TV & Media

Netflix: Το λάθος που ίσως δικαιώσει τη Μάρθα του Baby Reindeer

Δικηγόροι αποκαλύπτουν ότι το Netflix έκανε ένα κορυφαίο ολίσθημα που ίσως δώσει την ευκαιρία στη Χάρβει να κερδίσει την αγωγή

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το νομικό παραθυράκι εναντίον του Netflix μπορεί να κάνει πλούσια τη «Μάρθα» από το «Μικρό Ταρανδάκι»  

Το νομικό παραθυράκι εναντίον του Netflix μπορεί να κάνει πλούσια τη «Μάρθα» από το «Μικρό Ταρανδάκι»  

Όπως έγινε γνωστό, η Φιόνα Χάρβεϊ, η γυναίκα που ισχυρίζεται ότι υπήρξε η έμπνευση για τον χαρακτήρα της Martha Scott στη σειρά «Baby Reindeer», κατέθεσε αγωγή δυσφήμισης εναντίον του Netflix, αξιώνοντας 170 εκατομμύρια δολάρια – και είναι πολύ πιθανό αυτή την αγωγή να την κερδίσει..!

Γιατί, όμως; Διότι όπως αποκαλύπτουν δύο δικηγόροι που έχουν ασχοληθεί με τέτοιες υποθέσεις, το Netflix έχει κάνει αρκετά λάθη που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της Χάρβεϊ, ενώ το κορυφαίο λάθος σημειώθηκε από την εναρκτήρια σκηνή του πρώτου επεισοδίου.

Αυτό ήταν το γεγονός ότι στην οθόνη οι τηλεθεατές έβλεπαν ξεκάθαρα πως ό,τι θα παρακολουθήσουν «είναι μια αληθινή ιστορία»... Αυτή η παραδοχή ίσως αποδειχθεί το νομικό Βατερλώ της ψυχαγωγικής πλατφόρμας, καθώς στην αγωγή που κατέθεσε η Χάρβεϊ, κατηγορεί το Netflix για δυσφήμιση και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής αναστάτωσης. Όπως έγινε γνωστό, ναι μεν η αγωγή δεν κατονομάζει τον δημιουργό της σειράς και stand up comedian Ρίτσαρντ Γκαντ, ωστόσο η Χάρβεϊ υποστηρίζει ότι η αφήγησή που επέτρεψε το Netflix την έκανε άμεσα αναγνωρίσιμη, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία η φήμη της.

«Οι εναγόμενοι είπαν αυτά τα ψέματα και δεν σταμάτησαν ποτέ, επειδή ήταν καλύτερη ιστορία από την αλήθεια και οι καλύτερες ιστορίες έβγαζαν χρήματα», αναφέρεται στην καταγγελία της Χάρβεϊ. Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του Netflix σχολίαζε: «Σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε σθεναρά και να υποστηρίξουμε το δικαίωμα του Richard Gadd να πει την ιστορία του».

Κάποιοι βλέπουν ήδη σοβαρή νίκη της Φιόνα κόντρα στο Netflix

Ο Tre Lovell, δικηγόρος ο οποίος αναλαμβάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, εκτίμησε ότι η Χάρβεϊ έχει μια «πολύ ισχυρή υπόθεση» με βάση την καταγγελία της, αν μπορέσει να αποδείξει ότι η εκπομπή την έκανε εύκολα αναγνωρίσιμη και έκανε ψευδείς ισχυρισμούς για την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά της».

Όπως εξηγούν νομικές πηγές, σε σειρές μυθοπλασίες στις οποίες απεικονίζεται ένα πραγματικό πρόσωπο, αναγνωρίζεται γενικά ότι το έργο δεν είναι 100% αληθινό και ότι έχουν προστεθεί στοιχεία ή έχουν αλλάξει πτυχές της ζωής του προσώπου αυτού για ευνόητους λόγους.

Όμως, το να δηλώνεις ότι «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία» είναι κάτι σαφώς διαφορετικό από το να αναφέρεις ότι το έργο «βασίζεται» ή «είναι εμπνευσμένο» σε αληθινή ιστορία.

Βέβαια, το Netflix περιλαμβάνει μια δήλωση αποποίησης ευθυνών στο τέλος των τίτλων του «Baby Reindeer», η οποία έχει ως εξής: «Αυτό το πρόγραμμα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα: Ωστόσο, ορισμένοι χαρακτήρες, ονόματα, περιστατικά, τοποθεσίες και διάλογοι έχουν τροποποιηθεί για λόγους δραματοποίησης».

Αυτό όμως είναι κάτι που πρακτικά επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της Φιόνα Χάρβεϊ ότι «πουλάνε» οι «καλύτερες» ιστορίες και εδώ ίσως δοθεί νομικά η πιο σκληρή μάχη από την πλευρά των νομικών συμβούλων της πλατφόρμας.

Με στοιχεία από Business Insider