Πολιτικη & Οικονομια

Η ταλαιπωρία του Πασόκου!

Το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να οργανώσει μία εύρυθμη ψηφοφορία

Κατερίνα Παναγοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήρωες ήταν όσοι κατάφεραν τελικά να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου προέδρου. Από το πρωί της Κυριακής πηγές του πολιτικού ρεπορτάζ της Χαριλάου Τρικούπη έκαναν λόγο για «κάποιες δυσλειτουργίες στη διαδικασία». Αποφάσισα να τις διαπιστώσω ιδίοις όμμασι, αλλά αυτό που είδα ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό που φανταζόμουν. Η αιτία συνοψιζόταν στη φράση του Δημοσθένη: «δει δη χρημάτων άνδρες Αθηναίοι και άνευ δε τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων».

Τα χρέη και το συνολικότερο οικονομικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησε ουκ ολίγα κωλύματα και στο συνέδριο του κόμματος, έκανε την ψηφοφορία σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Το κόμμα διαθέτει on line μητρώο όσων είχαν ψηφίσει στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία και έτσι, ενώ στις εκλογές για την ανάδειξη του Βαγγέλη Βενιζέλου οι ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίσουν στην περιοχή της κατοικίας τους, τώρα έπρεπε να πάνε στα κέντρα που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές, χωρίς όμως όπως αποδείχθηκε να έχουν ενημερωθεί. Αποτέλεσμα; Από το πρωί ψηφοφόροι να προσέρχονται σε λάθος εκλογικά κέντρα, κάποιοι εξ αυτών να παραπέμπονται στην Χαριλάου Τρικούπη και κάποιοι άλλοι να διαπιστώνουν ότι τελικά δεν είναι γραμμένοι πουθενά.

Η περιπλάνηση ξεκίνησε από το Internet. Pasok.gr - «Μάθε πού ψηφίζεις- τα εκλογικά κέντρα για την ανάδειξη νέου προέδρου». Πατάω Κηφισιά, μου βγάζει εκλογικό τμήμα Νέας Ερυθραίας. Έξω από το τμήμα άκουσα τις πρώτες φωνές. «Είσαστε κάτοικος Κηφισιάς;», ρωτούσε η εκλογική αντιπρόσωπος μία κυρία. «Ναι» απάντησε εκείνη. -«Δεν είσαστε γραμμένη σε εμάς» -Μα πώς γίνεται; Αφού εδώ ψήφισα όταν έγιναν οι προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Ναι, αλλά τώρα πρέπει να πάτε εκεί που ψηφίσατε στις εθνικές εκλογές. -«Στην Αιτωλοακαρνανία;» Ρωτάει έκπληκτη η ψηφοφόρος. -«Πηγαίντε στην Χαριλάου Τρικούπη», της απάντησε η αντιπρόσωπος. «Ήρθα από την Κηφισιά, στην Ερυθραία όπου είχα ψηφίσει την προηγούμενη φορά και τώρα μου λέτε κυριακάτικα να τρέχω στην Χαριλάου Τρικούπη;». Μόλις χάθηκε μία ψήφος, σκέφτομαι από μέσα μου, ενώ παράλληλα ψάχνω στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για να θυμηθώ που ψήφισα εγώ στις εθνικές εκλογές.

Έχω ήδη φτάσει από την Κηφισιά στο κέντρο της Αθήνας. Στο εκλογικό τμήμα ακούω αγανακτισμένο ψηφοφόρο να λέει «με στείλανε εδώ από την Χαριλάου Τρικούπη και τώρα μου λέτε ότι ούτε εδώ δεν είμαι εγγεγραμμένος;». Δεν πειράζει, του λέει ο εκλογικός αντιπρόσωπος, θα σας το κάνουμε εμείς εδώ χειρόγραφα. Το κόμμα, που ειχε διαπιστώσει έστω και καθυστερημένα το πρόβλημα, έβγαλε ανακοίνωση να διευκολυνθούν οι «κατά κοινή ομολογία υπερήλικες». Ένας νεαρός που προσπαθούσε να ελέγξει τη διαδικασία, μου εξηγεί για την έλλειψη on line συστήματος, κάτι που –όπως λέει– τους οδήγησε το πρωί να παίξουν σχεδόν ξύλο με κάποια άτομα κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν καταλάβαιναν τι σημαίνει αυτό. Έτσι, αναγκαστικά, τους έβαζαν να ψηφίσουν με τη χειρόγραφη διαδικασία, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο ίδιος άνθρωπος να ψήφισε σε 10 διαφορετικά εκλογικά τμήματα. Αργά το απόγευμα το κόμμα έβγαλε ανακοίνωση για παράταση της διαδικασίας κατά μισή ώρα.

Εκείνη την ώρα μου ήρθε στο μυαλό η ομιλία του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάννη στο Συνέδριο του κόμματος, όπου ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ στην κατάρρευση και ουσιαστικά το κόμμα στη χρεοκοπία. Το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στο σημείο να μην μπορεί (οικονομικά και επικοινωνιακά) να οργανώσει μία εύρυθμη λειτουργικά ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του.

Όταν όμως ένας από τους κεντρικούς εκφραστές της κεντροαριστεράς παραπαίει σε αυτό το σημείο, το πρόβλημα είναι πολιτικό. Διότι μία μεγάλη μερίδα κόσμου της φιλευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, που νιώθει ότι δεν τον εκφράζει ούτε η φιλομεταρρυθμιστική μεν, πλην όμως συντηρητική ΝΔ, ούτε ο εθνολαϊκίστικος ΣΥΡΙΖΑ, μένει πολιτικά άστεγος. Κάποιοι έχουν πάει στο Ποτάμι, κάποιοι άλλοι όμως ακόμα προσδοκούν την επανένωση του χώρου προκειμένου να αποκτήσει δυνατή και ενιαία φωνή. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με πέντε κόμματα του 5%.

Μακάρι, η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, να ξεπεράσει τα προβλήματα και να τα καταφέρει. Η προεκλογική της ρητορική πάντως προδιαθέτει για το αντίθετο.