TV & Media

Σαν σήμερα, το επεισόδιο που έκανε το Star Trek αυτοκρατορία

Το «Where No Man Has Gone Before» μετέτρεψε τη σειρά σε ένα απόλυτο franchise

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα, το επεισόδιο που έκανε το Star Trek αυτοκρατορία
Σαν σήμερα, το επεισόδιο που έκανε το Star Trek αυτοκρατορία © IMDB

Σταρ Τρεκ: Σαν σήμερα το επεισόδιο που άλλαξε την ιστορία - Το «Where No Man Has Gone Before» μετέτρεψε τη σειρά σε ένα απόλυτο franchise

Η εποποιία του Σταρ Τρεκ ξεκίνησε πριν από μισό αιώνα, με την τηλεοπτική σειρά να είναι η απαρχή ενός sci-fi μύθου. Από την προβολή του πρώτου επεισοδίου το 1966 με τίτλο «The Man Trap»  έχουν γυριστεί περισσότερα από 720 ακόμα, σε 5 σειρές που εκτείνονται σε 4 δεκαετίες (1966-2005). Επιπλέον, έχουν γυριστεί 13 κινηματογραφικές ταινίες, έχει κυκλοφορήσει πλήθος μυθιστορημάτων, διηγημάτων, επιτραπέζιων παιχνιδιών και βιντεοπαιχνιδιών και το 1973 μία σειρά κινουμένων σχεδίων (Star Trek The Animated Series) ή πολύ απλά ένας κόσμος γεμάτος «Trekkies», όπως ονομάζονται οι φανς του φαινομένου.

Η αρχική σειρά του Σταρ Τρεκ από το 1966 ως το 1969 αποτελείτο από 80 επεισόδια και διακυβέβεται στον Γαλαξία κοντά στη δεκαετία του 2260, όπου περιγράφονται τα ταξίδια του διαστημοπλοίου Εντερπράιζ (Enterprise), κατά την «πενταετή αποστολή του να ανακαλύψει παράξενους νέους κόσμους, να αναζητήσει νέα ζωή και νέους πολιτισμούς, να φτάσει θαρραλέα εκεί που κανείς δεν έχει φτάσει ποτέ».

Η επιτυχία όμως που γνώρισε το φαινόμενο του Σταρ Τρεκ δεν θα ήταν η ίδια αν δεν είχε προβληθεί το τρίτο εκ των 80 επεισοδίων. Πώς το «Where No Man Has Gone Before» άλλαξε άρδην την ιστορία του παγκοσμίου φαινομένου και το μετέτρεψε σε ένα απόλυτο franchise.

Σαν σήμερα, το επεισόδιο που έκανε το Star Trek αυτοκρατορία
© IMDB

Το «Where No Man Has Gone Before»  το επεισόδιο που έκανε το Σταρ Τρεκ αυτοκρατορία

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι θαυμαστές, αυτό το επεισόδιο, γραμμένο από τον Samuel A. Peeples και σκηνοθετημένο από τον James Goldstone, ήταν το τρίτο κατά σειρά επεισόδιο του Σταρ Τρεκ, καθώς το «The Man Trap» και το «Charlie X» έτρεξαν πρώτα. Ωστόσο, το «Where No Man Has Gone Before» είχε καθοριστικό ρόλο, καθώς ήταν ο δεύτερος πιλότος του Gene Roddenberry για την αρχική σειρά και αυτός που έπεισε το NBC να δώσει το πράσινο φως για τη σειρά, αφού είχε απορρίψει την πρώτη προσπάθεια του Roddenberry για πιλότο, το «The Cage».

Αφού το NBC απέρριψε το «The Cage», ήταν η Lucille Ball της Desilu Productions που έπεισε το δίκτυο να εξετάσει ένα δεύτερο πιλότο. Από την πλευρά της, παρόλο που δεν καταλάβαινε πλήρως το πρότζεκτ, πίστευε στο μήνυμά του, όπως και στη δημιουργό του.

STAR TREK: "Where No Man Has Gone Before" - Studio Edition - Opening Scene (Remastered 4K/48fps UHD)

Ενώ το NBC συμπάθησε αυτό που είδε με το «Where No Man Has Gone Before», το δίκτυο βρήκε την υπόθεση πολύ «εγκεφαλική» για να οδηγήσει τη σειρά, επιλέγοντας κάτι με πιο παραδοσιακή δράση από την αρχή, και έτσι έγινε το τρίτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν.

Ο σκηνοθέτης του επεισοδίου James Goldstone προσλήφθηκε αρχικά για τη γνώμη του σχετικά με το ποιο από τα τρία σενάρια ("Where No Man Has Gone Before", "Mudd's Woman" και "The Omega Glory") θα έπρεπε να γίνει ο δεύτερος πιλότος που θα παρουσιαζόταν στο NBC. Παρά το γεγονός ότι ο καλύτερός του φίλος Stephen Kandel είχε γράψει το «Mudd's Women», πίστευε ότι το «Where No Man Has Gone Before» ήταν η καλύτερη επιλογή. Είναι επίσης με αυτό το επεισόδιο όπου εισάγεται ένα από τα κεντρικά θέματα της σειράς - η πάλη μεταξύ συναισθημάτων και λογικής, όπως φαίνεται μέσα από την όλο και πιο αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Gary Mitchell.

