Πολιτικη & Οικονομια

Σταθάκης: «Έχουμε συμφωνία, πληρώνουμε τη δόση»

Συνέντευξη με στοιχεία ρεαλισμού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Υπάρχει συμφωνία. Θα κλείσει σε λίγες μέρες και θ΄ ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης… Δε νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρώσουμε κανονικά τη δόση του Ιουνίου», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».

Άλλα σημεία της συνέντευξης, που δε στερείτα στοιχείων ρεαλισμού:

• Αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης: «Εξαρτάται από το σύνολο το οποίο αποτελείται από τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προβολές ανάπτυξης των επόμενων τριών-τεσσάρων ετών, το πλαίσιο δεν είναι ακόμη σαφές. Η συμφωνία, όμως, στην οποία στοχεύουμε αποκλείει την ανάγκη ενός νέου σχεδίου διάσωσης»

• «Η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα λήγει το Μάρτιο του 2016. Δεν υπάρχει λόγος να προβλεφθεί μια επιμήκυνσή της»

• «Θέλουμε να αποφύγουμε άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θέλουμε να δοθεί νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλισθεί, συγχρόνως, η φορολογική βιωσιμότητα»

• «Φέρνουμε ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις. Τα θέματα-κλειδιά είναι η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το 2015 ζητάμε το 1%, το οποίο να αυξηθεί βαθμιαία στο 3% μέχρι το 2018. Αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς της εργασίας, της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα για το ιδιωτικό χρέος»

• Για τα «κόκκινα δάνεια»: η κυβέρνηση «εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό, διατηρώντας ως στόχο τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος»

• «Το δάνειο του ΔΝΤ ανέρχεται συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους τόκους πρέπει να επιστρέψουμε 20. Θα σεβαστούμε όλες τις δεσμεύσεις που κληρονομήσαμε. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τομείς παρέμβασης, όπως η αποπληρωμή των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τα οποία μπορεί να επιμηκυνθούν τα περιθώρια λήξης ή να αναθεωρηθούν τα επιτόκια. Δεν αποκλείεται η δυνατότητα πληρωμής μετά το 2022»

• Για τη διαπραγμάτευση: «Στην αρχή είχαμε δυσκολίες οι οποίες έχουν ξεπερασθεί. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί η εντύπωση μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις»

• Οι κύριοι τομείς όπου πρέπει να βασιστεί η οικονομική ανάκαμψη είναι «η ακτοπλοΐα, ο τουρισμός, η γνώση. Πρέπει να ενισχύσουμε τη γεωργία και τον τομέα των βιοτεχνών, και να γίνουν επενδύσεις για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό»

• Κύρια εμπόδια στην εξέλιξη είναι «η συνέργεια κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων, η αναποτελεσματική κρατική μηχανή, το καταπιεστικό φορολογικό σύστημα»

• «Δε μ΄ αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, αλλά η ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα θέλουμε να το προσπαθήσουμε».