- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
20+1 απίθανες στιγμές που σημάδεψαν τα Oscars
Τα highlights των τελετών απονομής που θα θυμόμαστε για πάντα
Είναι η βραδιά που συντονίζει και ενώνει ανθρώπους από δεκάδες χώρες με διαφορετικά ρολόγια, αφήνοντας στιγμές που θα θυμόμαστε. Οι ώρες που θα συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε για το ποιες ήταν οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς, τσιμπώντας και πίνοντας, βάζοντας στοιχήματα, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη γιορτή του σινεμά. Οι ατάκες των νικητών που θα σηκώσουν το βαρύτιμο χρυσό αγαλματίδιο ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι τους παρακολουθούν. Οι τελευταίες λέξεις της μόδας που έχουν γίνει ρούχα που δεν θα φορέσουν εύκολα οι γυναίκες και οι άνδρες της διπλανής πόρτας. Οι αντιδράσεις των ηττημένων γιατί ο πιο δύσκολος ρόλος είναι όταν δεν τα καταφέρνεις. Το Χόλιγουντ αγαπά το θέαμα και το θέαμα αγαπά το Χόλιγουντ.
Η 89η τελετή απονομής των Oscars θα συμβεί στις 26 Φεβρουαρίου και ο Τζίμι Κίμελ ετοιμάζει τα λόγια του ως οικοδεσπότης. Μείνετε συντονισμένοι στην Cosmote TV για να δείτε σε απευθείας σύνδεση την τελετή απονομής των Oscars. Τα αστεία, τα παράξενα και τα απρόοπτα της ιστορίας τους είναι αρκετά. Διαλέξαμε εκείνα που δύσκολα θα ξεχαστούν.
Ο επικός μονόλογος του Τζέρι Λιούις
Κωμικός, ηθοποιός, τραγουδιστής, σκηνοθέτης και «σεσημασμένος» για το slapstick χιούμορ του σε ταινίες, τηλεόραση, ραδιόφωνο και στο θέατρο. O απίθανος Τζέρι Λιούις έκλεψε το 1959 την παράσταση στην τελετή απονομή σε ένα ρεσιτάλ stand up comedy. Ο συμπαρουσιαστής του Τζέρι Γουάλντ ψαλίδιζε πολλά από τα νούμερα, πιστεύοντας πως δεν έχουν χρόνο, με αποτέλεσμα το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το τελευταίο και καλύτερο, να δοθεί 20 λεπτά νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο. Ο Τζέρι Λιούις έμεινε στη σκηνή αυτοσχεδιάζοντας. Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.
Όταν ο Μάρλον Μπράντο (δεν) πήρε το Όσκαρ, έστειλε μια Ινδιάνα να το παραλάβει
Μάρλον Μπράντο όπως ινδιάνα ψυχή. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αποκατάσταση των αυτοχθόνων Ινδιάνων των ΗΠΑ, όντας ένθερμος ακτιβιστής του κινήματος «Δικαιοσύνη για τους ιθαγενείς». Απέρριψε το Όσκαρ Α’ ανδρικού για τον ρόλο του στο «Νονό» , γνωρίζοντας πως τη λαμπερή τελετή, στις 27 Μαρτίου 1973, θα την παρακολουθούσε όλος ο κόσμος. Η αντικατάστασή του-το απόλυτο είδωλο του Χόλιγουντ-με μία άγνωστη ιθαγενή, την Απάτσι Σατσίν Λιτλφέδερ, σχεδιάστηκε για να δώσει στους Ινδιάνους τη δυνατότητα επικοινωνίας σε παγκόσμια κλίμακα. Ταυτόχρονα, ενίσχυσε την κριτική του για την αδηφαγία των ΜΜΕ.
«Ήταν σημαντικό για έναν Ινδιάνο να απευθυνθεί στους ανθρώπους που απλά κάθονται και δεν κάνουν τίποτα, ενώ αυτοί εξαλείφονται από τη γη. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που Ινδιάνος μίλησε σε 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν μοναδική ευκαιρία και φυσικά δεν ήθελα να την οικειοποιηθώ» εξομολογήθηκε.
