- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το 5o Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «HerMa Conference» αποτελεί μία σημαντική διεθνή συνάντηση φορέων από το χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Το συνέδριο έχει στόχο να προσφέρει μία καινοτόμα και βιωματική προσέγγιση για το μέλλον του πολιτισμού και του ευρύτερου τομέα διαχείρισής του. Τιμώμενη χώρα φέτος θα είναι η Σουηδία.
Όπως κάθε χρόνο, μία θεματική θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα του συνεδρίου, για το 2018 αλλά και το 2019, «O Λαϊκός Πολιτισμός ως Παγκόσμια Κληρονομιά» (Traditional and Local Knowledge as Heritage), που θα είναι και ο βασικός άξονας συζήτησης. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο του οποίου το θεωρητικό πλαίσιο ακόμα ερευνάται και διαμορφώνεται. Τριάντα εισηγητές, πέντε θεματικές συζητήσεις, πέντε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, δεκαπέντε πανεπιστημιακοί και κορυφαίοι ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο, για τρεις ημέρες θα φέρουν στο προσκήνιο ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό το γενικότερο πρίσμα του λαϊκού πολιτισμού και των άυλων εκφάνσεών του.
Η θεματική θα αναπτυχθεί και θα διερευνηθεί μέσα από τις πέντε βασικές ενότητες του συνεδρίου, θεωρητικές προσεγγίσεις, νομική προστασία πολιτιστικών αγαθών, εκπαίδευση, αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο και τοπικές κοινότητες καθώς και τεχνολογικές εξελίξεις. Μέσα από τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν τα καίρια ζητήματα που αφορούν τις παγκόσμιες εξελίξεις του 21ου αιώνα στον πολιτισμό, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται, ή θα πρέπει να υιοθετηθούν παγκοσμίως στον τομέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών.
Ιδιαίτερης σημασίας για το ευρύτερο κοινό είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες, σχεδιασμένες πάντα στο πλαίσιο του συνεδρίου, στοχεύουν στην ανάδειξη πτυχών της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με διαδραστικές και συμμετοχικές μεθόδους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν σημαντικά το δίκτυο των επαφών τους, να ανακαλύψουν μία άλλη δυναμική πτυχή της πόλης συμμετέχοντας σε θεματικούς πολιτιστικούς περιπάτους, να κατανοήσουν μέσα από έναν βιωματικό τρόπο και όχημα τις παραστατικές τέχνες την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή τους σε έναν ανοιχτό διάλογο όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες, να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πλαισίου συζήτησης με στόχο τη διερεύνηση των πεποιθήσεων και των οραμάτων των τοπικών κοινωνιών για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη διαχείρισή τους.
Όροι συμμετοχής
Το Συνέδριο είναι δωρεάν για τα μέλη του HERITΛGE. Μπορείτε να γίνεται μέλος μέσω του συνδέσμου: ΗeritageΜanagement.org/Conference/Registration.
Το συνέδριο πραγματοποιείται από τον οργανισμό HERITΛGE (Heritage Management Organization), με τη συνεργασία του ΟΠΑ, του Πανεπιστημίου του Kent, την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων*, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Καθώς τιμώμενη χώρα για το 2018 είναι η Σουηδία, το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
O HERITΛGE (Heritage Management Organization) είναι ένας καινοτόμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαίδευσης και έρευνας που υποστηρίζεται από διακεκριμένους διεθνείς και ελληνικούς φορείς για την ενίσχυση και ανάδειξη της δυναμικής του πολιτισμού ως πηγή μάθησης, πολιτισμικής ταυτότητας, συλλογικής συνείδησης και ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.