TV & Media

H ATHENS VOICE στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδόσεων

Αρνητικές αναφορές για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Γιάννης Τσάκαλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα σχόλια για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, οι νικητές και τα βραβεία στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδόσεων

Μέσα σε μια υπέροχη (και κατάμεστη) αίθουσα στο δημαρχείο της Βιέννης πραγματοποιήθηκε το φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδόσεων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο Τύπου στην Ευρώπη (στο οποίο είναι χορηγός η Japan Tobacco International) και φέτος συμμετείχαν περίπου 500 δημοσιογράφοι από 35 χώρες. 

Είναι μια γιορτή του Τύπου και οι καλεσμένοι από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο παρακολουθούν και συμμετέχουν σε σημαντικές ομιλίες ανθρώπων του Τύπου σε μερικά από τα κορυφαία media της Γηραιάς Ηπειρού. Το συνέδριο άνοιξε ο (πρώην πια καγκελάριος) της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου και ανάφερε την Ελλάδα ως αρνητικό παράδειγμα. Και δεν ήταν ο μόνος αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε μετά. 

Τα βραβεία

Ο Economist αναδείχθηκε ​περιοδικό της χρονιάς και ένα από τα πράγματα που ανέφεραν οι διοργανωτές ήταν ότι «το περιοδικό ενισχύει την εμπιστοσύνη στη δημοσιογραφία σε ολόκληρη την Ευρώπη» και τόνισαν ότι η βασική του φιλοσοφία είναι ότι παίρνει σοβαρά υπόψη τους αναγνώστες ενώ δίνει βάρος και στην εμπορική πλευρά του μέσου.

Το βραβείο ψηφιακής πλατφόρμας απονεμήθηκε στη γερμανική εφαρμογή Apotheken Umschau στην οποία μπορείς να ψάξεις συμπτώματα, φάρμακα, ακόμα και θεραπείες για οποιαδήποτε ασθένεια.

Ευρωπαϊκή Start Up της χρονιάς βγήκε η ελβετική Republik. Πρόκειται για ένα πολιτικό συνδρομητικό περιοδικό.

Βραβείο αριστείας Digital Storytelling πήρε το άρθρο «No man’s land» από την 24sata με έδρα το Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Καλύτερη τοπική εφημερίδα βγήκε η νορβηγική Sunnhordland και καλύτερη εβδομαδιαία η Der Freitag.

Αρνητική αναφορά για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού media group Hubert Burda Media, Philipp Welte  μίλησε συγκεκριμένα για τις χώρες στις οποίες υπάρχει πρόβλημα και οι κυβερνήσεις στρέφονται κατά της δημοσιογραφίας.

Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία και Πολωνία ήταν οι τέσσερις χώρες που χρησιμοποίησε ως αρνητικά παραδείγματα. Μεταξύ άλλων είπε: «Η ελευθερία του Τύπου όλο και περισσότερο απειλείται. Οι δημοσιογράφοι και η δουλειά τους περιορίζονται. Μερικές φορές  φοβούνται για τις ζωές τους, αν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους… Στη μέση της δημοκρατικής Ευρώπης η ελευθερία των media είναι όλο και λιγότερο κάτι το νορμάλ. Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία είναι χώρες όπου η δουλειά των δημοσιογράφων και των media περιορίζεται». Ο κ. Welte υπογράμμισε πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει όταν οι πολιτικοί αμφισβητούν συνεχώς τα media: «Η αξιοπιστία του παραδοσιακού Τύπου αμφισβητείται. Δείτε στις ΗΠΑ τι έγινε. Τι κι αν υπάρχει κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα, ο ίδιος τους ο πρόεδρος δείχνει τρομερή επιθετικότητα. Δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ και αλλού το ζούμε αυτό, ο Τύπος οφείλει να υπερασπιστεί τον ρόλο του. Να το εξηγήσουμε στους πολιτικούς τι σημαίνει αν εξαφανιστούν οι εκδότες, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη απέναντί μας». 

Για το συνέδριο και τον χορηγό

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εφημερίδων που διεξάγεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στη Βιέννη, μετονομάστηκε φέτος σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκδόσεων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο εκδόσεων της Ευρώπης (εφημερίδες, περιοδικά και ψηφιακά μέσα) στο οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο 500 επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης, αρχισυντάκτες και bloggers και όπου παρουσιάζονται και συζητούνται κάθε χρόνο οι νέες στρατηγικές, οι καινοτομίες, οι τάσεις και τα σχέδια Νέων Μέσων.

Το συνέδριο υποστηρίζει και φέτος η Japan Tobacco International για 14η συνεχή χρονιά (συνεχώς από το 2006),  παρουσιάζοντας και δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν τόσο τον κλάδο όσο και την ίδια την εταιρεία, για παράδειγμα το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού, η απαγόρευση των εμπορικών σημάτων κ.ά.

Ειδικά φέτος το περίτερο της JTI στο συνέδριο αφορούσε την επιχειρηματική αειφορία της εταιρίας. Γιατί όμως μια καπνοβιομηχανία χορηγεί και στηρίζει μια έκθεση σχετικά με το θέμα της αειφορίας σε Συνέδριο Εφημερίδων;

Η αειφορία αποτελεί ένα καυτό θέμα στο σημερινό κόσμο για ένα ευρύ φάσμα εμπλεκόμενων μερών σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η αποψίλωση των δασών, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσεως κ.λπ. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Εύλογα δημιουργείται η ερώτηση προς τους υπεύθυνους της εταιρείας αν είναι θεμιτό για μια εταιρεία καπνού να είναι αειφόρος/υποστηρικτής της αιεφορίας;

Η απάντησή τους κινήθηκε στους εξής άξονες: 

  • Η αειφορία είναι ο πλέον ορθός δρόμος. Είναι προς το δικό μας συμφέρον να εξασφαλίσουμε ότι θα διαχειριστούμε τις επιχειρήσεις και τους πόρους μας με βιώσιμο τρόπο.
  • Είμαστε κατά κανόνα πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης SDG (Sustainable Development Goals) των Ηνωμένων Εθνών και τις κατευθυντήριες αρχές.
  • Μειώνουμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον και συνεχίζουμε να εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στη διασφάλιση διαφάνειας και υπευθυνότητας της αλυσίδας εφοδιασμού μας. Έχουμε θέσει υψηλά πρότυπα και επιδιώκουμε τη διαρκή και αέναη βελτίωση.
  • Η JTI εξετάζει τη αειφορία εδώ και αρκετά χρόνια, θέτοντας υψηλά πρότυπα προσπαθώντας παράλληλα να επιτύχει συνεχή βελτίωση και αναμένουμε από τους προμηθευτές μας να ακολουθούν παρόμοια πρότυπα.