TV & Media

Κίρα Νάιτλι: Μια Αγγλίδα στη Γερμανία

Τι είδε, τι έζησε και τι παρατήρησε όταν ήταν μαθήτρια στο Κόνσταντς των Άλπεων

Χαρά Βαμβακούλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κίρα Νάιτλι γέννημα θρέμμα του Λονδίνου ξέρει καλά τη Γερμανία. Έχει ζήσει στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής μαθητών. Για τις εμπειρίες, τη γερμανική κουζίνα που την ενθουσίασε, τις απόψεις της για τους ανθρώπους στη Γερμανία, το Brexit και πολλά άλλα μίλησε σε συνέντευξή της στη FAZ.

Η ηθοποιός έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για τις ανάγκες των γυρισμάτων ταινιών. Στη Γερμανία, στο Αμβούργο βρέθηκε για τη δραματική ταινία «The Aftermath» στην οποία υποδύεται τη σύζυγο ενός Βρετανού συνταγματάρχη. Το ζευγάρι αποφασίζει να ζήσει στο Αμβούργο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήταν μέρος της βρετανικής ζώνης ελέγχου.

«Ήμουν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών με σχολείο στο Κόνσταντς. Αυτό πρέπει να ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '90. Ήμουν δεκατεσσάρων ετών και μου άρεσε πραγματικά. Η Κόνσταντς είναι όμορφη πόλη. Με εξέπληξε το πόσο ωραίοι ήταν οι άνθρωποι και τα γερμανικά σχολεία ήταν υπέροχα» είπε αναφερόμενη στην πρώτη φορά που ταξίδεψε στη Γερμανία.

«Σε σύγκριση με τα βρετανικά σχολεία τα γερμανικά ήταν τόσο καθαρά. Όλα ήταν στην πόλη τόσο καθαρά και τακτοποιημένα. Το παρατήρησα αμέσως. Το σχολείο μου στο Λονδίνο ήταν επίσης καλό, αλλά όχι τόσο καθαρό. Ήταν γεμάτο γκράφιτι. Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στη Γερμανία. Και όλοι οι μαθητές φορούσαν πουλόβερ "Fruit of the Loom". Αυτή είναι μια από τις αναμνήσεις μου, φαίνεται ήταν must-have εκείνη την εποχή. Και όλοι κυκλοφορούσαν με ποδήλατο» τόνισε η Κίρα Νάιτλι αναφερόμενη στα όσα την εντυπωσίασαν στη Γερμανία.

Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι περίμενε ότι το φαγητό δεν θα ήταν καθόλου καλό, ωστόσο εξεπλάγην. «Όλοι έλεγαν ότι θα ήταν κακό. Όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν καθόλου κακό. Αντίθετα τρώω πάντα πολύ καλά στη Γερμανία. Πραγματικά τόσο ωραίο σνίτσελ... κόλαση, είναι μια θαυμάσια εφεύρεση», είπε.

Η Γαλλία ήταν μια εναλλακτική για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, αλλά επειδή ο αδερφός της είχε επιλέξει τα γερμανικά ως δεύτερη γλώσσα στο σχολείο, το ίδιο έκανε και εκείνη, όπως εξήγησε.

Όσον αφορά τα γερμανικά, τόνισε ότι έμαθε τη γλώσσα, αλλά δεν θυμάται τίποτα, εκτός από ορισμένες φράσεις.

Απαντώντας στην ερώτηση αν απέκτησε φίλο Γερμανό, τόνισε ότι έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα και τα αγόρια δεν την ενθουσίαζαν τότε ιδιαίτερα.

Στη διάρκεια γυρισμάτων ταινιών στη Γερμανία, η Κίρα Νάιτλι έχει μείνει στην Κολωνία, το Βερολίνο και τώρα στο Αμβούργο για έξι εβδομάδες.

«Μέναμε σε ένα σπίτι έξω από την πόλη κοντά στην τοποθεσία των γυρισμάτων και η κόρη μου ήταν μαζί μου. Θα προτιμούσα να έμενα στο Αμβούργο, αλλά θα έπρεπε να οδηγώ για μία ώρα κάθε μέρα και έτσι επέλεξα το κοντινό σπίτι στην εξοχή» είπε.

«Πραγματικά μου αρέσει να ζω στη Γερμανία. Οι άνθρωποι του κινηματογραφικού συνεργείου είχαν το ίδιο χιούμορ με τους Βρετανούς. Στο Αμβούργο βρέθηκα δεύτερη φορά, καθώς κάποιες σκηνές του "Kick It Like Beckham" γυρίστηκαν εκεί» σημείωσε.

Η Κίρα Νάιτλι τόνισε ότι ενθουσιάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής στο Αμβούργο - Elbphilharmonie και την περιοχή Reeperbahn με την έντονη νυχτερινή ζωή.