Η πιο σύντομη ομιλία ανήκει στον Άλφρεντ Χίτσκοκ
Έκανε τη μοναδική εμφάνισή του στην ιστορία του λαμπερού θεσμού για να παραλάβει τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, το 1986. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ χρειάστηκε δυο λέξεις μόνο για να μιλήσει για μια ολόκληρη καριέρα. Ίσως γιατί οι ταινίες του λένε πολλά περισσότερα για τον ίδιο. «Ευχαριστώ. Πολύ...» είπε.
Το «ντου» στη σκηνή με το σήμα της ειρήνης
Τι κάνει ένας οικοδεσπότης όταν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο; Είναι 1974, είναι ο Ντέιβιντ Νίβεν που προλογίζει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, είναι η εισβολή που δεν περίμενε κανείς. Ο γυμνός Ρόμπερτ Όπελ αποφασίζει να διασχίσει τη σκηνή σχηματίζοντας το σήμα της ειρήνης σε ένα χάπενινγκ διαμαρτυρίας.
Το 12λεπτο χειροκρότημα στον Τσάρλι Τσάπλιν
Η μεγαλύτερη ένδειξη σεβασμού που έζησαν όσοι συμμετείχαν στα βραβεία της Ακαδημίας ή το ονόρε σε έναν άνθρωπο που συνέδεσε όσο λίγοι το όνομά του με το σινεμά. Το 1972, πέντε χρόνια πριν πεθάνει, ο Τσάρλι Τσάπλιν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, μετά από τις δεκαετίες δυσμένειας που βίωσε για τα πολιτικά του φρονήματα, προκειμένου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων. Επί 12 λεπτά θα δεχθεί την αποθέωση των παριστάμενων. «Οι λέξεις είναι τόσο αδύναμες» θα καταφέρει να πει τρεμάμενος από συγκίνηση ο «Σαρλό» σε μια στιγμή που δεν πρόκειται να συμβεί ξανά για κανένα ηθοποιό.
H μνημειώδης ατάκα της Σάλι Φιλντ για πολλά likes
Επέστρεψε το 1985 στο Kodak Theater για να παραλάβει το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της μετά το «Νόρμα Ρέι». Η μεγάλη Σάλι Φιλντ κατακτώντας ξανά το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το «Μια Θέση στην Καρδιά» του 1984 κέρδισε και μια θέση στο πάνθεον των τελετών απονομής για την ομιλία της. «Αυτό που θέλω πάνω από όλα είναι να κερδίσω το σεβασμό σας. Την προηγούμενη φορά δεν το κατάλαβα αλλά αυτή τη φορά το νιώθω, δεν μπορώ να το αρνηθώ. Σας αρέσω, αυτή τη στιγμή σας αρέσω...». Like!
O Τζακ Πάλανς παίρνει κάμψεις με ένα χέρι στη σκηνή!
Κερδίζοντας το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού ρόλου για το «City Slickers», ο εμβληματικός ηθοποιός Τζακ Πάλανς έδειξε τη στόφα του, αποφασίζοντας κατά την παραλαβή του χρυσού αγαλματίδιου να προβεί σε μια αλληγορία για τα ρίσκα που παίρνουν οι ηλικιωμένοι ηθοποιοί με τους παραγωγούς στην κινηματογραφική βιομηχανία. Και έκανε πους απς με το ένα χέρι, προκαλώντας κύμα επιφωνημάτων και αφήνοντας τον Μπίλι Κρίσταλ κάγκελο.
Το ευχαριστώ του Τομ Χανκς στον γκέι καθηγητή του
Κερδίζοντας το πρώτο του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τη συγκλονιστική του ερμηνεία στο φιλμ «Philadelphia», μία από τις πρώτες mainstream ταινίες του Χόλιγουντ που μίλησαν ανοιχτά και σοβαρά για το AIDS, την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία, ο Τομ Χανκς δεν παρέλειψε στη συγκινητική του ομιλία να ευχαριστήσει τον καθηγητή που τον σημάδεψε ως μαθητή και «έναν από τους καλύτερους γκέι Αμερικανούς» που γνώρισε, όπως εξομολογήθηκε επί σκηνής.
