Ελλαδα

Παράνομες υιοθεσίες: Αποκαλύψεις για το κύκλωμα -Τι κέρδη αποκόμισε

Ένας δικηγόρος και μία μαιευτήρας - γυναικολόγος μεταξύ των συλληφθέντων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
baby

Παράνομο κέρδος μισού εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε την τελευταία τριετία κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτηρίζει η Αστυνομία αυτό που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη σύλληψη 12 ατόμων, φερόμενων ως μελών του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ., από την φερόμενη δράση του το κύκλωμα αποκόμισε την τελευταία τριετία παράνομα κέρδη που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 66 άτομα, μεταξύ αυτών ένας δικηγόρος και μία μαιευτήρας - γυναικολόγος, που συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες και τους αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται -εξάλλου- δύο υπάλληλοι ιδιωτικών κλινικών, που δραστηριοποιούνται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως επίσης δύο γυναίκες που είναι ήδη έγκλειστες σε φυλακές της χώρας για παρόμοια αδικήματα, αλλά και οι εμπλεκόμενες βιολογικές μητέρες.

Η πολύμηνη αστυνομική έρευνα αποκάλυψε ολόκληρη «βιομηχανία» παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων, ενώ το κύκλωμα στρατολογούσε γυναίκες ως παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων. Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκαν 22 παράνομες υιοθεσίες και 24 περιπτώσεις γυναικών από τις οποίες εξάγονταν τα ωάριά τους έναντι αμοιβής. Η εγκληματική οργάνωση εκμεταλλευόταν κυρίως νεαρές γυναίκες από τη Βουλγαρία, που βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Όπως έγινε γνωστό, το κόστος της παράνομης ιδιωτικής υιοθεσίας κυμαινόταν από 25.000 έως 28.000 ευρώ, ποσά τα οποία κάλυπταν οι ανάδοχοι γονείς, που θεωρείται ότι είναι άτεκνα ζευγάρια Ελλήνων. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται, εκτός από την αμοιβή της βιολογικής μητέρας, τα έξοδα τοκετού και νοσηλείας, η αμοιβή των δικηγόρων και των ατόμων που μεσολαβούσαν στα διάφορα στάδια της διαδικασίας κ.ά. Ανάλογα με το φύλο του παιδιού και τα χαρακτηριστικά του, ο «τιμοκατάλογος» διαφοροποιούνταν. Η δε αμοιβή της βιολογικής μητέρας κυμαινόταν από 4.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ η καταβολή των χρημάτων δεν γινόταν άπαξ, αλλά σε τρεις δόσεις, ώστε να μην αλλάξουν άποψη ή μετανιώσουν και «ναυαγήσει» η υιοθεσία.

Παρουσιάζοντας την υπόθεση ο διευθυντής ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αντώνης Τζιτζής, επισήμανε ότι οι ανάδοχοι γονείς εντοπίστηκαν και δεν διώκονται ποινικά, αλλά ούτε διατρέχουν κίνδυνο να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα παιδιά. Ο ίδιος περιέγραψε τα τρία στάδια από τα οποία «περνούσε» η παράνομη ιδιωτική υιοθεσία: 1ο. Μετά τη γέννηση σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης γινόταν η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης με την οποία ανατίθετο προσωρινά η επιμέλεια στους ανάδοχους γονείς, 2ο. Ένα μήνα αργότερα λάμβανε χώρα η συμβολαιογραφική πράξη κανονικής επιμέλειας και 3ο. Η οριστική επιμέλεια και υιοθεσία με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου.

Εξίσου «χρυσοφόρα» φέρεται να ήταν η ενασχόληση του κυκλώματος με το εμπόριο ωαρίων, κατά το οποίο μέλη του υπέβαλλαν γυναίκες σε ειδική θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προκειμένου να εξάγουν τα ωάρια έναντι χρηματικής αμοιβής. Σε άλλες περιπτώσεις το ίδιο κύκλωμα «στρατολογούσε» ως δότριες ωαρίων ή ως παρένθετες μητέρες, γυναίκες που διαμένουν στην Ελλάδα (Ρομά και αλλοδαπές), εξασφαλίζοντας τη συναίνεσή τους έναντι χρημάτων.

Το ογκώδες κατηγορητήριο αποδίδει στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ότι έκαναν τη «μεσιτεία» εισπράττοντας χρήματα από τις κλινικές στις οποίες απευθύνονταν άτεκνα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση εμπλέκονται τρεις ιδιωτικές κλινικές από τη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα, τα κατηγορούμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διακινούσαν χρηματικά ποσά μέσω χρηματοπιστωτικών οργανισμών, πραγματοποιούσαν αγορές πολυτελών οχημάτων, χρυσαφικών και ακινήτων, ενώ φαίνεται να χρηματοδοτούσαν και την εισαγωγή ρούχων από το εξωτερικό. Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν των συλλήψεων βρέθηκαν σε σπίτια, γραφεία και στις εμπλεκόμενες κλινικές πλήθος εγγράφων υιοθεσιών και παρένθετης μητρότητας, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βιβλιάρια τραπεζών, παραστατικά συναλλαγών κ.ά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, που τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην α' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία, κατά περίπτωση, για την Παρασκευή και το Σάββατο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.