TV & Media

Σαν Σήμερα: Στις 5 Σεπτεμβρίου 1976 η παγκόσμια πρεμιέρα του Muppet Show

Ο Κέρμιτ ήρθε στις οθόνες του όλου του κόσμου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν Σήμερα: Στις 5 Σεπτεμβρίου 1976 η παγκόσμια πρεμιέρα του Muppet Show

Σαν σήμερα στις 5 Σεπτεμβρίου 1976, το πρώτο επεισόδιο του «The Muppet Show» του Τζιμ Χένσον προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση. (5 Σεπτεμβρίου)

Από το 1969 η σειρά Sesame Street είχε προσφέρει στον Τζιμ Χένσον και τις μαριονέτες του αρκετή αναγνωρισιμότητα. Ο Τζιμ Χένσον ωστόσο ήθελε να αποφύγει τη σύνδεση του ονόματος του αποκλειστικά με την παιδική ψυχαγωγία και επιζητούσε τη δημιουργία ενός σόου το οποίο θα άρεσε εξίσου σε ενήλικες και παιδιά. Ο Χένσον βρισκόταν σε επικοινωνία με κάποια αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα για την παραγωγή της νέας σειράς που ετοίμαζε και οι χαρακτήρες του Muppet Show έδωσαν αρκετές ακροάσεις. Επίσης, γύρισε ένα μικρό φιλμ για το δίκτυο CBS και το ABC τον χρηματοδότησε για να γυρίσει δύο πιλοτικά επεισόδια με τίτλους: The Muppets Valentine Show και The Muppet Show: Sex and Violence. Ωστόσο, το δίκτυο ABC, τελικά δεν δέχτηκε να χρηματοδοτήσει ημίωρο εβδομαδιαίο σώου.

Ο Χένσον ήταν διστακτικός ως προς την συλλογική παραγωγή του σόου γιατί φοβόταν ότι δε θα είχε την κατάλληλη χρηματοδότηση. Εντούτοις ένας Άγγλος παραγωγός ο Lord Lew Grade, διευθυντής του δικτύου Associated TeleVision έκανε στην εταιρεία του Χένσον μία πρόταση για παραγωγή η οποία εξασφάλιζε την κατάλληλη χρηματοδότηση για κάθε επεισόδιο. Παράλληλα το αμερικάνικο CBS δέχτηκε να προβάλλει το Μάπετ Σόου μεταξύ 19:30 με 20:00, ανατολική ώρα ΗΠΑ, σε κάποιο άλλο κανάλι του δικτύου του. Το σώου γυριζόταν στα στούντιο της Associated TeleVision στην Αγγλία και η ITC Entertainment έκανε τη διανομή σε κανάλια στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο.

Έτσι έγινε η προβολή του πρώτου επεισοδίου του Μάπετ Σόου στις 5 Σεπτεμβρίου Σεπτέμβριο του 1976. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η σειρά γνώρισε άμεσα μεγάλη επιτυχία ενώ στις ΗΠΑ δεν έγινε δεκτή το ίδιο καλά. Κατά τη δεύτερη σεζόν της προβολής της όμως και με την παρουσία μεγάλων αστέρων του θεάματος και του τραγουδιού όπως των: Τζων Κληζ (John Cleese), Στιβ Μάρτιν (Steve Martin), Έλτον Τζων (Elton John) και Πίτερ Σέλερς (Peter Sellers), το Μάπετ Σώου γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και στην Αμερική.

Το Μάπετ Σόου κυκλοφόρησε μεταγλωττισμένο σε διάφορες γλώσσες και με αφορμή αυτό, το περιοδικό Time το χαρακτήρισε ως «το πιο δημοφιλές ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη γη» («the most popular television entertainment on earth»). Προβλήθηκε για 5 συνεχόμενες σεζόν και μετά διακόπηκε λόγω της επιθυμίας του Τζιμ Χένσον να προχωρήσει σε μεγαλύτερα εγχειρήματα.