- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Bad News, το παιχνίδι που «εμβολιάζει» κατά της παραπληροφόρησης, κυκλοφόρησε στα ελληνικά
Η μελέτη βρήκε ότι η αντιλαμβανόμενη «αξιοπιστία» των ψευδών ειδήσεων μειώθηκε σε όσους έπαιξαν το παιχνίδι
Το Bad News Game στοχεύει στην «ανοσοποίηση» κατά της παραπληροφόρησης, προσφέροντας μια μικρή γεύση της οπτικής ενός «μεγαλοπαράγοντα ψευδών ειδήσεων». Μια πιλοτική μελέτη σε εφήβους παρουσίασε δείγματα πρώιμης επιτυχίας στο χτίσιμο της άμυνας ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις. Η ομάδα μας απέδωσε το παιχνίδι στα Ελληνικά.
Το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο, μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών του Κέιμπριτζ και της DROG, Ολλανδικής οργάνωσης ευαισθητοποίησης απέναντι στην παραπληροφόρηση, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Hoaxes, σήμερα κυκλοφορεί την Ελληνική έκδοση του παιχνιδιού διαδικτυακά στο https://www.getbadnewsgreece.com. Μια Junior έκδοση, για κοινό παιδιών 8 με 10 ετών, είναι διαθέσιμη στο https://www.getbadnewsgreece.com/junior.
Μετά την επιτυχία της Αγγλικής έκδοσης του παιχνιδιού, που έφτασε σε περισσότερους από 400.000 παίκτες από την κυκλοφορία του τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, έχει πλέον μεταφραστεί σε 9 γλώσσες, κυρίως στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το παιχνίδι τρέχει κατευθείαν από τον διαδικτυακό περιηγητή του παίκτη, και τον βάζει στην θέση ενός φιλόδοξου προπαγανδιστή, δίνοντας του μια γεύση από τις τεχνικές και τα κίνητρα πίσω από την διάδοση της παραπληροφόρησης – στην πορεία παρέχοντας νοητική αντίσταση απέναντι στην επιρροή των λεγόμενων fake news.
Οι παίκτες μαζεύουν το κοινό για τις σελίδες ψευδών ειδήσεών τους δημοσιεύοντας διχαστικές αναληθείες, ενεργοποιώντας μποτάκια κοινωνικών δικτύων, δημιουργώντας αποδείξεις με φώτοσοπ, και υποκινώντας θεωρίες συνωμοσίας στον απόηχο μιας δημόσιας τραγωδίας – διατηρώντας παράλληλα ένα «σκορ αξιοπιστίας» ώστε να παραμείνουν κατά το δυνατόν αξιόπιστοι.
Σε μια πιλοτική μελέτη που διεξήχθη με εφήβους σε ένα Ολλανδικό λύκειο χρησιμοποιήθηκε μια πρώιμη δοκιμή του παιχνιδιού με χαρτί και στυλό. Η μελέτη βρήκε ότι η αντιλαμβανόμενη «αξιοπιστία» των ψευδών ειδήσεων μειώθηκε σε όσους έπαιξαν το παιχνίδι σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τώρα αναλύουν τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που περιλαμβανόταν στην Αγγλική έκδοση του παιχνιδιού.
Η ψυχολογική θεωρία πίσω από την έρευνα ονομάζεται «εμβολιασμός (inoculation)»:
«Το να ξέρεις πώς είναι το να βρίσκεσαι στην θέση κάποιου που προσπαθεί ενεργά να σε εξαπατήσει, αναμενόμενα αυξάνει την ικανότητά σου να ανιχνεύεις και να αμύνεσαι στις τεχνικές εξαπάτησης. Θέλουμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη ‘νοητικών αντισωμάτων’, τα οποία να μπορούν να προσφέρουν κάποια ανοσία απέναντι στην ραγδαία διάδοση της παραπληροφόρησης», λέει ο Jon Roozenbeek, ερευνητής στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Κέιμπριτζ και ένας από τους σχεδιαστές του παιχνιδιού.
Η ομάδα στοχεύει να πάει τις δοκιμές του «εμβολίου κατά των ψευδών ειδήσεων» στο επόμενο επίπεδο με την σημερινή διεθνή κυκλοφορία. Μετά την δημιουργία του Junior παιχνιδιού, επίσης διαθέσιμο δωρεάν διαδικτυακά, οι δημιουργοί ελπίζουν να συνεισφέρουν στον γραμματισμό στα μέσα από το Δημοτικό, και να απευθυνθούν σε ένα νεότερο κοινό. «Τα παιδιά του Δημοτικού μπορεί να μην είναι συνειδητοί καταναλωτές νέων ακόμη, αλλά χρησιμοποιούν τα μέσα και εκτίθενται σε ειδήσεις. Άρα, το χτίσιμο άμυνας απέναντι στην παραπληροφόρηση θα έπρεπε να ξεκινά απ’ αυτήν την ηλικία».
Το υλικό έχει γραφτεί κυρίως από τους ερευνητές του Κέιμπριτζ μαζί με τον Ruurd Oosterwoud, ιδρυτή της DROG, ενώ η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει και μερικές προσθήκες από την ομάδα μας.
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποδύθηκε τον γιο της γειτόνισσας του Σάββα και της Λυδίας
Οι ατάκες για το δείπνο συμφιλίωσης κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθώνιου του ΑΝΤ1
Φωτογραφήθηκαν και πάλι στο σπίτι της Ντάλιας Χατζηαλεξάνδρου
Η δημοσιογράφος μίλησε για τις απώλειες της ζωής της και για το συναισθηματικό φαγητό
Αποχαιρετισμός της ΕΣΗΕΑ στον έμπειρο πολιτικό συντάκτη της ΕΡΤ
Η λάμψη της πασαρέλας δεν αποτυπώθηκε με την αναμενόμενη δυναμική στους πίνακες τηλεθέασης
H παρέα βρέθηκε στο νησί που αγαπούν ιδιαίτερα Καπουτζίδης και Καρύδη
Οι κριτές εξέτασαν κάθε λεπτομέρεια από τον ημιτελικό αλλά και από την εξέλιξη του καθενός
«Γίνεσαι διάσημος από τους κανόνες που παραβιάζεις»
Ποιο μοντέλο έμεινε εκτός ημιτελικού
«Η ιστορική αλήθεια μερικές φορές θέλει σκληρές αποφάσεις»
Κάνει λόγο για «προδήλως παράνομη απόφαση» και καλεί εγρήγορση
Ο ρόλος της δημοσιογραφίας και το ντοκιμαντέρ για τη 17 Νοέμβρη
Η εξομολόγηση της συζύγου του εκλιπόντος ηθοποιού για τις τελευταίες στιγμές του στο νοσοκομείο
«Θα είμαι αυστηρή στον ρόλο μου» δηλώνει
Άγνωστος απείλησε τον δημοσιογράφο ότι «θα έχει την τύχη του Γιώργου Καραϊβάζ»
Ο ηθοποιός μίλησε για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στην τηλεόραση και τον ευρύτερο χώρο του θεάματος
O δημιουργός αξέχαστων εκπομπών που έχουν γράψει ιστορία, παραχώρησε το πολύτιμο αρχείο του
Τι αποκάλυψε για τα γυρίσματα του «Παρά Πέντε» και τον ρόλο της «Ντάλιας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.