TV & Media

Πέθανε ο Νιλ Σίχαν - Ο ρεπόρτερ που αποκάλυψε τα Pentagon Papers

Σε ηλικία 84 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
seehab.jpg
Νιλ Σίχαν © Screengrab- YouTube

Ο Νιλ Σίχαν, ο ρεπόρτερ που αποκάλυψε τα Pentagon Papers (Αρχεία του Πενταγώνου), πέθανε σε ηλικία 84 ετών

Πέθανε ο Νιλ Σίχαν, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος ο οποίος εξασφάλισε τα «Αρχεία του Πενταγώνου» (Pentagon Papers) για τους New York Times, σε ηλικία 84 ετών. 

Ο Σίχαν κάλυψε τον πόλεμο του Βιετνάμ από το 1962 έως το 1966 ενώ έγραψε και το βιβλίο “A Bright Shining Lie: John Paul Vann and America in Vietnam”, για το οποίο βραβεύτηκε με Πούλιτζερ το 1989.

Η μεγάλη του όμως δημοσιογραφική επιτυχία ήταν τα «Αρχεία του Πενταγώνου».

 

Τι ήταν τα «Αρχεία του Πενταγώνου»

Ηταν ένα πραγματικά καυτό ντοκουμέντο·Τίτλος του, «Η ιστορία της λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ για το Βιετνάμ, 1945-1966» (History of US Decision – making in Vietnam, 1945-66). Μια άκρως απόρρητη, 7.000 σελίδων, αναφορά που συνετάχθη ύστερα από εντολή του τότε υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα και κάλυπτε πλήρως όλα τα κυβερνητικά μυστικά γύρω από τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με το Βιετνάμ.

Ο πρώτος που κατάφερε να βρει πρόσβαση στην αναφορά ήταν ο Νιλ Σιχάν. Αυτό συνέβη τον Μάρτιο του 1971, την εποχή που ο πόλεμος στο Βιετνάμ μαινόταν. Όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, η Αμερική είχε μπροστά της τέσσερα ακόμα χρόνια μέχρι να απεμπλακεί πλήρως από έναν πόλεμο που τελικά κόστισε τη ζωή σε 58.220 Αμερικανούς στρατιώτες 

Η θύελλα που επρόκειτο να προκαλέσει η αναφορά, η οποία σύντομα απέκτησε το υποκοριστικό «Τα Αρχεία του Πενταγώνου» («Τhe Pentagon Papers»), Τα αρχεία αφορούσαν τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ. 

Από την κυβέρνηση Χάρι Τρούμαν και, αφού έκανε στάσεις στις κυβερνήσεις Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και Τζον Κένεντι, κατέληγε στην προεδρία Λίντον Τζόνσον. Όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο του Βιετνάμ ήταν πλέον στην ατζέντα της καθημερινότητας.

Αυτό που βασικά τα αρχεία αποκάλυπταν ήταν ότι καθένας εκ των ανωτέρω προέδρων παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό σε ό,τι είχε σχέση με τις επιχειρήσεις ανάμεσα σε Αμερική και Βιετνάμ. Και το χειρότερο; Την ώρα που οι κυβερνήσεις αυτές υποτίθεται ότι στόχευαν στην ειρήνη, τα όσα λάμβαναν μέρος στο παρασκήνιο ήταν εντελώς διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, τόσο ο στρατός των ΗΠΑ όσο και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ξεσπάσει ο πόλεμος που τελικά ξέσπασε. Τα «Αρχεία του Πενταγώνου» προμήθευαν ντοκουμέντα που απεδείκνυαν δολοφονίες, καταστρατήγηση της Συνθήκης της Γενεύης και απροκάλυπτα ψεύδη στο πρόσωπο του αμερικανικού Κογκρέσου.

Μετά τους «New York Times» και το ρεπορτάζ του Σιχάν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις 13 Ιουνίου 1971, η είδηση έδωσε την ευκαιρία σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, διεξάγοντας τις δικές τους έρευνες. Όμως η αποκάλυψη των «New York Times» έφερε στο προσκήνιο ένα ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα· εκείνο της λογοκρισίας. Αυτό έγινε όταν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, με εντολή της κυβέρνησης Νίξον, αποφάσισε την απαγόρευση περαιτέρω δημοσιευμάτων από τους «Times» με την αιτιολογία ότι διακυβευόταν η εθνική ασφάλεια.  

Neil Sheehan, Academy Class of 1990, Full Interview

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.