THISAM: Το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΑΠΘ ολοκληρώθηκε με επιτυχία
Εκπρόσωποι 15 ιδρυμάτων, διακεκριμένοι Έλληνες και φοιτητές από 12 χώρες παρευρέθηκαν
Η 6η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας πραγματοποιήθηκε επιτυχώς και φέτος από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ
Τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η συζήτηση γύρω από την ανάγκη σωστής επιμόρφωσης των δημοσιογράφων, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά κρίσιμα ζητήματα. Μια τέτοια εξαιρετική προσπάθεια επιμόρφωσης ολοκληρώθηκε φέτος με επιτυχία στο πλαίσιο της 6ης Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Thessaloniki International Media Summer Academy – THISAM). 53 συμμετέχοντες από 12 διαφορετικές χώρες παρευρέθηκαν στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησαν από τις 15 μέχρι τις 22 Ιουλίου 2022 το πρόγραμμα, που διοργανώθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.
Η παραπληροφόρηση, η κυβερνοασφάλεια, η ελευθερία του τύπου και η επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων είναι ζητήματα που, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, αφορούν όλους. Αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες του THISAM. Ακόμη, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν και για θέματα που αφορούσαν την φωτοδημοσιογραφία, τη δημοσιογραφία δεδομένων, τον γραμματισμό στα ΜΜΕ και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης. Σκοπός της φετινής διοργάνωσης ήταν να επιμορφώσει τους παρευρισκόμενους και να τους παράσχει τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και στις ανάγκες που ανακύπτουν στο χώρο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας.
Στις εργασίες της θερινής ακαδημίας συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από συνολικά 15 Πανεπιστήμια, οργανισμούς και εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόκειται για εκπροσώπους επιφανών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο George Washington (Thomas Miller), το Concordia University (Aphrodite Salas), το Temple University (Sherri Hope Culver), την Ακαδημία της Deutsche Welle (Christoph Schmidt) το Yale University (David J. Simon) το Duke University (Christopher Guess), και το Πανεπιστήμιο Hallym της Νότιας Κορέας (Shin Dong Kim).
Ακόμη, ομιλία παρέθεσε ο Ludovic Blecher, επικεφαλής του Google News Initiative, η Renate Schroeder, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσιογράφων, ο Aaron Sharockman εκτελεστικός διευθυντής στο PolitiFact και η Alicia Fawcett, ειδική σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας στη McKinsey & Co.
Στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας έκαναν παρουσιάσεις οι διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί κ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, κ. Ανδρέας Βέγλης, κ. Μπέττυ Τσακαρέστου, και κ. Βασίλης Σύρος. Επίσης, οι δημοσιογράφοι κ. Φάνης Παπαθανασίου, κ. Ανδρέας Παναγόπουλος και ο φωτοδημοσιογράφος και ανθρωπολόγος, κ. Δημήτριος Μπούρας.
Τέλος, την THISAM τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, η Γενική Πρόξενος του Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Elizabeth K. Lee και ο Πρόεδρος της ομάδας Στρατηγικών Προβλέψεων και Προοπτικής Διερεύνησης υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.
Οι φοιτητές που παρευρέθηκαν φέτος στο κέντρο της CISCO δήλωσαν ότι το THISAM αποτελεί για αυτούς μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερο τον χώρο της Δημοσιογραφίας και ιδιαίτερα τις νέες τάσεις μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες των εξειδικευμένων ομιλητών.
Την Διεθνή Θερινή Ακαδημία υποστηρίζει το Konrad Adenauer Stiftung, το Freedom House, η CISCO-Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Xanthi Tech Lab και η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων.
Περισσότερες πληροφορίες: http://joursummerschool.org/
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H παρέα βρέθηκε στο νησί που αγαπούν ιδιαίτερα Καπουτζίδης και Καρύδη
Οι κριτές εξέτασαν κάθε λεπτομέρεια από τον ημιτελικό αλλά και από την εξέλιξη του καθενός
«Γίνεσαι διάσημος από τους κανόνες που παραβιάζεις»
Ποιο μοντέλο έμεινε εκτός ημιτελικού
«Η ιστορική αλήθεια μερικές φορές θέλει σκληρές αποφάσεις»
Κάνει λόγο για «προδήλως παράνομη απόφαση» και καλεί εγρήγορση
Ο ρόλος της δημοσιογραφίας και το ντοκιμαντέρ για τη 17 Νοέμβρη
Η εξομολόγηση της συζύγου του εκλιπόντος ηθοποιού για τις τελευταίες στιγμές του στο νοσοκομείο
«Θα είμαι αυστηρή στον ρόλο μου» δηλώνει
Άγνωστος απείλησε τον δημοσιογράφο ότι «θα έχει την τύχη του Γιώργου Καραϊβάζ»
Ο ηθοποιός μίλησε για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στην τηλεόραση και τον ευρύτερο χώρο του θεάματος
O δημιουργός αξέχαστων εκπομπών που έχουν γράψει ιστορία, παραχώρησε το πολύτιμο αρχείο του
Τι αποκάλυψε για τα γυρίσματα του «Παρά Πέντε» και τον ρόλο της «Ντάλιας»
Τα ηχηρότερα deals των τελευταίων δεκαετιών σε τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, φαρμακευτική, βιοτεχνολογία
Ανανεώθηκε το συμβόλαιο του διάσημου παρουσιαστή
Ποιος θα επικρατήσει στη σύγκρουση των κολοσσών του streaming για τον έλεγχο του ιστορικού στούντιο;
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλήρως» σημείωσε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας
Η πλατφόρμα απαντά στις κατηγορίες για «κλεμμένο υλικό» και «συκοφάντηση»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.