- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εκλογές 2010 #2
Πρόσωπα, συνεντεύξεις, απόψεις, ενστάσεις. Η ATHENS VOICE ανοίγει το φάκελο των Δημοτικών - Περιφερειακών εκλογών και σας προετοιμάζει για την κάλπη.
Διεκδικώντας δημοκρατικές διαδικασίες
«Η χρόνια κρίση θεσμών και αξιών που μαστίζει τον τόπο μας και μας οδήγησε στην επιτήρηση, απαιτεί για να ανατραπεί την ενεργή συμμετοχή μας στα κοινά με βάση τη διαρκή διεκδίκηση γνήσιων δημοκρατικών διαδικασιών για όλους.Χρειάζεται να μας γίνει συνείδηση ότι ο μοναδικός δρόμος για την ευημερία του τόπου περνά μέσα από τη συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης του καθένα. Η αξιοπρέπεια, η ατομική και η κοινωνική ευθύνη, η ειλικρίνεια, για να ξαναποκτήσουν το ουσιαστικό τους περιεχόμενο, προϋποθέτουν δημοκρατικό ήθος».
Ο Αντρέας Βασιλιάς είναι κλινικός ψυχολόγος/ψυχαναλυτής, διδάκτορας ψυχολογίας, έχει εκδώσει δύο βιβλία σχετικά με την κλινική ψυχανάλυση, την ψυχαναλυτική ανθρωπολογία και κοινωνιολογία, και έχει ασχοληθεί με τα ιδρύματα και την κακοποίηση παιδιών. Είναι υποψήφιος του Α΄ Τομέα Αθήνας στην Περιφέρεια Αττικής με τον Γ. Ψαριανό.
Πολιτισμός και περιβάλλον
«Από μικρή ηλικία συμμετείχα ενεργά σε πολιτιστικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λόγω της ενασχόλησης με το χορό, και καταρτίστηκα σε ευρύτερους τομείς που αφορούν την τέχνη και τις νέες τεχνολογίες, τον κινηματογράφο, τη μετάφραση, ξένες γλώσσες και τα ΜΜΕ. Το 2007 κάνω τη μετάβαση στην Αθήνα, από μακρά προσωπική επιλογή, όπου ζω και εργάζομαι τα τελευταία τρία χρόνια. Η ευαισθητοποίηση σε όλους τους παραπάνω τομείς, σε σχέση με τον έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα, οξύνουν την ανάγκη μιας άμεσης δραστηριοποίησης. Το 2010 αποκτώ μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μιου Αθηνών, με κατεύθυνση στην Κοινωνιολογία, γεγονός που συνέτεινε στην ανάπτυξη της δυνατότητας επιστημονικής έρευνας σε κοινωνικά ζητήματα και στη διεύρυνση μιας νέας οπτικής για τα κοινωνικά προβλήματα της πόλης. Η γνωριμία με τον Γρηγόρη Ψαριανό –και το σύνολο του προγράμματος της “Αττικής Γης”– υπήρξε η κινητήρια αφορμή για συμμετοχή στην υλοποίηση της κοινής προσπάθειας, με την επιθυμία της άμεσης επαφής με τομείς που αφορούν κυρίως τον πολιτισμό και το περιβάλλον, με σκοπό τη δημιουργία ολοένα και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για όλους».
Η Ειρήνη- Λευκοθέα Καραχρήστου είναι υποψήφια με τον Γρηγόρη Ψαριανό στην Περιφέρεια Αττικής
Σημασία έχει τώρα τι λες
«Για το συνδυασμό “Δικαίωμα στην πόλη” ο πολιτισμός, με την ευρύτερή του έννοια, προϋποθέτει το δικαίωμα στην καθημερινή ζωή –που πριν απ’ όλα σημαίνει τον αποτελεσματικό έλεγχο της συνεχώς αυξανόμενης βίας και επιθετικότητας– και εκτείνεται μέχρι το δικαίωμα στην απόλαυση των παλιών και νέων καλλιτεχνικών δημιουργημάτων και την ενίσχυση της σύγχρονης ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Από την ανάπλαση και ανάδειξη των υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης, μέχρι το δικαίωμα στη γόνιμη περιδιάβαση στα ιστορικά μνημεία της. Από το δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν, να συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα και να παράγουν τα δικά τους πολιτιστικά γεγονότα, μέχρι το δικαίωμά τους να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από την πολυπολιτισμικότητα και να διασχίζουν τα πολιτισμικά σύνορα ανταλλάσσοντας εμπειρίες μέσα σε ένα καθεστώς αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας με τις κοινότητες των μεταναστών.