Ανέφερε ότι στη Γερμανία δεν είχε ποτέ προβλήματα με τον κόσμο που την αναγνωρίζει στον δρόμο. «Ακόμη και στο Βερολίνο πάντα με αφήνουν ήσυχη. Πηγαίνω συχνά, έχω φίλους εκεί και ο σύζυγός μου παίζει με μία μπάντα και δίνουν συναυλίες στο Βερολίνο. Την τελευταία φορά πήγα με την κόρη μου και επισκεφθήκαμε τον ζωολογικό κήπο», είπε.

Η Μπάγερν Μονάχου κερδίζει πάντα το πρωτάθλημα. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν προπονητής της προτού αναλάβει τη Μάντσεστερ Σίτι. Και φυσικά ξέρω τον Γιούργκεν Κλοπ προπονητή της Λίβερπουλ, απάντησε όταν ρωτήθηκε τι γνωρίζει από γερμανικό ποδόσφαιρο.

«Έχετε καλές ακαδημίες ποδοσφαίρου. Στέλνουμε πολλούς νεαρούς παίκτες στη Γερμανία και είναι εντυπωσιακό πόσο καλύτεροι είναι όταν επιστρέφουν. Είναι καλό αυτό, επειδή μπορεί να παίξουν στην εθνική ομάδα εναντίον της Γερμανίας και να σας νικήσουμε ξανά» πρόσθεσε.

Η Κίρα Νάιτλι ρωτήθηκε και για τη γερμανική τέχνη και απάντησε ότι ο Egon Schiele είναι ένας από τους αγαπημένους της ζωγράφους. «Με γοητεύει η τέχνη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Είμαι θαυμάστρια του Ernst Ludwig Kirchner. Αγαπώ τον Otto Dix. Προετοιμάζοντας τον ρόλο για την ταινία A Dangerous Method άκουσα πολύ Ρίτσαρντ Βάγκνερ. Και μου αρέσουν οι Kraftwerk. Φανταστική μπάντα» τόνισε.

Η ηθοποιός αναφέρθηκε και στον εκλιπόντα Γερμανό μόδιστρο, Καρλ Λάγκερφελντ με τον οποίο συνεργάστηκε στενά.

«Ήταν και θρύλος και είδωλο. Ήταν τρυφερός, αξιαγάπητος. Ο Καρλ ζούσε στον δικό του πλανήτη. Και ήταν τόσο ωραίος πλανήτης!», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εχθρότητα μεταξύ Βρετανών και Γερμανών, τόνισε ότι οι γονείς της έχουν πει ιστορίες. «Στο Λονδίνο είναι ακόμη ορατά τα σημάδια του πολέμου, αν κοιτάξεις προσεκτικά. Σαν παιδί ρωτούσα γιατί κάποια σπίτια είναι διαφορετικά από τα άλλα. Και μου έλεγαν επειδή εξερράγη βόμβα. Ήταν η τελευταία μεγάλη καταστροφή στην Ευρώπη. Και τώρα μέσω της ταινίας ανακάλυψα την περίοδο μετά τον πόλεμο. Την ώρα μηδέν, που έπρεπε κατά κάποιον τρόπο να προχωρήσουν όλα. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατό να οικοδομήσεις ξανά αυτή την ήπειρο και να φέρεις ειρήνη για 70 χρόνια. Αυτός είναι ένα σπουδαίος θρίαμβος αυτής της γενιάς και συχνά το ξεχνάμε» τόνισε.

Η εικόνα του κακού Γερμανού είναι παρούσα σε ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές στη Βρετανία, αλλά και θέμα κωμωδίας, σημείωσε. Όμως η ίδια και ο αδερφός της είχαν πάντα πολλούς φίλους Γερμανούς και άλλη άποψη για τη Γερμανία.

Όμως ο παλιός ανταγωνισμός ως αποτέλεσμα των πολέμων υπάρχει, είναι ορατός σε ποδοσφαιρικούς αγώνες όταν η Βρετανία παίζει εναντίον της Γερμανίας, είπε. «Εγώ προσωπικά δεν έχω αισθανθεί ή δεν έχω βιώσει εχθρότητα. Πάντα μου άρεσε να βρίσκομαι στη Γερμανία» πρόσθεσε.

Η Κίρα Νάιτλι ρωτήθηκε και για το Brexit και απάντησε ότι πάντα έκανε χρήση της ελεύθερης κυκλοφορίας και εργασίας στην Ευρώπη. Εργάστηκα στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Μπορείτε να φανταστείτε ότι δεν ψήφισα την αποχώρηση από την Ε.Ε. Νομίζω ότι κανένας δεν έχει την παραμικρή ιδέα του τι θα συμβεί μετά το Brexit. Ακόμη και οι πιο καλά ενημερωμένοι είναι σε σύγχυση. Παρακολουθείτε τις συζητήσεις, διαβάζετε εφημερίδες και δεν γίνεστε πιο έξυπνοι. Γι αυτό ζούμε μία κατάσταση στασιμότητας, τόνισε.