TV & Media

Τα Ελληνικά Hoaxes στο Ευρωκοινοβούλιο

Αυτά συζητήθηκαν στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου

Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα Ελληνικά Hoaxes έλαβαν μέρος στο συνέδριο Fact-Checking in EU, που διοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με σκοπό τον συντονισμό των ομάδων και οργανισμών που ελέγχουν τις ψευδείς ειδήσεις στην Ευρώπη, με απώτερο σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο θέμα της παραπληροφόρησης ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.

Το συνέδριο έλαβε χώρα το διήμερο 27-28 Σεπτεμβρίου 2018 και συμμετείχαν σχεδόν όλες οι ομάδες της Ευρώπης που ειδικεύονται στο fact checking, δηλαδή τη διασταύρωση ειδήσεων και τη διάψευση ψευδών δημοσιευμάτων.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ ενόψει τον Ευρωεκλογών είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων πάνω σε σημαντικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η κρίση στις δημοκρατικές αξίες, η οικονομία και η άνοδος του λαϊκισμού.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος τόνισε τις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι πολίτες της ΕΕ. Κατόπιν το λόγο πήραν αξιωματούχοι του Ευρωκοινοβουλίου και άνθρωποι που διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία στον έλεγχο ψευδών ειδήσεων όπως ο Μίκκο Σάλο, ιδρυτής του Faktabaari και ο Αλέξιος Μαντζαρλής, επικεφαλής του International Fact-Checking Network.

Το συμπέρασμα του Συνεδρίου ήταν πως απαιτείται συντονισμός μεταξύ των διαφόρων ομάδων και οργανισμών που ασχολούνται με την κατάρριψη ψευδών ειδήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά την απειλή υπονόμευσης των δημοκρατικών της θεμελίων και αξιών από εξωτερικές απειλές. Ειδική μνεία έγινε στην απειλή που αντιπροσωπεύει η μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου που με τη χρήση fake news προσπαθεί να προβάλει το μοντέλο της ηθικά ξεπεσμένης Ευρώπης, προωθώντας παράλληλα τη ρητορική πως η Ρωσία είναι ο θεματοφύλακας των αξιών που έχουν απολέσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ομόφωνα πως απαιτείται η ίδρυση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ελεγκτών ειδήσεων (fact-checkers), ωστόσο δεν κατέστη σαφές ποιος μπορεί ή πρέπει να συντονίσει αυτή τη προσπάθεια. Η ιδιωτική πρωτοβουλία προτάθηκε ως η καλύτερη επιλογή που θα επιτρέψει την βέλτιστη αξιοπιστία και διαφάνεια.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ramon Luis Valcarcel Siso, τόνισε πως η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να οχυρωθεί απέναντι στη πλημμυρίδα των fake news και η συνδρομή των fact-checkers θα είναι υψίστης σημασίας.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν επίσης ο Μάριος Νόττας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας και ο Νίκος Σαρρής του Athens Technology Center (ATC). Τα Ελληνικά Hoaxesεκπροσώπησε ο Θάνος Σιτίστας – Επαχτίτης.