TV & Media

Η Angelina Jolie «κηρύσσει» τον πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος (video)

Μίλησε εξ ονόματος όλων των θυμάτων βίας και βιασμών σε επιτροπή της Βουλής των Λόρδων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεγάλη ήταν συναισθηματική φόρτιση της ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και πρέσβειρας του ΟΗΕ Angelina Jolie στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον μελών επιτροπής της Βουλής των Λόρδων της Μεγάλης Βρετανίας. Δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, William Hague, η Αμερικανίδα σταρ «κήρυξε» τον πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και υποστήριξε με αποδεικτικά στοιχεία πώς οι τζιχαντιστές καταφεύγουν στο βιασμό νεαρών κοριτσιών και γυναικών για να σπείρουν τον τρόμο και το φόβο στις περιοχές που έχουν καταλάβει. Η Jolie δήλωσε ότι έχει μιλήσει με κορίτσι επτά ετών που έχουν πέσει θύματα βιασμού σε εμπόλεμες ζώνες. Τόνισε ότι η «άσκηση σεξουαλικής βίας είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στη φαρέτρα του Ισλαμικού Κράτους». Ζήτησε από την Επιτροπή των Λόρδων και κατ' επέκταση από τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράττονται στο Ιράκ και στη Συρία από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

image

Υπενθυμίζεται ότι το δίδυμο Hague-Jolie είναι επικεφαλής της εκστρατείας κατά της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες και πέρυσι τον Ιούνιο διοργάνωσαν σχετική διάσκεψη κορυφής στο Λονδίνο. Ως ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η Angelina Jolie περιέγραψε ότι ένιωσε πολλές φορές αμηχανία και απολύτως ανίκανη να βοηθήσει όλα αυτά τα παιδιά θύματα της σεξουαλικής βίας. Ανέφερε ότι υπάρχουν κορίτσια που πωλούνται ως σκλάβες του σεξ έναντι 40 λιρών. Η ηθοποιός έδωσε επίσης στα μέλη της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής αντίγραφα του σεναρίου της ταινίας 'In the Land of Blood and Honey' που γύρισε η ίδια το 2011 και αναφέρεται στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

image

«Η πιο επιθετική τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο σήμερα γνωρίζει πολύ καλά αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε. Η σεξουαλική βία είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο και για αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας του τρόμου του ISIS. Το Ισλαμικό Κράτος με αυτόν τον τρόπο καταστρέφει κοινότητες, οικογένειες. Είναι μια εκστρατεία αποκτήνωσης», είπε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα.