TV & Media

Πολάνσκι: «Εμπιστεύομαι τους Πολωνούς δικαστές»

Οι ΗΠΑ τον καταζητούν για βιασμό το 1977

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θα συνεργαστεί με τις πολωνικές αρχές, μετά από αίτημα των ΗΠΑ να εκδοθεί και να δικαστεί εκεί, ο διάσημος Πολωνοαμερικανός σκηνοθέτης κ. Ρόμαν Πολάνσκι, κατηγορούμενος για βιασμό μιας 13άχρονης το 1977, στο Λος Άντζελες.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανακρίνει το σκηνοθέτη, που ζει στη Γαλλία, έπειτα από το αμερικάνικο αίτημα. Αυτή τη στιγμή, ο 81άχρονος κ. Πολάνσκι βρίσκεται στην Πολωνία, προετοιμάζοντας την ερχόμενη ταινία του, που αφορά την πολύκροτη «Υπόθεση Ντρέιφους» (Γαλλία, τέλη 19ου αιώνα).

«Ξέρω ότι υπάρχει αίτημα έκδοσης και φυσικά θα περάσω από τη διαδικασία. Έχω εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας. Ελπίζω όλα να είναι εντάξει», είπε ο κ. Πολάνσκι.

Ο σκηνοθέτης:

· Δήλωσε «ένοχος» σε αμερικάνικο δικαστήριο το 1977 για παράνομη σεξουαλική συνεύρεση με τη 13άχρονη Σαμάνθα Γκέιμερ

· Έμεινε 42 ημέρες φυλακή και μετά διέφυγε

· Το 2009 πιάστηκε  στη Ζυρίχη της Ελβετίας εξαιτίας του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης εις βάρος του και τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό, αλλά τον επόμενο χρόνο απελευθερώθηκε ύστερα από την απόφαση των ελβετικών αρχών να μην τον εκδώσουν

· Τον Οκτώβριο του 2014 η εισαγγελία της Κρακοβίας (Πολωνία) τον ανέκρινε εξαιτίας τους αμερικάνικου εντάλματος σύλληψης, αλλά δεν τον συνέλαβε μέχρι να έρθει το αίτημα έκδοσης.

Σημαντικότερες ταινίες ταινίες του: «Chinatown», «Το μωρό της Ρόζμαρι», «Μαχαίρι στο νερό», «Αποστροφή», «Ο πιανίστας», «Ο χορός των βρικολάκων».