Ελλαδα

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει το «σπίτι» του και σε ξεναγεί

Πώς θα δηλώσεις συμμετοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο Αθηνών © INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει το «σπίτι» του και σε ξεναγεί. Πώς θα δηλώσεις συμμετοχή

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει το «σπίτι» του στο ευρύτερο κοινό και προσκαλεί όλους να γνωρίσουν από κοντά τα Προπύλαια, έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Μέρος της Αθηναϊκής Τριλογίας, του πιο γνωστού και σημαντικού συμπλέγματος νεοκλασικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης, το κτιριο των Προπυλαίων θεμελιώθηκε το 1839, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Hans Christian Hansen.

Στα Προπύλαια, το Πανεπιστήμιο λειτούργησε όχι μόνο ως χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και ως αγαπητό σημείο συνάντησης, με τον περίβολο να προσφέρεται ανά εποχές για σημείο πολιτικών και άλλων κινητοποιήσεων. Γνώρισε στιγμές τελετουργικές (ανιδρύσεις ανδριάντων και στηλών, επετειακές εκδηλώσεις), χωρίς να το αφήσουν ανέπαφο οι ιστορικές συνθήκες. Στους χώρους του στέγασε βιβλιοθήκες, μουσεία, εργαστήρια, διοικητικές υπηρεσίες, αίθουσες συνεδριάσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Εκτός από τις πρυτανικές αρχές και τμήματα της διοίκησης, περιλαμβάνονται μεγάλη αίθουσα τελετών για ομιλίες, αναγορεύσεις επιτίμων διδακτόρων, ορκωμοσίες και επίσημες ομιλίες, καθώς και δύο αμφιθέατρα για συνέδρια και ημερίδες.

Φέτος το πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τρεις επετείους: τα 180 χρόνια από τη θεμελίωση του σπουδαίου νεοκλασικού μεγάρου του, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen (1803-1883), 160 χρόνια από την εκτέλεση της συμβολικής ζωφόρου των Προπυλαίων του, σύνοψης του μακρού χρόνου της ελληνικής ιστορίας και συνέχειά του κατά την οθωνική περίοδο, με χορηγία του Έλληνα βαρόνου Σίμωνα Σίνα (1810-1876), σε σχέδια του Βιεννέζου ζωγράφου Carl Rahl (1812-1865), και 130 χρόνια από την ολοκλήρωσή της, η οποία οφείλεται στον Γερμανό ζωγράφο Eduard Lebiedzki (1862-1915). Συμπληρωματικός της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής του, ο εξωτερικός γλυπτός διάκοσμός του περιλαμβάνει την ηρωική μορφή του Ρήγα Φεραίου, τον μαρτυρικό πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, τον διδάσκαλο του γένους Αδαμάντιο Κοραή, τον Βρετανό φιλέλληνα πολιτικό Γλάδστωνα, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, και τις στήλες των πεσόντων φοιτητών κατά τον Πόλεμο του 1897 και κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έργα των Ελλήνων Ιωάννη Κόσσου (1822-1873), Γεωργίου Φυτάλη (1830-1880), Γεωργίου Βιτάλη (1838-1901), Γεωργίου Βρούτου (1843-1909), Γεωργίου Μπονάνου (1863-1940) και Γεωργίου Παπαγιάννη (1860-1920).

Την άγνωστη ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να μάθει το κοινό κάθε ηλικίας με τις οργανωμένες συστηματικές ξεναγήσεις από μεταπτυχιακούς σπουδαστές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο ίδιο Τμήμα Δημήτρη Παυλόπουλου.

Για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαραίτητη είναι η ονομαστική δήλωση στην ανοιχτή προσβάσιμη ψηφιακή πλατφόρμα http://visit.uoa.gr/

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.