Λεπτομέρειες πίσω από τις σκηνές

Στο επεισόδιο, ο Gary Mitchell δηλώνει ότι το «The Nightingale Woman» ήταν ένα από τα «πιο παθιασμένα ερωτικά σονέτα των τελευταίων δύο αιώνων. Στην πραγματικότητα, το ποίημα γράφτηκε από τον Roddenberry για το αεροπλάνο που πέταξε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ασημένιοι φακοί επαφής που φορούσαν ο Gary Lockwood και η Sally Kellerman σχεδιάστηκαν από τον οπτικό του Λος Άντζελες Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος τοποθέτησε αλουμινόχαρτο ανάμεσα σε δύο φακούς που κάλυπταν ολόκληρο το μάτι.

Σαν σήμερα, το επεισόδιο που έκανε το Star Trek αυτοκρατορία
© IMDB

Ενώ η Kellerman δεν αντιμετώπιζε δυσκολίες με τους φακούς, ο Lockwood δεν μπορούσε να δει μέσα από αυτούς εκτός αν κοίταζε προς τα κάτω γέρνοντας το κεφάλι του προς τα πάνω. Αυτό το αξιοποίησε προς όφελός του για να μεταφέρει την όλο και πιο αλαζονική συμπεριφορά του Mitchell.

Αυτό είναι το μοναδικό επεισόδιο όπου ο Spock και ο Scotty φορούν χρυσές και μαύρες χιτώνες αντί για τις πιο γνωστές μπλε και κόκκινες, αντίστοιχα.

Οι καλύτερες ατάκες του επεισοδίου

Μια από τις καλύτερες ατάκες του επεισοδίου ήταν η απογοητευμένη έκκληση του Kirk προς τον Spock σχετικά με την απόφαση να μαυρίσει τον Mitchell: "Θα προσπαθήσεις για μια στιγμή να νιώσεις; Τουλάχιστον κάνε σαν να έχεις καρδιά".

Ένα άλλο αξιομνημόνευτο κομμάτι διαλόγου, που ειπώθηκε από τον Μίτσελ στον Kirk: «Έπρεπε να με είχες σκοτώσει όσο μπορούσες, James. Η διοίκηση και η συμπόνια είναι ένα ανόητο μείγμα».

Σαν σήμερα, το επεισόδιο που έκανε το Star Trek αυτοκρατορία
© IMDB

Η εναρκτήρια σκηνή μιας παρτίδας τρισδιάστατου σκακιού μεταξύ του Kirk και του Spock καθιέρωσε γρήγορα τις διαφορές των ανθρώπων και των Βολκάνιων:

«Πάνω απ' όλα, ένας θεός χρειάζεται συμπόνια», παρακαλεί ο Kirk καθώς επιχειρηματολογεί με τον Mitchell.

Ο Mitchell διακηρύσσει: «Η ηθική είναι για τους ανθρώπους, όχι για τους θεούς».

Ο Kirk παραθέτει τη φράση του Βρετανού ιστορικού Λόρδου Άκτον προς την Ελίζαμπεθ: «Σου αρέσει αυτό που βλέπεις; Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα;»

Σταρ Τρεκ: Η αρχική σειρά (1966 - 1969)

Η πρώτη τηλεοπτική σειρά του Σταρ Τρεκ προβλήθηκε στις Η.Π.Α. από το 1966 έως το 1969 και αποτελείται από 80 επεισόδια. Περιέγραφε τα ταξίδια του διαστημοπλοίου Έντερπραϊζ (Enterprise), κατά την «πενταετή αποστολή του να ανακαλύψει παράξενους νέους κόσμους, να αναζητήσει νέα ζωή και νέους πολιτισμούς, να φτάσει θαρραλέα εκεί που κανείς δεν έχει φτάσει ποτέ». Πλοίαρχος του σκάφους ήταν ο Τζέιμς Τ. Κερκ (James T. Kirk, τον υποδυόταν ο Γουίλιαμ Σάτνερ) και πρώτος αξιωματικός ο Σποκ (Mr. Spock, Λέοναρντ Νίμοϊ), γιος του Βουλκάνιου πρέσβη Σάρεκ και της γήινης συζύγου του.

Σαν σήμερα, το επεισόδιο που έκανε το Star Trek αυτοκρατορία
© Unsplash

Συμμετείχαν ακόμη ο γιατρός ΜακΚόι (Leonard McCoy, ΝτεΦόρεστ Κέλι), ο Ρώσος πλοηγός Πάβελ Τσέκοφ (Pavel Chekov, Γουόλτερ Κένιγκ), ο πηδαλιούχος Χικάρου Σούλου (Hikaru Sulu, Τζορτζ Τακέι), η αξιωματικός επικοινωνιών Ουχούρα (Uhura, Νισέλ Νίκολς) και ο Σκοτσέζος μηχανικός Σκοτ, ή χαϊδευτικά "Σκότι" (Montgomery Scott, Τζέιμς Ντούχαν). Παρά το γεγονός ότι η πρώτη τηλεοπτική σειρά είχε τριετή μόνο διάρκεια, συνέχισε να προβάλλεται στις τηλεοράσεις των Η.Π.Α. και άλλων χωρών επί πολλά χρόνια, δημιουργώντας σταδιακά έναν μύθο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.