TV & Media

Το ρετούς της Βανδή κάνει το γύρο του ευρωπαϊκού Τύπου

Ως παράδειγμα προς αποφυγή

Χαρά Βαμβακούλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τέλος στο photoshop ψηφίζει η Γαλλία, επιβάλλοντας με νόμο οι εικόνες που έχουν υποστεί τη σχετική διαδικασία να έχουν ειδική σήμανση.

«Ρετουσαρισμένη φωτογραφία» πρέπει να αναγράφεται, αλλιώς τα πρόστιμα καραδοκούν και φτάνουν μέχρι 37.500 ευρώ ή 30% κράτηση από τις διαφημίσεις.

Μάλιστα, ως παράδειγμα photoshop έχει χρησιμοποιηθεί φωτογραφία της Δέσποινας Βανδή από τη φωτογράφησή της στο Nitro τον Δεκέμβριο του 2007, που εξαιτίας της αρετουσάριστης φωτογραφίας που είχε διαρρεύσει λίγες μέρες μετά το εξώφυλλο, αποκαλύφθηκε η πολύ μεγάλη διαφορά του πριν και του μετά.

Για τον νόμο μίλησε ακόμη και η πρώην υπουργόςΥγείας της Γαλλίας, Marisol Touraine, λέγοντας πως όλα αυτό είναι κάτι μακρινό από την πραγματικότητα: «Το να εκθέτουμε τα νέα παιδιά σε μη ρεαλιστικά πρότυπα οδηγεί στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και μπορεί να επηρεάσει την υγεία, και ειδικά στο σημείο που συνδέεται με τη συμπεριφορά».

Να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2017 «πέρασε» ακόμη ένας νόμος στη Γαλλία, σύμφωνα με τον οποίο τα μοντέλα θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και οι γιατροί που τις εξετάζουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη μάζα σώματος των κοριτσιών.