Ελλαδα

Καταπέλτης η Oxfam για την κατάσταση στη Μόρια και σε άλλα ελληνικά hot spots

«Εκατοντάδες έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά και θύματα βασανιστηρίων έχουν εγκαταλειφθεί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόρια- Πρόσφυγες
Μόρια- Πρόσφυγες © INTIMENΕWS / ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Εκατοντάδες έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά και θύματα βασανιστηρίων έχουν εγκαταλειφθεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, την ώρα που το σύστημα εντοπισμού των ευάλωτων έχει καταρρεύσει λόγω μειωμένου προσωπικού και ελλιπών διαδικασιών, καταγγέλλει η ΜΚΟ Oxfam σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για μεγάλο μέρος του περασμένου χρόνου υπήρχε στη Λέσβο μόνο ένας γιατρός διορισμένος από το κράτος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εξέταση έως και 2.000 ανθρώπων που φτάνουν κάθε μήνα. Ωστόσο, τον Νοέμβριο δεν υπήρχε καθόλου γιατρός, οπότε δεν πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για τον εντοπισμό των ευάλωτων.

Ένας 28χρονος αιτών άσυλο από το Καμερούν κρατήθηκε για τρεις μήνες με βάση την εθνικότητά του, παρά το γεγονός ότι είχε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Όταν έφτασε στη Λέσβο, «με ρώτησαν μόνο εάν είχα κάνει καμία εγχείρηση πρόσφατα και είπα όχι. Αυτός ήταν ο μόνος ιατρικός "έλεγχος" τον οποίο έκαναν πριν να με βάλουν στη φυλακή της Μόριας. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας και μόνο ένας ψυχολόγος διαθέσιμος, ο οποίος δεν έχει αρκετό χρόνο να ασχοληθεί μαζί σου». Σήμερα ζει σε σκηνή στη Μόρια και περιμένει να μεταφερθεί σε περισσότερο κατάλληλες συνθήκες διαμονής που να ταιριάζουν στις ανάγκες του.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι γυναίκες, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον τοκετό με καισαρική τομή, έπρεπε να φύγουν από το νοσοκομείο για να ζήσουν σε μια σκηνή. Επιπλέον, περιγράφει ότι επιζώντες σεξουαλικής βίας που ζουν σε έναν καταυλισμό όπου ξεσπούν τακτικά διαμάχες και όπου τα δύο τρίτα όσων διαμένουν εκεί, λένε ότι δεν αισθάνονται ποτέ ασφαλείς.

Μια 36χρονη από το Καμερούν ανέφερε ότι «διαμάχες μπορεί να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να σου έρθει μια πέτρα στο κεφάλι ακόμα και αν απλά πηγαίνεις στην τουαλέτα ή στη σκηνή σου». Η ίδια κατήγγειλε ότι «ζω σε μια περιφραγμένη περιοχή για γυναίκες μόνες τους, ωστόσο μετά τις 11 το βράδυ η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορεί να μπει οποιοσδήποτε γιατί δεν υπάρχει φρουρός τη νύχτα».

Η Oxfam καταγγέλλει, τέλος, μια «ιδιαίτερα ανησυχητική τάση των αρχών να κρατούν έφηβους και επιζώντες βασανιστηρίων εξαιτίας της αδυναμίας αναγνώρισής τους ως ευάλωτους».

Η ΜΚΟ ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση και τις χώρες της ΕΕ να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και ψυχολόγων, και να διορθώσουν το σύστημα ελέγχου στα ελληνικά νησιά. Επίσης, ζητάει περισσότεροι αιτούντες άσυλο να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε τακτική βάση, κυρίως οι ευάλωτοι. Επιπλέον, ζητάει από τις χώρες της ΕΕ να μοιραστούν την ευθύνη με την Ελλάδα για πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.