TV & Media

Eurovision 2024: Το έξυπνο και χιουμοριστικό βίντεο Κοζάκου και Καπουτζίδη

Aπόψε ο δεύτερος ημιτελικός με την Μαρίνα Σάττι

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Eurovision 2024: Κοζάκου και Καπουτζίδης καλούν τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν

Γιώργος Καπουτζίδης και Μαρία Κοζάκου, λίγες ώρες πριν η Μαρίνα Σάττι ανέβει στη σκηνή της Eurovision 2024 να διαγωνιστεί στον Β’ Ημιτελικό με το «Ζάρι» για την Ελλάδα, ανάρτησαν ένα βίντεο στο Instagram.
 
Οι δύο πρώην εκφωνητές του πανευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού καλούν τους Έλληνες που ζουν σε χώρες του εξωτερικού να ψηφίσουν απόψε την Μαρίνα Σάττι και την Ελλάδα. Ο τρόπος με τον οποίο δείχνουν ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Κοζάκου στους followers τους πώς να ψηφίσουν είναι ασυνήθιστος, καθώς παρομοιάζουν τους 12 βαθμούς με 12 πανέμορφα γατάκια τα οποία βάζουν μέσα σε ένα καλάθι.

View this post on Instagram

A post shared by ykapoutzidis (@ykapoutzidis)

Έφτασε η στιγμή για τη Μαρίνα Σάττι να ερμηνεύσει live το «Zari» στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου, στον 2ο ημιτελικό της διοργάνωσης.

Η ελληνίδα καλλιτέχνις θα εμφανιστεί στην 3η θέση της σειράς εμφάνισης, σε σύνολο 16 διαγωνιζόμενων καλλιτεχνών. Μαζί της στη σκηνή θα είναι οι χορευτές Ειρήνη Δαμιανίδου, Huseyin Cetintas, Yasin Ametoglou και Βασίλης Καραγιάννης και στα φωνητικά η Ερασμία Μαρκίδη.

© Sarah Louise Bennett / EBU

Κατά την ερμηνεία της η Μαρίνα είναι ντυμένη με ροζ τοπ και μωβ φούστα με όγκο και μαύρα πέδιλα με μπορντό δεσίματα ως τα γόνατα. Το τραγούδι ξεκινά με κοντινό πλάνο στην Μαρίνα και κάδρο που παραπέμπει σε οθόνη κινητού και γραφικά από live μετάδοση στα social media. Στη συνέχεια το κάδρο ανοίγει και σε ένα μονοπλάνο βλέπουμε τη Μαρίνα, μόνη αρχικά κι έπειτα πλαισιωμένη από τους χορευτές, να κινείται σε όλο εύρος της σκηνής, σε μια έντονη χορογραφία, όπως ορίζει άλλωστε και ο ρυθμός του τραγουδιού της. Οι χορευτές δίπλα της αναπαριστούν μοτίβα παραδοσιακών χορών της χώρας μας, που συνδέουν με σύγχρονες κινήσεις street dance. Στις οθόνες της σκηνής και των κύβων στην οροφή βλέπουμε γραφικά σε ποικιλία χρωματισμών neon, αλλά και εικόνες ελληνικού αστικού τοπίου από ψηλά. 

Τη μουσική του «Zari» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους έγραψαν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Τη χορογραφία της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει ο Mecnun Giasar, τα γραφικά στις οθόνες της σκηνής δημιούργησαν οι NMR, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της σκηνικής παρουσίασης του «Zari» έχει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Οι υπόλοιπες χώρες που διαγωνίζονται στον 2ο ημιτελικό είναι η Μάλτα, η Αλβανία -στην τρίτη θέση η Ελλάδα-, η Ελβετία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Δανία, η Αρμενία, η Λετονία, το Σαν Μαρίνο, η Γεωργία, το Βέλγιο, η Εσθονία, το Ισραήλ, η Νορβηγία και η Ολλανδία. 10 τραγούδια θα κερδίσουν την πρόκριση, για τις ισάριθμες τελευταίες θέσεις στον τελικό του Σαββάτου, αποκλειστικά από την ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού. Οι Έλληνες τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν απόψε τα τραγούδια της προτίμησής τους, δεν μπορούν όμως να ψηφίσουν το «Zari».

Ανάμεσα στους ανταγωνιστές της Ελλάδας σ’ αυτόν τον ημιτελικό, ξεχωρίζει το Nemo, όχι το πολύχρωμο συμπαθές ψάρι της Disney, αλλά το 24χρονο non binary καλλιτέχνις που εκπροσωπεί την Ελβετία, με το τραγούδι The Code, ένα κολάζ διαφορετικών μουσικών μοτίβων και ρυθμών, που θα μπορούσε να συγκριθεί με το δικό μας «Zari», έχει ωστόσο μια λιγότερο έθνικ και περισσότερο διεθνοποιημένη χροιά, και μια ευφάνταστη και μινιμαλιστική σκηνική παρουσία. Το Nemο, που θα εμφανιστεί αμέσως μετά την Μαρίνα Σάττι, στην 4η θέση, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φαβορί για τις πρώτες θέσεις, ίσως και για τη νίκη της φετινής Eurovision.

