TV & Media

Η πετυχημένη συνταγή της ΕΡΤ

Αν η Ελλάδα του μέλλοντος έχει ένα ιδανικό προφίλ σε διάφορους τομείς, τότε η ΕΡΤ θα μπορούσε να είναι το πρότυπό της. Σύγχρονο, καινοτόμο, συμπεριληπτικό, αξιοκρατικό, παραγωγικό, ανταγωνιστικό

Επιστήμη Μπινάζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ΕΡΤ υπό τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζούλα είναι case study για το πώς μπορεί να διοικηθεί αποτελεσματικά ένας ελληνικός δημόσιος οργανισμός παρά τις αγκυλώσεις και τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς

Είμαι στα γυρίσματα μιας νέας εκπομπής που ξεκινά στην ΕΡΤ σε λίγο καιρό. Μια εκπομπή για την Ευρώπη και τους Έλληνες που εργάζονται εδώ. Βλέπω και διαβάζω από τη σάλα του πρωινού του ξενοδοχείου μου όλα όσα γράφονται για το μοναδικό καθολικής αποδοχής success story αυτής της κυβέρνησης. Για την ΕΡΤ των τελευταίων πέντε χρόνων.

Η απερχόμενη διοίκηση ήταν τόσο ευρύχωρη και ανοιχτή να αγκαλιάσει το αντικειμενικά καλό προϊόν ώστε αψηφούσε κομματικές ταυτότητες. Έριχνε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης την ίδια στιγμή που οι τηλεθεατές της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβραζαν από θυμό για ασήμαντες αφορμές. Το κατάφερε με αντικειμενικότητα και αμεροληψία στις ειδήσεις αλλά και στις επιλογές εκπομπών και προσώπων που είχαν την ελευθερία να εκφράζονται ελεύθερα. Κεντρικός της παρουσιαστής λοιδορούσε την κυβέρνηση στα κοινωνικά δίκτυα αλλά συνέχιζε κανονικά την παρουσίαση της  εκπομπής του στην κρατική τηλεόραση. Αυτό ήταν μάθημα δημοκρατίας και σοβαρής διοίκησης. Και δεν ήταν αυτονόητο μέχρι σήμερα σε ένα κρατικό κανάλι.

Έβγαλε στον αέρα κωμωδίες που δοκίμασαν τα συντηρητικά αντανακλαστικά των τηλεθεατών και βγήκε νικήτρια. Δημιούργησε τόσο πετυχημένες σειρές  που ανάγκασε τα ιδιωτικά κανάλια να την αντιμετωπίσουν ως ένα σοβαρό παίχτη. Η ΕΡΤ των τελευταίων πέντε χρόνων υπό την διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζούλα και της στενής του ομάδας είναι case study για το πώς μπορεί να διοικηθεί αποτελεσματικά ένας ελληνικός δημόσιος οργανισμός παρ’ όλες τις αγκυλώσεις και τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς. Δεν ξέρω ποια είναι η συνταγή. Εγώ διέκρινα εργατικότητα, συμβιβαστική διάθεση σε συγκρουσιακές προκλήσεις, διπλωματικότητα σε προκλητικές συμπεριφορές.

Αν η Ελλάδα του μέλλοντος έχει ένα ιδανικό προφίλ σε διάφορους τομείς, τότε η ΕΡΤ θα μπορούσε να είναι το πρότυπό της. Σύγχρονο, καινοτόμο, συμπεριληπτικό, αξιοκρατικό, παραγωγικό, ανταγωνιστικό.