TV & Media

iPlayer: Το BBC μπαίνει στον αγώνα του streaming

«Θα φέρει όλα όσα θέλετε από την τηλεόραση του BBC σε ένα μέρος για πρώτη φορά»

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC αναβαθμίζει την διαδικτυακή υπηρεσία iPlayer, ώστε να ανταγωνιστεί πλατφόρμες όπως το Netflix

Από την εμφάνιση του Netflix και μετά, οι streaming πλατφόρμες γίνονται ο όλο και πιο εμφανής κεντρικός παίχτης όσον αφορά το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο. Στις ΗΠΑ το Hulu και το Amazon Prime ήδη διεκδικούν μέρος της πίτας, ενώ σύντομα (πριν τον Μάρτιο του 2020) η Apple TV και το Disney Plus προβλέπεται ότι θα κλέψουν μεγάλο μέρος του κοινού του Netflix, όχι μόνο λόγω περιεχομένου, αλλά και λόγω τιμών με το πρώτο να έχει κόστος 4,99$ τον μήνα και το δεύτερο 6,99$.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, δεν θα το έχει η πλατφόρμα, αλλά τα mainstream τηλεοπτικά κανάλια, που σταδιακά χάνουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του νεανικού κοινού τους. Αυτή την κατάσταση καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμα και τηλεοπτικά δίκτυα-μεγαθηρία, όπως το βρετανικό BBC, με τον γενικό διευθυντή του τελευταίου, Tony Hall, να είναι έτοιμος να παραδεχτεί σε ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την The Guardian, ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί οικονομικά τους αμερικανούς αντιπάλους της.  

Αυτό δεν σημαίνει ότι το BBC θα παραδώσει τα όπλα. Ήδη μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται η εγκαινίαση του BritBox, μίας video on-demand υπηρεσίας που θα περιλαμβάνει προγράμματα του BBC και της ITV, αρχικά ολοκληρωμένα και σταδιακά νέα, για το ποσό των 5,99£ τον μήνα.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βρετανίας δεν θα περιοριστεί σε αυτή την κίνηση. Πριν 12 χρόνια μας σύστησε το BBC iPlayer, μία υπηρεσία διαδικτυακής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, η οποία μέχρι στιγμή έχει αλλάξει πρόσωπο τρεις φορές. Η τελευταία αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε το 2012 και σε έναν μεγάλο βαθμό είχε αποτέλεσμα, αφού μέχρι πριν 5 χρόνια είχε κατακτήσει το 40% του streaming κοινού. Ωστόσο, με την εμφάνιση του Netflix, το ποσοστό αυτό γρήγορα έπεσε στο 15%.



Τώρα ακόμα μία αναβάθμιση ετοιμάζεται από το BBC, σε μία προσπάθεια όχι να κερδίσει το «παιχνίδι», αλλά τουλάχιστον να γίνει ένας από τους βασικούς παίχτες του. Το iPlayer θα διατηρήσει το όνομά του, αλλά η εμφάνιση και η αίσθησή του θα αλλάξουν εντελώς, με την ομιλία που μας μαρτυρά η The Guardian να φαίνεται ότι αναφέρεται σε περιεχόμενο με «πρωτοφανή επίπεδα δημιουργικής ελευθερίας» και με ένα ευρύ πεδίο επιλογών, το οποίο θα περιλαμβάνει τα προϊόντα όλων των καναλιών και των εκδηλώσεων του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.   

Οι λεπτομέρειες που γνωρίζουμε είναι ελάχιστες. Δεν έχει ανακοινωθεί ούτε το κόστος, ούτε η ημερομηνία εγκαινίασης της αναβάθμισης, με μόνη μέχρι στιγμής πληροφορία την δυνατότητα αγοράς ετήσιας και όχι μόνο μηνιαίας συνδρομής, όπως μέχρι τώρα γινόταν. Η διευθύντρια περιεχομένου πάντως του BBC, Charlotte Moore, σε μία προσπάθεια να μας «πουλήσει» την ανανεωμένη υπηρεσία του δικτύου ανέφερε: «Το iPlayer θα γίνει η καρδιά όλων όσων κάνουμε: η πύλη προς όλα μας τα προγράμματα – μία ολοκληρωμένη τηλεοπτική εμπειρία, που θα φέρει όλα όσα θέλετε από την τηλεόραση του BBC σε ένα μέρος για πρώτη φορά».