγματ είναι χειρότερα για εκείνη: ο άνδρας της την έχει κατηγορήσει στο Ιράν για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, πράγμα που μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με την ποινή του θανάτου. (Φυσικά, αυτό δεν γράφτηκε στους λόγους έκδοσης, γιατί δεν θα περνούσε το φίλτρο της Ίντερπολ - αλλά θα ισχύει αν ου μη γένοιτο η Σαραρέ εκδοθεί). Επιπλέον, και ακόμα χειρότερο, οι ιρανοί πολίτες που ζητούν άσυλο σε ξένη χώρα και τελικά εκδίδονται, θεωρούνται με την επιστροφή τους αυτοδικαίως "προπαγανδιστές κατάτ ου καθεστώτος και εχθροί του", κατηγορίες που έχουν σχεδόν σίγουρη τη θανατική καταδίκη.
Είναι απλό το θέμα δυστυχώς: αν η Σαραρέ εκδοθεί στο Ιράν, κατά πάσα πιθανότητα θα εκτελεστεί. Όσο για τη μικρή Ντιάνα, θα περάσει στην "επιμέλεια" του βασανιστή-της πατέρα, ο οποίος έχει το δικαίωμα, μόλις η μικρή κλείσει τα εννιά της χρόνια, να την παντρέψει (!) με γαμπρό που θα διαλέξει ο ίδιος.
Η πρώτη, εφετειακή απόφαση, που βγήκε στην Κομοτηνή, για λόγους κατ' εμένα ακατανόητους, έκρινε ότι η Σαραρέ πρέπει να εκδοθεί, με επιχειρήματα που -ο Θεός να με συγχωρέσει- μου θύμιζαν περιρσσότερο ιρανικό παρά ελληνικό δικαστήριο.
Έτσι, αυτή τη στιγμή η Σαραρέ κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, και η μικρή Ντιάνα σε ένα "κέντρο φιλοξενίας". Την Τρίτη θα οδηγηθεί στον Άρειο Πάγο, όπου πέντε έλληνες ανώτατοι δικαστές θα αποφασίσουν για τη μοίρα των δύο ανυπεράπιστων συνανθρώπων μας.
Ο Άρειος Πάγος είναι πλέον το μόνο τείχος δικαιοσύνης και ανθρωπιάς, που μπορεί να εμποδίσει ενά εφιαλτικό μέλλον για τη Σαραρέ και τη Ντιάνα.
Είναι αυτός ο ίδιος, ελληνικός Άρειος Πάγος, που με την απόφαση της μη-έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών, παρά τη μανία του Ερντογάν και τη φιλική σε αυτόν στάση της τότε κυβέρνησης μας, τίμησε την Ελληνική Δικαιοσύνη. Με τη γενναία, υψηλόφρονη και -πάνω από όλα- δίκαιη απόφασή του, υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο της αξίες του κράτους δικαίου, των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αξιών--τελικά της ανθρωπιάς.
Θέλω να ελπίζω ότι η ίδια λαμπρή παράδοση θα συνεχιστεί με την απόφαση για τη Σαραρέ και τη Ντιάνα, θύματα ενός βάρβαρου, απάνθρωπου και βέβαια μισογυνικού καθεστώτος.
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
Φίλες και φίλοι, όσες και όσοι νοιάζεστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσες και όσοι έχετε δημόσια φωνή, είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύθωσης, είτε τα ΜΜΕ, διαδώστε και υποστηρίξτε το αίτημα της Σαραρέ.
Φίλες και φίλοι του Facebook, αν το νομίζετε, αναπαράγετε και διαδώσετε αυτή την ανάρτηση, καθώς και κάθε άλλη σχετική με το θέμα.
Κι όσο για μένα, εδώ είμαι. Και βέβαια θα επανέλθω.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περισσότερη αστυνομική δύναμη ζητούν οι πολίτες της περιοχής
Ο 55χρονος ενημερώθηκε έναν χρόνο μετά από το χειρουργείο ότι έχει καρκίνο
Ανήλικοι και οι υπόλοιποι τρεις επιβάτες του οχήματος
Συνελήφθη ο εκπαιδευτής και ο βοηθός του
«Τα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό σχεδιάστηκαν το 1974» σημειώνει ο κ. Αναστάσιος Ι. Στάμου
Αντί για την Εκκλησία, πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα
Μετά από 20 ημέρες μάχης στην Εντατική
Το φυτό των Χριστουγέννων έχει την τιμητική του
Λόγω της κακοκαιρίας η θάλασσα είχε βγει στην προβλήτα
Είχε προσεγγίσει δύο ανήλικα κορίτσια στο κέντρο της Αθήνας
Σε κλίβανο κατέληξαν οι κατασχεμένες ουσίες
Υποβασταζόμενη η σύζυγός του στο «τελευταίο αντίο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.