Το Nemo θα διαγωνιστεί για την Ελβετία με το «The Code» © Sarah Louise Bennett /EBU

Και καθώς φέτος οι διοργανωτές επέλεξαν να εμφανιστούν και στους ημιτελικούς οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούν τις Big-5 (οι χώρες με απευθείας πρόκριση στον τελικό), απόψε θα δούμε, ανάμεσα στις εμφανίσεις των διαγωνιζομένων, τον εκπρόσωπο της Γαλλίας Slimane με τη δυναμική μπαλάντα Mon amour, το γκρουπ Nebulossa από την Ισπανία με το ZORRA, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα λόγω των προκλητικών στίχων του -αντιδράσεις που προκάλεσαν την παρέμβαση του Ισπανού Πρωθυπουργού-, και την εκπρόσωπο της Ιταλίας Angelina Mango, με το εθιστικά ρυθμικό La Noia.

Παρουσιάστριες της φετινής Eurovision είναι η κωμικός και τηλεπαρουσιάστρια Petra Mede, η οποία παρουσίασε δύο ακόμη φορές τον διαγωνισμό στη χώρα της το 2013 και το 2016, και η σουηδοαμερικανή ηθοποιός Malin Åkerman.

Οι παρουσιάστριες της φετινής Eurovision, Petra Mede και Malin Åkerman © Sarah Louise Bennett / EBU

Η βραδιά θα ξεκινήσει με ένα χιουμοριστικό βίντεο με τις δύο παρουσιάστριες να προσομοιάζουν και να ερμηνεύουν σε πειραγμένους στίχους, το περσινό νικητήριο Tattoo της Loreen.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των 16 διαγωνιζόμενων τραγουδιών, στο interval act, θα δούμε τρεις παλιές νικήτριες του διαγωνισμού. Η δική μας Έλενα Παπαρίζου, που χάρισε τη νίκη στη χώρα μας το 2005 με το My Number One, θα μοιραστεί τη σκηνή με την Sertab Erener (Τουρκία, 2003) και την Charlotte Perrelli (Σουηδία, 1999). Οι τρεις νικήτριες θα ερμηνεύσουν τα νικητήρια τραγούδια τους μαζί με το κοινό στο στάδιο, αλλά και τους τηλεθεατές από το σπίτι -που δήλωσαν συμμετοχή σ’ αυτό το act- μέσω των social media. Πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα δούμε επίσης στη σκηνή τον Käärijä από τη Φινλανδία που έκλεψε την παράσταση στην περσινή Eurovision με το Cha Cha Cha. 

© Tryfonas Nakis

Το περσινό σύνθημα United By Music, που διατήρησαν αυτούσιο φέτος οι Σουηδοί, αλλά και καθώς αποφασίστηκε από την EBU να καθιερωθεί ως ένα μόνιμο σλόγκαν του διαγωνισμού, μοιάζει οξύμωρο και ουτοπικό, στην πιο αστυνομοκρατούμενη και πολιτικοποιημένη Eurovision από κάθε άλλη φορά. Κι αυτό λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό και του μη αποκλεισμού του από την EBU, όπως αντιθέτως είχε κάνει με τη Ρωσία, πριν δύο χρόνια. Η κίνηση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καμπάνιες για μποϊκοτάζ και cancel της Eurovision, αλλά και διαδηλώσεις στην πόλη του Malmö, που φιλοξενεί τον διαγωνισμό, πριν ακόμη την άφιξη των 37 εθνικών αντιπροσωπειών που λαμβάνουν μέρος και μέχρι και αυτές τις ημέρες της διεξαγωγής του. Η EBU κάνει ό,τι μπορεί να κρατήσει το πιο δημοφιλές της τηλεοπτικό προϊόν μακριά από κάθε πολιτική τοποθέτηση, όπως πρεσβεύει, χωρίς επιτυχία πάντα. Μάλιστα, έσπευσε άμεσα να καταδικάσει με σχετική ανακοίνωση την κίνηση του νεαρού Σουηδού καλλιτέχνη, παλαιστινιακής καταγωγής Eric Saade, που στην έναρξη του 1ου ημιτελικού εμφανίστηκε με δεμένο στο χέρι του ένα keffiyeh, το γνωστό μαντήλι των παλαιστινίων.

Malmö Arena, η σκηνή της φετινής Eurovision © Peppe Andersson / SVT / EBU

Η πόλη του Malmö φιλοξενεί την Eurovision για τρίτη φορά φέτος, μετά το 1992 και το 2013, ύστερα από την πρώτη τότε νίκη της Loreen, με το γνωστό σε όλους Euphoria. Η δεύτερη νίκη της την περσινή χρονιά με το Tattoo ήταν που έφερε την Eurovision για έβδομη φορά στη Σουηδία.

Ο 2ος ημιτελικός της 68ης Eurovision θα μεταδοθεί απόψε απευθείας από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα, στις 22:00, σε σχολιασμό των Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα.

Κι αν πέτυχε ήδη μια νίκη η Μαρίνα Σάττι, είναι που έκανε το «Zari» να ακούγεται ήδη παντού και τους Έλληνες να ασχοληθούν ξανά με τον θεσμό που τόσο αγαπούν να χλευάζουν. Καλή επιτυχία Ελλάδα!

© Sarah Louise Bennett / EBU