- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατί η Κύπρος
Πολιτική συναίνεση, κοινωνική ειρήνη, υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων
Μετά από 14 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης, η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατέγραψε για πρώτη φορά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, έστω κι αν είναι του ποσοστού 0,4%. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με μεγάλη αυτοπεποίθηση δηλώνει ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί με σημαντικό περιθώριο τόσο κατά το 2013 όσο και για το 2014 χωρίς την αύξηση οποιασδήποτε φορολογίας».
Και συνεχίζει: «Το 2014 έχουμε επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 2,6% του ΑΕΠ. Οι τράπεζές μας είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες, έχουν περάσει με επιτυχία το τεστ κοπώσεως και οι οίκοι αξιολόγησης προχώρησαν στην αναβάθμισή τους. Ο νόμος για τις εκποιήσεις, με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τέθηκε πλέον σε ισχύ. Παράλληλα, προχωρήσαμε με πολλές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η χώρα, π.χ. στην αγορά εργασίας, όσον αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, σε σχέση με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών κ.ο.κ. Προβαίνουμε σε μεταρρυθμίσεις, ώστε το κράτος να λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Προς το σκοπό αυτό προχωράμε με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και με την απλοποίηση πολλών διαδικασιών για να καταστούμε πιο ελκυστικοί για τους επενδυτές, όπως και με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, όπως, για παράδειγμα, πρόσφατα της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις».
Και ποια είναι τα επόμενα βήματα; «Έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και στη συνέχεια των τραπεζών. Τώρα πρέπει να προσελκύσουμε επενδυτές και για το σκοπό αυτό δημιουργούμε κίνητρα. Στόχος μας η δημιουργία θέσεων εργασίας και συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι σημαντικό το πρόβλημα της ανεργίας και η καταπολέμησή της αποτελεί προτεραιότητά μας. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα που έχουμε ενώπιόν μας και προσδοκούμε στην έξοδο από αυτό το συντομότερο δυνατό».
Ακούγοντας κανείς τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης μπορεί εύκολα να καταλάβει γιατί η χώρα του τα καταφέρνει καλύτερα από τη δική μας ενώ χτυπήθηκε από την κρίση με έναν τρόπο απίστευτα άγριο και ενώ η διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική ελίτ αποδείχθηκε βαθιά και φοβερή ως προς την έκφρασή της. Ο ίδιος, άλλωστε, υπήρξε επιτυχημένος εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, επί Δ. Χριστόφια, και αυτό είναι από μόνο του ενδεικτικό θεμελιωδών διαφορών στη λειτουργία των θεσμών και της δημόσιας σφαίρας εκεί. Οταν θέλει να εξηγήσει τις αιτίες για τις καλές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας δεν προσπαθεί να αναδείξει τον ΔΗΣΥ του Ν. Αναστασιάδη: «Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς: της συνετής πολιτικής της κυβέρνησης, της συνεργασίας της Βουλής και των κοινωνικών εταίρων και πάνω απ’ όλα της ωριμότητας που επέδειξε ο κυπριακός λαός».
Με άλλα λόγια, πολιτική συναίνεση, κοινωνική ειρήνη, υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και βιασύνη στην εφαρμογή του μνημονίου ακριβώς για να έρθει η ώρα της απαλλαγής από το μνημόνιο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κυπριακής «συνταγής».
Δεν ανησυχούν καν για την έκβαση της διαπραγμάτευσης ελληνικής κυβέρνησης-πιστωτών: «Έχουμε αναδιαρθρώσει την οικονομία μας, ώστε να μην είναι τόσο ευάλωτη όσο στο παρελθόν σε εισαγόμενες κρίσεις. Έχουμε ήδη υποστεί μεγάλη ζημιά. Πρώτα χάσαμε 4 δισ. ευρώ στο κούρεμα του χρέους των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, μετά κι άλλα 3,5 δισ. ευρώ, όταν αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Σήμερα, όμως, δεν υπάρχουν διασυνδέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία».
Το ΡΙΚ μεταδίδει «από νωρίς το πρωί έπιασε δουλειά η Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών». Ούτε καβγάδες, ούτε διχαστικές κατασκευτές ή πύρινες θεωρίες για δυνάμεις κατοχής και αποικιοκρατία – αφού άλλωστε στην Κύπρο ξέρουν καλά τι θα πει στ’ αλήθεια κατοχή και τι αποικιοκρατία.