TV & Media

Η κοκκινομάλλα που εμπνέει τους Κούρδους μαχητές κατά του ISIS

Η 27χρονη ποπ σταρ Helly Luv πολεμάει με τον τρόπο της το Ισλαμικό Κράτος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H Helen Abdulla, γνωστή και ως Helly Luv, όπως είναι το καλλιτεχνικό της όνομα δεν είναι μια τυπική ποπ σταρ. Για την ακρίβεια, στόχος της είναι με τα τραγούδια της να εμπνέει τους Κούρδους μαχητές γνωστούς ως peshmerga (αυτοί που αψηφούν τον θάνατο), στη σκληρή μάχη τους κατά των φανατικών ισλαμιστών του ISIS.

H Helly Luv γεννήθηκε το 1988 στο Ιράκ και μεγάλωσε υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος εξαπέλυσε μια βίαιη και αιματηρή επιχείρηση καταστολής των Κούρδων.

Ο παππούς της ήταν μαχητής των peshmerga, η οικογένειά της όμως αποφάσισε να αφήσει πίσω της αυτή τη ζωή και μετακόμισε στη Φινλανδία, όταν η Helly ήταν μικρή. Η ίδια, στα 18 της χρόνια πήγε στο Λος Άντζελες, με στόχο να ξεκινήσει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής.

image

Παρόλο που η αρχή της ήταν πολύ δύσκολη, λίγο πριν τα παρατήσει μια δισκογραφική εταιρεία της πρότεινε συνεργασία και το πρώτο της σινγκλ έγινε Νο3 στη Φινλανδία και ανταγωνιζόταν το Diamonds της Rihanna για την κορυφή.

Φαίνεται όμως πως το τραγούδι που την έκανε διάσημη είναι το τελευταίο, το οποίο τράβηξε και την προσοχή των Κούρδων μαχητών στη Μέση Ανατολή.

Έχει τίτλο Revolution και τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ έγιναν σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ, σχεδόν δίπλα στο πεδίο της μάχης των Κούρδων ενάντια στο ISIS.

Το τραγούδι μιλά για τη νίκη ενάντια στους φονταμενταλιστές τρομοκράτες και στην επιστροφή της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, ενώ αποκαλεί και τους τρομοκράτες Daesh,όρος προσβλητικός για τους ισλαμιστές.

Η Helly Luv δήλωσε στους βρετανικούς IBTimes ότι βρίσκονταν σε ένα μικρό χωριό όπου έκαναν επίθεση οι ισλαμιστές του ISIS και φοβόντουσαν να κάνουν γύρισμα ώσπου μια μέρα άκουσαν στις ειδήσεις ότι οι ISI είχαν επιτεθεί σε ένα χωριουδάκι 15 λεπτά μακριά σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς χωρικούς. Τότε ήταν που το πήραν απόφαση.