TV & Media

Ως αυτοκτονία αντιμετωπίζεται ο θάνατος του μουσικού Κιθ Έμερσον (video)

Ένας θρύλος του progressive rock και απλά φοβερός στο συνθεσάιζερ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο μουσικός Κιθ Έμερσον, συνιδρυτής του συγκροτήματος της progressive rock μουσικής, Emerson, Lake & Palmer, απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών. Την είδηση του θανάτου επιβεβαίωσε ο Καρλ Πάλμπερ, φίλος του Κιθ και μέλος του συγκροτήματος.

Ο Κιθ Έμερσον πέθανε με μια σφαίρα στο κεφάλι ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στα προάστια του Λος Άντζελες και η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για αυτοκτονία. . Η φίλη του, Μαρί Καβαγκούτσι, ειδοποίησε τις αρχές. «Ερευνάται ο θάνατος του μουσικού ο οποίος ήταν 71 ετών, που μπορεί να οφείλεται σε αυτοκτονία», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Σάντα Μόνικα, 'Ερικα Ακλούφι.

image

Η καριέρα του και σε κάποιο βαθμό η πορεία της ροκ άλλαξαν για πάντα όταν άκουσε το άλμπουμ Switched-on Bach το 1968, του συνθέτη Γουόλτερ Κάρλος που έπαιζε κλασικά κομμάτια με ένα συνθεσάιζερ Moog. Τα συνθεσάιζερ πρώτης γενιάς, που παράγονταν από τον Ρόμπερτ Μουγκ, μόλις άρχιζαν τότε να παίρνουν μια θέση στον κόσμο της μουσικής. Ακούστηκαν κυρίως στο άλμπουμ Abbey Road των Beatles το 1969.

Ο Έμερσον ήταν εκ των πρωτοπόρων του συνθεσάιζερ στη ροκ μουσική και έλεγε ότι ο Τζίμι Χέντριξ με την ηλεκτρική κιθάρα του αποτέλεσε την πηγή έμπνευσής του. Ήταν ένα θέαμα από μόνος του στις συναυλίες χτυπώντας τα πλήκτρα. Είχε σπουδάσει πιάνο όταν ήταν παιδί. Ο Πάλμερ έγραψε για τον «αδελφό του στη μουσική»: «Ο Κιθ ήταν μια ευγενική ψυχή. Η αγάπη για τη μουσική και το πάθος του για το συνθεσάιζερ θα μείνουν ασύγκριτα για πολλά χρόνια. Ήταν ένας πρωτοπόρος, μια μουσική ιδιοφυία που άγγιζε τους κόσμους της ροκ, της τζαζ και της κλασικής μουσικής».


Φωτογραφία:   EPA/FRANK RUMPENHORST