TV & Media

Ο ακτιβιστής Λεονάρντο Ντι Κάπριο κέρδισε Oscar αλλά μίλησε για την κλιματική αλλαγή (video)

Αφού τον «κακοποίησε» αρκούδα και κοιμήθηκε μέσα στο κουφάρι αλόγου

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιτέλους μετά από τέσσερις αποτυχήμενες προσπάθειες ο Λεονάνρντο Ντι Κάπριο κέρδισε Oscar Α΄ Ανδρικού Ρόλου και για πολύ καιρό ίσως σταματήσουμε να βλέπουμε memes και gifs για τον «αδικημένο» σταρ του Χόλιγουντ. 

Όμως κάνει εντύπωση ο νικητήριος λόγος του. Ολόκληρος ο πλανήτης είδε την ομιλία του και το πρώτο που κάνει εντύπωση για ένα σταρ του βεληνεκούς του είναι ότι δεν μίλησε σχεδόν καθόλου για την επιτυχία του.

Έκανε λόγο για τους αυτόχθονες/ ιθαγενείς −που σχεδόν έχουν εξαφανίστει από την Βόρεια Αμερική− και κυρίως για την κλιματική αλλαγή. Χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του είπε ότι «δεν πρέπει να παίρνουμε τον πλανήτη ως δεδομένο» και πρόσθεσε «όπως δεν παίρνω αυτή τη βραδιά ως δεδομένη». 

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Η Επιστροφή» είναι μια ταινία για τη σχέση των ανδρών με το φυσικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι για να βρουν χιόνι έφθασαν στο βορειότερη περιοχή και αυτό διότι ζήσαμε την πιο ζεστή χρονιά (σ.σ. από καταβολής μετρήσεων). 

Σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι αληθινή, συμβαίνει τώρα και πρόκειται για την πιο άμεση απειλή του είδους μας. Τόνισε ότι δεν πρέπει να στηρίζουμε τους ηγέτες που δεν μιλούν για αυτούς που μολύνουν τον πλανήτη περισσότερο και τις μεγάλες εταιρείες, αλλά αυτούς που μιλούν για όλη την ανθρωπότητα, για αυτούς με τα λιγότερα προνόμια και για αυτούς που η φωνή τους πνίγεται από τις πολιτικές της απληστίας. 

Παραλειπόμενα

  • Αναμενόμενα η Κέιτ Γούινσλετ ήταν ίσως πιο συγκινημένη στη βράβευση του Ντι Κάπριο. 
  • Δύο tweet έκανε ο Ντι Κάπριο μετά τη νίκη του. Στο ένα ευχαριστούσε την Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ και τους συντελεστές της «Επιστροφής» και στο άλλο μιλούσε για την κλιματική αλλαγή και τους ηγέτες που πρέπει να στηρίζουμε. 
  • Φυσικά στα social media γίνεται χαμός με την κατάκτηση του Oscar από τον Ντι Κάπριο. Πολλοί λένε ότι δεν άξιζε το Oscar αυτή τη χρονιά και πρόκειται για λάθος που προσπαθεί να διορθώσει άλλο λάθος – όπως π.χ. την εξαιρετική ερμηνεία του στο Λύκο της Γουόλ Στριτ.
  • Όπως φαίνεται θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα να σταματήσουν τα memes και τα gifs. H νέα φουρνιά είναι καλή. 
  • Κάποιοι είδαν και ένα «κρυμμένο» δάχτυλο που λένε ότι σημαίνει πολλά.