Πολιτικη & Οικονομια

Στίγκλιτς: «Παραφροσύνη» το Grexit

Επικριτικός ο Αμερικανός απέναντι στην ασυνειδησία κάποιων Ευρωπαίων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99344-198610.jpg

Για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός Grexit και για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην ελληνική κρίση μίλησε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος βραβείο Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Η επίγνωση ότι το ευρώ δεν είναι ακαταμάχητο θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα τόσο την ΕΚΤ όσο και τους ευρωπαίους κυβερνώντες. Με την πρώτη κερδοσκοπική επίθεση τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων θα εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα, αρχίζοντας από τις ασθενέστερες χώρες, όπως την Ιταλία. Και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μία επίθεση και μία κρίση σαφώς πιο βαθιά από τις προηγούμενες, είναι αναπόσπαστο στοιχείο των καπιταλιστικών κοινωνιών» τονίζει ο Αμερικανός.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς χαρακτήρισε «τρομακτικό» το επίπεδο ασυνειδησίας που έχει διαδοθεί, κυρίως στην Γερμανία. «Κάποιοι φτάνουν να δηλώνουν, χαλαρά, ότι οι αγορές πλήρωσαν ήδη τη ρήξη του ευρώ και, μάλιστα, ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν κάτι θετικό για τη Νομισματική Ένωση. Το θεωρώ παραφροσύνη, ίδια αν όχι μεγαλύτερη από την τύφλωση που επικράτησε κατά την αντιμετώπιση της κρίσης της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008» είπε χαρακτηριστικά.

Για την Ελλάδα σχολίασε ότι κανείς δεν έχει διδαχθεί κάτι από τα χρόνια δεινών σε αυτή τη χώρα. «Ετέθη ο εξωπραγματικός στόχος να πιεσθεί η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5%. Καταλαβαίνεται για τι μιλάμε; Η Ευρώπη έχασε μια δεκαετία και κινδυνεύει σοβαρά να χάσει άλλη μια, όσο συνεχίζει να δηλώνει ικανοποιημένη από μια ανάπτυξη της τάξης του 1%» κατέληξε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος.


ΦΩΤΟ: EPA/ATTILA KOVACS HUNGARY OUT

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παράσιτο του πελατειασμού στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του
Το παράσιτο του πελατειασμού στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του

Τι είναι εκείνο, όμως, που μετατρεπει μεταρρυθμίσεις μεγάλου βεληνεκούς που επιτυγχάνουν σ’ άλλες χώρες σε παρωδία όταν μεταφέρονται στην δική μας χώρα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.