Πολιτικη & Οικονομια

Σενάρια ανασχηματισμού φέρνει η σύγκλιση με τους δανειστές

O πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να κάνει δραματικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99606-199107.jpg

Πυκνώνουν τα σημάδια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα καθώς η πιθανή συμφωνία με τους δανειστές φέρνει κλυδωνισμούς σε υπουργεία, αλλά και ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλούν ρωγμές που επιφέρουν παράλυση στο κυβερνητικό έργο.

Φαίνεται ότι οι αλλαγές ενδέχεται να προκύψουν τόσο από επιλογές του πρωθυπουργού για διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση όσο όμως και από ενδεχόμενο «ατύχημα» με παραιτήσεις ή αποχωρήσεις, εφόσον η συμφωνία με τους θεσμούς θα επιτείνει τα ρήγματα μεταξύ των «Προεδρικών» και της Αριστερής Πλατφόρμας.

Tην πιο κραυγαλέα εκκρεμότητα αποτελεί βεβαίως αυτή του οικονομικού επιτελείου. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και να είναι απών από τις διαβουλεύσεις ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βαρουφάκης σήμερα από το βήμα της Βουλής περιέγραψε κλίμα μη συμφωνίας στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και οι συνεργάτες του περιέγραφαν τα βήματα προσέγγισης προς μια τελική συμφωνία. Στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης βρίσκονται επίσης οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, η κ. Ν. Βαλαβάνη και ο κ. Κ. Μάρδας, ο οποίος βρίσκεται σε έναν ιδιότυπο παροπλισμό μετά το μοίρασμα…εκατομμυρίων ευρώ που έκανε πρόσφατα από κανάλι σε κανάλι.

Το ενδεχόμενο ατυχήματος αφορά σε υπουργούς που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις κλειδιά, όπως ο υπουργός Ενέργειας Παν. Λαφαζάνης, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλης. Η πιθανή παραίτησή τους θα είναι αποτέλεσμα επώδυνων ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά αλλά και το «σπάσιμο» της ΔΕΗ.

Σε ανεπίσημη καραντίνα βρίσκεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που έχει χρεωθεί τους χειρισμούς για θέματα τρομοκρατίας, με τον πρόσφατα διορισθέντα υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο να παίζει το ρόλο… ελεγκτή.

Κρίση ελλοχεύει και με την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, την παραίτηση του οποίου ζήτησε με ανακοίνωσή της και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

H κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη καθώς και οι δανειστές ασκούν πιέσεις στον πρωθυπουργό για την απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη, του Π. Καμμένου, αλλά και του Παν. Λαφαζάνη, που εξακολουθεί να παίζει δυνατά το χαρτί του ρωσικού αγωγού.

Ένα είναι σίγουρο: Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία και εγκριθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τη Βουλή –χωρίς να χαθεί η δεδηλωμένη για την κυβέρνηση και πάμε σε πρόωρες εκλογές εξ ανάγκης–, ο πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να κάνει δραματικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έτσι ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των επώδυνων μέτρων που θα αποφασιστούν. Όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου οπότε θα έχει λήξει τόσο η επίτευξη συμφωνίας όσο και η εκκρεμότητα της δόσης των 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.