Το ευχαριστώ της Λουίζ Φλέτσερ στη νοηματική
Η πιο-κακιά-νοσοκόμα-πεθαίνεις στη «Φωλιά του κούκου» κερδίζει το 1976 το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και στο τέλος της ομιλίας της, απευθύνεται με τη νοηματική στους κωφάλαλους γονείς της και τους ευχαριστεί γιατί την έμαθαν να κάνει όνειρα. Συγκίνηση δια χειρός Λουίζ Φλέτσερ
Ο Ρομπέρτο Μπενίνι κερδίζει, πηδάει τα καθίσματα και τα σπάει
Σε μια ανεπανάληπτη win, win, win στιγμή ο Ιταλός ηθοποιός, κωμικός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρομπέρτο Μπενίνι, παραλαμβάνει το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για την ταινία «La Vita è Bella» από τα χέρια της Sophia Lauren και χαρίζει ένα feel good ρεσιτάλ. Απολαυστικός όσο δεν πάει, τα σπάει.
Όταν ο Μπίλι Κρίσταλ έσκασε ως Χάνιμπαλ Λέκτερ
1992. Σε ένα μεγαλειώδες mocking του Χάνιμπαλ Λέκτερ-λέγε με και Άντονι Χόπκινς-για το «Silence Of The Lamps» ο Μπίλι Κρίσταλ κάνει θεαματική είσοδο στη σκηνή με την τρομακτική μάσκα-σήμα κατατεθέν του αρρωστημένου κανίβαλου που πάγωσε το αίμα των σινεφίλ. Μπου!
Τα ατελείωτα δάκρυα της Γκουίνεθ Πάλτροου
Δεν άντεξε να συγκρατήσει τη συγκίνησή της για τη βράβευσή της με το Όσκαρ Α’ Γυνακείου Ρόλου και έκανε τους θεατές να βγάλουν χαρτομάντηλα. Παραλαμβάνοντας τον «Θείο Όσκαρ» για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» η Γκουίνεθ Πάλτροου δεν σταμάτησε να κλαίει από χαρά. Το χρονόμετρο έδειξε τρία ολόκληρα λεπτά!
Οι δημιουργοί του South Park σκάνε τριπαρισμένοι στα Oscars
Όταν λέμε ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν σε αυτή τη διοργάνωση, μάλλον δεν είναι υπερβολή. Οι Τρέι Πάρκερ και Ματ Στόουν, οι άνθρωποι που σκέφτηκαν, δημιούργησαν και μας χάρισαν το φλεγματικό «South Park» αποφάσισαν το 2000 να «μιμηθούν» την Γκούινεθ Πάλτροου και τη Τζένιφερ Λόπεζ, σε μια απίθανη μεταμφίεση. Αργότερα παραδέχτηκαν πως έπεσαν στην acid μαρμίτα.
Η Τζούλια Ρόμπερτς ζητά να σταματήσει το χρονόμετρο
Μπορεί να ξέχασε να μιλήσει για την αληθινή Έριν Μπρόγκοβιτς, που η αληθινή της ιστορία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να κερδίσει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, αλλά δεν ξέχασε από τους διοργανωτές να «παγώσουν» το ρολόι για να τα πει με την ησυχία της. Τζούλια Ρόμπερτς είναι, pretty woman είναι, μπορεί να είναι όσο απαιτητική θέλει.
Το χώσιμο του Μάικλ Μουρ στον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ
Ο αμφιλεγόμενος κινηματογραφιστής κερδίζει το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Bowling For Columbine» και ασκεί τη δική του κριτική στα «κακώς κείμενα» των ΗΠΑ. Πριν τον διακόψει κακήν κακώς η μουσική θα προλάβει να φωνάξει «είμαστε ενάντια στον πόλεμο» και να επαναλάβει δύο φορές «ντροπή σας κύριε Μπους!». Κάποιοι τον γιούχαραν, ο Μάρτιν Σκορτσέζε πάντως τον τίμησε με το χειροκρότημά του.
Η selfie της Έλεν ΝτιΤζένερις που έγραψε ιστορία
H οσκαρική σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις έφτιαξε σχολή στα social media, δημιουργώντας φρενίτιδα μιμητών και εκτοξεύοντας τους αριθμούς και τη συμμετοχή των χρηστών. Η χαρά των επικοινωνιολόγων.
