Πολιτικη & Οικονομια

Η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα σφάλματα των προηγούμενων κυβερνήσεων

27017-103909.JPG
Θανάσης Χειμωνάς
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99904-199694.jpg

Η θέση μου για το προ διετίας κλείσιμο της ΕΡΤ ειναι γνωστή. Είχα άλλωστε γράψει για το θέμα και τότε στην Athens Voice. Θεωρώ την κίνηση εκείνη του Αντώνη Σαμαρά μια εκτροπή της Δημοκρατίας. Δεν νομίζω πως υπάρχει προηγούμενο σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου το κόμμα που έχει την πλειοψηφία στην κυβέρνηση (και όχι στο κοινοβούλιο) να κλείνει ετσιθελικά τη δημόσια τηλεόραση. Τα αποτελέσματα αυτής της αψυχολόγητης ενέργειας άλλωστε είναι γνωστά. Η κυβέρνηση αποδυναμώθηκε και ακρωτηριάστηκε με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, χάνοντας σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της αφού από τρικομματική μετατράπηκε (σύμφωνα με την αντιπολίτευση) στους «Σαμαροβενιζέλους», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ξαφνικά με ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια του.

Ακριβώς δύο χρόνια αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει και καυχιέται πως «ξανάνοιξε την ΕΡΤ». Και λοιπόν; Μπορεί ο μοναδικός πρωθυπουργός που έκλεισε την ΕΡΤ στην ιστορία της να ήταν ο Σαμαράς αλλά την ΕΡΤ την έχουν κατά καιρούς ανοίξει λίγο πολύ όλοι οι πρωθυπουργοί της χώρας. Άλλοτε περισσοτερο, άλλοτε λιγότερο, κάθε φορά που η εξουσία άλλαζε κομματικά χέρια, ο εκάστοτε πρωθυπουργός ξανάνοιγε την ΕΡΤ. Την ξεκινούσε δηλαδή από το μηδέν, αλλάζοντας της ιδεολογική προσέγγιση και –φυσικά– τοποθετώντας τα «δικά του παιδιά». Άλλωστε και η συγχωρεμένη η ΝΕΡΙΤ, μια νέα –κουτσουρεμένη και με διαφορετικό όνομα– ΕΡΤ δεν ήταν;

Η αλήθεια πάντως είναι πως σε ό,τι αφορά την αντικειμενικότητα τα κρατικά κανάλια τα πήγαιναν κάπως καλύτερα από τα όργια που βλέπαμε τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Κρατούσαν βέβαια μια διακριτική φιλοκυβερνητική στάση, αλλά πολλές φορές οι ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 παρουσιάζονταν πιο αντικειμενικές από τα ιδιωτικά κανάλια.

Η ΕΡΤ που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κλείσει ούτε εβδομάδα. Θα ήταν άδικο ακόμα να την κρίνουμε. Σίγουρα όμως τα πρώτα σημάδια δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Τα πρώτα εικοσιτετράωρα πέρασαν με ένα ακατάπαυστο γλείψιμο των κυβερνητικών στελεχών (με απόλυτη κυρίαρχο ποια άλλη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου) ενώ το «ξανάνοιγμα» σημαδεύτηκε από μια εκκωφαντική φιέστα (ένα κράμα των «αυθόρμητων» διαδηλώσεων που έστηνε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της θητείας του και της αλήστου μνήμης παρέλασης της πρόσφατης 25η Μαρτίου του Πάνου του Καμμένου) – πρόκληση για μια χώρα που πλέον βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Απο κοντά φυσικά και η επαναλαμβανόμενη χυδαιότητα με τους νεκρούς της ΕΡΤ, καθώς και το προηγούμενο της Ert Open, ενός ιντερνετικού προπαγανδιστικού καναλιού το οποίο μάλιστα ανέδειξε δύο βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα σφάλματα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η διαφορά είναι μία. Πως ο ΣΥΡΙΖΑ τα περνάει ως μαγκιά. Κανένας προηγούμενος πρωθυπουργός δεν θα τολμούσε να μαζέψει σε ζωντανή μετάδοση εκατοντάδες κλακαδόρους να τον αποθεώνουν, όπως έκανε ο Αλέξης Τσιπρας το βράδυ της 11ης Ιουνίου... Η δε τυφλή επαναπρόσληψη όλων ανεξαρτήτως των απολυθέντων (αλήθεια, δεν υπήρχαν ανάμεσά τους αργόμισθοι; Δεν υπήρχαν κηφήνες;) οι οποίοι μάλιστα θα πληρώνονται από τα δικά μας λεφτά, σοκάρει μια χώρα όπου η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα καλπάζει.

Η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως έχει να κερδίσει ένα στοίχημα πολυφωνίας και δημοκρατικής ενημέρωσης. Όσο και αν οι (σοβαροί και έμπειροι στην πλειοψηφία τους) δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στάθηκαν απολύτως αντικειμενικοί στα πρώτα πολιτικά πάνελ που έπαιξαν στον αέρα, οι οιωνοί δεν ειναι καλοί. Εξάλλου, το παράδειγμα του καναλιού της Βουλής, που έχει πλέον μετατραπεί σε ένα σουρεαλιστικό κωμικό ριάλιτι σόου, είναι νωπό...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.