TV & Media

«Εκτός Νόμου»: Μυστήριο στα Κύθηρα στο podcast του pod.gr

«Πώς μπορούμε να είμαστε όλοι ασφαλείς απέναντι στη Δικαιοσύνη; Αυτό θέλουμε να παρουσιάσουμε μέσα από το podcast».

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Εκτός Νόμου»: Το νέο, ερευνητικό podcast του pod.gr
Pod.gr

Συνέντευξη με την ιδρύτρια του pod.gr, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του νέου ερευνητικού podcast, «Εκτός Νόμου», Κατερίνα Μπακογιάννη.

«Θυμάμαι που λέει η ανακρίτρια: δε θέλουμε μάρτυρες υπερασπίσεως, θέλουμε μάρτυρες κατηγορίας. Δεν ήταν δίκη αυτή και το λέω με ευθύνη. Ο δικαστής πρέπει να βρει την αλήθεια κι εδώ δεν την βρήκε», ακούγεται στο τρέιλερ του νέου ερευνητικού podcast της πλατφόρμας pod.gr με τίτλο, «Εκτός Νόμου» που είναι διαθέσιμο από σήμερα, Δευτέρα.  

[[{"fid":"822307","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Μέσα σε έξι επεισόδια διάρκειας μισής ώρας το καθένα, ξετυλίγεται μια υπόθεση που δεν ήταν πολύ γνωστή στην Ελλάδα. Τρεις άνθρωποι, ο Ίβο Μπογκντάνοβ, ο Κόνσταντιν Μπογκντάνοβ και ο Άρτουρ Μπουρσάβα, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για έναν φόνο που δεν έγινε ποτέ. Όμως, το υποτιθέμενο θύμα τους, Ρίτσαρντ Χανουσκέβιτς ήταν ζωντανός, κυκλοφορούσε ελεύθερος και πέθανε από φυσικά αίτια επτά χρόνια αργότερα. Το «Εκτός Νόμου» διηγείται αυτή τη συγκλονιστική ιστορία, σε συνέχειες. Κάθε εβδομάδα, ένα επεισόδιο θα φτάνει κι ένα βήμα πιο κοντά στην αλήθεια. Παρουσιάστρια και ερευνήτρια του «Εκτός Νόμου» είναι η ιδρύτρια του Pod και δημοσιογράφος Κατερίνα Μπακογιάννη, τη δικαστική έρευνα/δικογραφία πραγματοποίησε η δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ Αντωνία Ξυνού και τα ηχητικά επιμελήθηκε ο Μάριος Πλασκασοβίτης

Τι οδήγησε όμως την ομάδα να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση; «Είχαμε πολλές υποθέσεις να διαλέξουμε. Σε αυτή την υπόθεση δεν είναι μόνο ότι οι πρωταγωνιστές δεν διέπραξαν το αδίκημα, αλλά δεν υπήρχε καν φόνος. Αρχίσαμε να το ψάχνουμε: η Αντωνία έκανε τη δικογραφία κι εγώ την υπόλοιπη έρευνα. Μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές στα Κύθηρα, την Αυστρία και τη Βουλγαρία όπου βρίσκονται σήμερα, κάναμε συνεντεύξεις, μιλήσαμε με τον πρόξενο, με την πρεσβεία της Βουλγαρίας, με πολιτικούς, είναι μεγάλη η έρευνα και διήρκησε πολλούς μήνες», λέει στην Athens Voice η Κατερίνα Μπακογιάννη. «Δεν δέχθηκαν εύκολα να μιλήσουν οι πρωταγωνιστές, καταρχάς γιατί δεν είχαν εμπιστοσύνη. Μετά από όλα αυτά που έχουν περάσει, πώς να πουν την ιστορία τους και μάλιστα με τέτοια λεπτομέρεια; Μας μίλησαν για το πώς πέρασαν στις φυλακές, την οικογένειά τους, έπρεπε να βρούμε τα στοιχεία της δίκης και πώς ακριβώς έγινε».

«Εκτός Νόμου»: Το νέο, ερευνητικό podcast του pod.gr
Pod.gr

Η υπόθεση

Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Ο Βούλγαρος Ίβο Μπογκντάνοφ φτάνει στα Κύθηρα το 2006, χρονιά στην οποία καταφτάνουν στο νησί πολλοί οικονομικοί μετανάστες και εργάζονται σε οικοδομές. Το 2006 εγκαθίστανται στα Κύθηρα ο Πολωνός Ρίτσαρντ και η σύντροφός του Μπεάτα. Το 2009 ο Ρίτσαρντ και η Μπεάτα χωρίζουν και η Μπεάτα συνάπτει ερωτική σχέση με τον Ίβο. Το 2010 στα Κύθηρα έρχεται και ο αδερφός του Ίβο, Κόνσταντιν, άλλος ένας άνθρωπος που μπήκε στη φυλακή και ο οποίος δεν μιλούσε την ελληνική γλώσσα. Ένα βράδυ, ο Ρίτσαρντ έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου του Ίβο. Στη συνέχεια ο Ιβο πήγε να βρει τον Ρίτσαρντ, μαζί με τον αδερφό του Κόνσταντιν και τον Πολωνό διερμηνέα Άρτουρ. Μετά από εκείνο το βράδυ, ο Ρίτσαρντ εξαφανίζεται.

«Δεν γνωρίζουμε, από τη δικογραφία, τι συνέβη εκείνη τη νύχτα και αυτό θα παρουσιάσει το Εκτός Νόμου», εξηγεί η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του podcast.

Εκείνη τη χρονιά, στο αστυνομικό τμήμα στην Αγία Πελαγία των Κυθήρων φτάνει ένα σήμα από την Interpol της Πολωνίας το οποίο πληροφορούσε για μια ανθρωποκτονία στο νησί. «Εκεί ξεκινάει το μαρτύριο για τους ήρωες. Τους συλλαμβάνουν, τους βάζουν φυλακή, τους πηγαίνουν στην ανακρίτρια στον Πειραιά, μένουν στον Κορυδαλλό για ενάμιση χρόνο και καταδικάζονται σε ισόβια. Δις ισόβια ποινή για τον Ίβο, ισόβια για τον Κόνσταντιν και τον Άρτουρ. Δεν υπάρχει πτώμα, δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν υπάρχει αίμα, δεν υπάρχει δικό τους DNA στο χώρο του εγκλήματος».

Επτά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2016, ο Ρίτσαρντ Χανουσκέβιτς πεθαίνει από παθολογικά αίτια, σε ένα μικρό δωμάτιο στο πίσω μέρος ενός συνεργείου αυτοκινήτων στην Τρίπολη. «Αυτό το γεγονός μας ενδιαφέρει και το παρουσιάζουμε από το πρώτο επεισόδιο. Αν ο Ρίτσαρντ δεν είχε πεθάνει, αν ζούσε, τα πρόσωπα θα ήταν ακόμα στη φυλακή. Όπως προέκυψε από την έρευνά μας, δεν βγήκαν τόσο εύκολα από τη φυλακή, το podcast είναι θρίλερ. Δεν το χωράει ανθρώπου νους το τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι τόσο δυσκίνητη η Ελληνική Δικαιοσύνη που ο Ίβο παρέμεινε στη φυλακή άλλους εννέα μήνες, μέχρι να περάσει η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη, να την πάρει ο εισαγγελέας, να πάει στον Άρειο Πάγο για να αποφανθεί ότι πράγματι δεν τελέστηκε το αδίκημα. Χρειάστηκε μέσο για να βγει ένας αθώος από τη φυλακή», λέει η Κατερίνα Μπακογιάννη. 

Και συμπληρώνει: «Το κεντρικό ερώτημα είναι αν όλα αυτά έγιναν επειδή υπήρχε αδιαφορία από το ελληνικό κράτος, αν θα μπορούσε να συμβεί σε ανθρώπους οι οποίοι δεν ήταν μετανάστες. Αν υπάρχει διαφορετική μεταχείριση σε μετανάστες και πώς μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς όταν φαίνεται ότι το τεκμήριο της αθωότητας πετάχτηκε στα σκουπίδια. Πώς μπορούμε να είμαστε όλοι ασφαλείς απέναντι στη Δικαιοσύνη; Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Αυτό θέλουμε να παρουσιάσουμε μέσα από το podcast. Δεν είναι μια αστυνομική ιστορία, ούτε θέλουμε να δείξουμε πόσο κακή είναι η Δικαιοσύνη. Όλα φαίνονται από τη δικογραφία, την έρευνα, τα λεγόμενα του πρώην υπουργού, καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση και προκύπτει και από όλο το ρεπορτάζ».

Οι Ίβο, Κόνσταντιν και Άρτουρ προφυλακίστηκαν τον Ιούλιο του 2010, η απόφαση ότι είναι ένοχοι για ανθρωποκτονία βγήκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2011, ενώ η απόφαση του Εφετείου, τον Ιούνιο του 2015. Στις 25 Νοεμβρίου του 2020, γίνεται η δίκη για την αποζημίωση από το ελληνικό κράτος. Οι τρεις τους, πέρα από την ανθρωποκτονία, καταδικάστηκαν και για ληστεία.

Podcasts: Αγάπη για το νέο Μέσο

Τα podcasts, η διάδοση περιεχομένου/αφήγηση ιστοριών μέσω του ήχου που είναι εδώ και μερικά χρόνια δημοφιλής στο εξωτερικό, έγιναν γνωστά στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες και το ελληνικό κοινό αγάπησε αυτό το νέο Μέσο. «Ο κόσμος “διψάει” για ραδιόφωνο, “διψάει” για τον ήχο. Όπως συμβαίνει με τηλεοπτικές σειρές που δεν τις παρακολουθούμε την ώρα προβολής, αλλά τις κατεβάζουμε και τις παρακολουθούμε on demand, έτσι και με τα podcasts. Έχουν την ευκολία ότι τα ακούς ενώ παράλληλα ασχολείσαι με κάτι άλλο».

Εκτός από παλαιότερα podcasts που συνεχίζονται όπως το «Podcast» και οι «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι «Ναυαγοί» του Παύλου Τσίμα και το «Sex Education» σε συνεργασία με τη Στέγη, η ομάδα του pod.gr επιστρέφει φέτος με νέο περιεχόμενο που θα συναρπάσει τους ακροατές. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.