Ελλαδα

Βαγγέλης Καραθάνος: O 20χρονος που άλλαξε τη ζωή των αγροτών

Ο Τρικαλινός φοιτητής αρνήθηκε προτάσεις σε διεθνή πανεπιστήμια για να κυνηγήσει την ιδέα του στην Ελλάδα

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 687
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαγγέλης Καραθάνος
Βαγγέλης Καραθάνος

Στη χώρα μας πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να είσαι άνω των 35 προκειμένου να κάνεις ένα επιχειρηματικό άνοιγμα. Περιπτώσεις όμως σαν αυτή του Βαγγέλη Καραθάνου έρχεται να τους διαψεύσει, καθώς ο φοιτητής από τα Τρίκαλα είναι ιδρυτής και CEO της Geabit,  στήνοντας ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση της καλλιέργειας. Η startup του μάλιστα έχει βραβευθεί από τη Nissan ως μία από τις 19 startups που αλλάζουν τον κόσμο, ενώ ο ίδιος ψηφίστηκε ως πρόσωπο της χρονιάς 2018 στην κατηγορία «Εκπαίδευση - Έρευνα - Καινοτομία» από την εφημερίδα «Πελοπόννησος». Ο ίδιος αρνήθηκε υποτροφίες σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού για να κυνηγήσει το όραμά του, πώς όμως ξεκίνησαν όλα;

Geabit

Προτού αναδειχθεί εφευρέτης και έπειτα επιχειρηματίας, ο Βαγγέλης μεγάλωσε σε μια κοινωνία με αρκετούς αγρότες, πολλοί από τους οποίους έχαναν τη σοδειά και την περιουσία τους λόγω ασθένειας ή κακού ποτίσματος. «Θέλοντας να βοηθήσω τους αγρότες να αυξήσουν τη σοδειά τους με λιγότερες έννοιες και πόρους, αποφάσισα να φτιάξω κάτι που θα αξιοποιούσε υπάρχουσες τεχνολογίες, για να γίνει ο απόλυτος βοηθός και φίλος τους και παράλληλα να ωθήσει τη γεωργία να μπει σε μια νέα, τεχνολογικά προηγμένη εποχή» λέει ο ίδιος στην ATHENS VOICE.

karathanos_2.v1.jpg

Έτσι, με τη δημιουργία ειδικών συσκευών, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης και ανάλυσης της υγείας και της ανάπτυξης των φυτών. Η τεχνολογία αυτή καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στον αέρα και προσφέρει συμβουλές στον αγρότη για το πώς θα μεγιστοποιήσει τη σοδειά του, θα μειώσει το ρίσκο του και περιορίσει την περιττή χρήση χημικών, ενέργειας και νερού. Ο αγρότης δεν έχει παρά να τοποθετήσει τις συσκευές αυτές στην καλλιέργειά του με μια διαδικασία δύο λεπτών και αμέσως ξεκινά η συλλογή και η αναμετάδωση δεδομένων με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα μπορεί να προβλεφθεί το μέλλον σχετικά με το τι θα γίνει στην καλλιέργεια τις επόμενες δύο εβδομάδες, με αρκετά μεγάλη ακρίβεια.  «Ουσιαστικά, έχουμε βρει τον τρόπο για να μπορεί ο αγρότης να πετύχει την τέλεια και ιδανική ανάπτυξη του φυτού και του καρπού. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να προσφέρουμε πρόβλεψη ασθενειών και καιρού, έλεγχο ποτίσματος και παρακολούθηση συνθηκών αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης μπορεί να είναι πλέον λίγο πιο χαλαρός, καθώς θα αφήνει το βάρος του καιρού, των ασθενειών και του ποτίσματος σε εμάς».

Geabit

Δείγμα της καινοτομίας αυτής είναι το γεγονός ότι η Geabit ανήκει στο Inception Program της NVIDIA, στο πρόγραμμα στο οποίο ανήκουν startups που φέρνουν την επανάσταση σε τομείς μέσω Deep Learning και τεχνητής νοημοσύνης.

Μπορεί όμως ο μέσος Έλληνας αγρότης να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες αποτελεσματικά; Η απάντηση που δίνει ο Βαγγέλης είναι ναι, καθώς οι Έλληνες αγρότες μπορεί να μη χρησιμοποιούν αρκετά εργαλεία νέας τεχνολογίας στην παραγωγή τους, παρόλα αυτά είναι εξοικειωμένοι και ενήμεροι για τις νέες τεχνολογίες στη γεωργία γενικότερα.«Αρκετά σημαντικό ρόλο για να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες οι αγρότες είναι να υπάρχει μια ευχάριστη και εύκολη εμπειρία χρήσης, δηλαδή να μπορούν να αντλήσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται εύκολα και γρήγορα. Αυτό είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε στο Geabit» μας εξηγεί.

fb_img_1547025766806.jpg

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη του Βαγγέλη,  είναι ότι  χρησιμοποιούμε τα εμπόδια της έλλειψης τεχνογνωσίας και της γραφειοκρατίας σαν δικαιολογία για να μην ψαχτούμε ή ξεκινήσουμε κάτι δικό μας. «Η Ελλάδα και το ελληνικό startup οικοσύστημα έχουν κάνει τρομερά βήματα τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να φτάσουμε στο επίπεδο άλλων χωρών που θεωρούνται Startup Nations, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ. Χρειάζεται όχι μόνο να ωριμάσει το οικοσύστημα των startups αλλά να μεγαλώσει ο αριθμός των επενδυτών που επενδύουν σε αυτό. Για παράδειγμα, το Ισραήλ έχει περισσότερα από 150 venture capital funds, τη στιγμή που εμείς έχουμε περίπου 10. Τα περισσότερα εμπόδια, όμως, σίγουρα μπορούν να ξεπεραστούν» μας λέει και συμπληρώνει «Επιχειρώ για εμένα σημαίνει να τολμάς, να διαχειρίζεσαι, να προβλέπεις, να πιστεύεις σε κάτι. Επιχειρώ σημαίνει να ονειρεύεσαι και να προσπαθείς να κάνεις το αδύνατο δυνατό».

Μελλοντικός στόχος του Βαγγέλη είναι να δει την τεχνολογία του Geabit στην αγορά, να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της γεωργίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.