Το αμφιλεγόμενο αστείο του Σον Πεν για τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου
Tο σχόλιο του Σον Πεν για τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου στην 87η Απονομή των βραβείων Oscars θεωρήθηκε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα, με το γνωστό ηθοποιό να δέχεται κριτική για ξενοφοβία. Για την ιστορία, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να ανακοινώσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, που πήγε στο «Birdman», ο Σον Πεν αστειεύτηκε ατυχώς λέγοντας «Ποιος έδωσε σε αυτόν τον μπάσταρδο την πράσινη κάρτα;».
Ο Τζέιμς Κάμερον στέλνει μήνυμα στη μαμά και τον μπαμπά
«Μαμά, μπαμπά, δεν υπάρχει τρόπος να εκφράσω αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή. Το μόνο που μπορώ να πω είναι... είμαι ο βασιλιάς του κόσμου!». Σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο box-office και δημιουργώντας ταινίες-ορόσημα στην ποπ κουλτούρα, ο Τζέιμς Κάμερον βούλιαξε από χαρά για το θρίαμβο του «Τιτανικού» το 1997 με 11 Όσκαρ, δανειζόμενος τη διάσημη ατάκα του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στην ταινία. Σπάζοντας το ρεκόρ του «Εξολοθρευτή», που ο ίδιος σκηνοθέτησε, ως εμπορικότερης ταινίας όλων των εποχών, το φιλμ έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών με συνολικές εισπράξεις 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια. Τίτλο που κράτησε για 12 χρόνια, μέχρι την επόμενη ταινία του «Avatar», σε ένα ασύλληπτο επίτευγμα επιτυχίας.
Η συγκίνηση για τον αδικοχαμένο Χιθ Λέτζερ
2009. H οικογένεια του Χιθ Λέτζερ παραλαμβάνει το βραβείο για την ερμηνεία του ως Joker στο «The Dark Knight» σε κλίμα συγκίνησης.
Τα τρία πράγματα που έχει ανάγκη να κυνηγάει ο Μάθιου ΜακΚόναχι
Κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 2015 για την ολική του μεταμόρφωση ως ο φορέας του ΑIDS Ρον Γούντροφ στο «Dallas Buyers Club», μετά από 25 κιλά που αναγκάστηκε να χάσει και 23 χρόνια καριέρας, αφήνοντας τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο με άδεια χέρια για το «Λύκο της Γουόλ Στριτ». Φρόντισε να ανταποδώσει με μια ιδιαίτερη ομιλία μιλώντας για τον εαυτό του. «Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω το Θεό, γιατί σε αυτόν πιστεύω. Έχει γεμίσει τη ζωή μου με τόσες ευκαιρίες. Μου έχει αποδείξει επιστημονικά, πως η ευγνωμοσύνη τελικά επιστρέφεται. Γιατί, όταν έχεις Θεό, έχεις ένα φίλο» είπε. «Αφιερώνω αυτό το Όσκαρ στην οικογένεια μου και ειδικά στον πατέρα μου. Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή είναι εκεί πάνω με ένα μπουκάλι μπύρα στο χέρι του, φορά τα εσώρουχα του και αυτή τη στιγμή χορεύει μαζί μου. Σε σένα μπαμπά, που μου έμαθες να είμαι άνδρας» συνέχισε. Πριν κλείσει το μακροσκελή λόγο του, ο Μάθιου ΜακΚόναχι τόνισε πως έχει ανάγκη τρία πράγματα στη ζωή του: να κοιτάζει προς τα πάνω, να έχει κάτι να ανυπομονεί και κάποιον να κυνηγά. Όπως εξήγησε αυτό που κοιτάζει προς τα επάνω είναι ο Θεός, για αυτό που ανυπομονεί είναι η οικογένεια του και αυτό που κυνηγά είναι ο εαυτός του σε 10 χρόνια από τώρα. Ίσως να μην γίνει ποτέ αυτό που κυνηγά, αλλά σίγουρα θέλει να μάθει τι τύπος θα αποδειχτεί, κατέληξε κερδίζοντας το έντονο χειροκρότημα.
Ο μεγάλος έρωτας της Αντζελίνα Τζολί
Σωτήριο έτος 2000, η Αντζελίνα Τζολί κερδίζει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «Girl, Interrupted» και δηλώνει «είμαι τόσο ερωτευμένη με τον αδερφό μου». Λίγο νωρίτερα έχει φροντίσει να τον φιλήσει στο στόμα. Μουτς!