Από το δικαίωμα του πολίτη να περπατάει ασφαλής, μέχρι το δικαίωμά του να επικοινωνεί με τους διαφορετικούς πολιτιστικούς θύλακες της πόλης, υπερβαίνοντας τα πολιτιστικά γκέτο και τον κοινωνικό κατακερματισμό. Από το δικαίωμα των νέων αυτής της πόλης να μορφώνονται, να παράγουν, να δημιουργούν, μέχρι το δικαίωμά τους να προβάλλουν τις δημιουργίες τους στο ευρύτερο δυνατό κοινό.
Για να πραγματοποιηθούν όμως αυτά χρειάζεται να αλλάξει ριζικά η πολιτιστική πολιτική του δήμου. Από τον πολιτισμό της επίδειξης, της show business, του εντυπωσιασμού θα πρέπει να προωθήσουμε έναν πολιτισμό της καθημερινότητας, της δημιουργίας, της συμμετοχής, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής».
Ο Τέλης Σαμαντάς είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη»του Γιώργου Καμίνη
Η πόλη δεν είναι παιχνίδι...είναι η δουλειά μου
1. Σηματοδότης που λέει πολλά
Αριθμώντας τους σηματοδότες, δημιουργούμε ενιαίο σύστημα κωδικοποίησης των διασταυρώσεων και απλοποιούμε την ανεύρεση διαδρομών και προορισμών στην πόλη. Ευκολότερο το «στρίψε στον Α27» από το στρίψε στο «4o φανάρι που θα συναντήσεις». Τοποθετώντας επενερούμενους σηματοδότες έξω από σχολεία ρυθμίζεται με ασφάλεια η κυκλοφορία οχημάτων και μαθητών κατά τις ώρες αιχμής και τοποθετώντας χρονόμετρο οι μαθητές γνωρίζουν πότε ανάβει και σβήνει το πράσινο. Τοποθετώντας το σηματοδότη στην αρχή της διάβασης, τα αυτοκίνητα αναγκαστικά σταματούν για να βλέπουν το σηματοδότη. Έτσι οι πεζοί περνούν τη διάβαση άνετα και με ασφάλεια.
2. Διάβασες για τη διάβαση;
Σε σχολεία, εμπορικούς δρόμους, πλατείες, η διάβαση πεζών ανυψώνεται ώστε ο πεζός να κινείται στο ίδιο επίπεδο και τα οχήματα να μειώνουν ταχύτητα και να δίνουν προτεραιότητα. Με μικρή επέκταση του πεζοδρομίου σε τακτά διαστήματα και παράλληλη δημιουργία διάβασης zebra αναβαθμίζεται η εξυπηρέτηση των πεζών. Με τη σήμανση επί της οδού, «ΚΟΙΤΑ ΔΕΞΙΑ», «ΚΟΙΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», ο πεζός καθοδηγείται σε κάθε διάβαση πεζών και του επισημαίνεται η κατεύθυνση που πρέπει να ελέγξει. Με την κατασκευή ενδιάμεσης διαχωριστικής νησίδας σε διαβάσεις, οι πεζοί και κυρίως παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες χρησιμοποιούν τη νησίδα ως καταφύγιο και διασχίζουν το δρόμο ασφαλέστερα. www.youtube.com/watch?v=M86XKwTtV_g
3. Ας καπνίσουμε όπως στο Βερολίνο
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική. Μπορούμε να καπνίζουμε όπως στο Βερολίνο. Στα cafés και στα bars του Βερολίνου αποφασίζει ο ιδιοκτήτης αν το κατάστημά του θα είναι μόνο για καπνιστές ή non smoking. Στα καταστήματα που είναι για καπνιστές δεν επιτρέπεται χώρος για μη καπνιστές, για να μην υπάρχει καμία περίπτωση ένας μη καπνιστής να γίνεται παθητικός καπνιστής χωρίς να το θέλει και χωρίς να το ξέρει. Μια ιδέα για τη μετάβαση από την καπνιστική εποχή στην άκαπνη.
4. Πας καλά;
Η πληροφοριακή σήμανση οφείλει να είναι πυκνή και επαρκής σε όλους τους δρόμους μιας πόλης και να απαντά σε όποια απορία γεννάται για τη ζητούμενη διαδρομή οποιουδήποτε προορισμού. Η ύπαρξη πληροφοριακών χαρτών και σήμανσης πεζών στους δρόμους και τις πλατείες, η άρτια παροχή πληροφοριών στις στάσεις των μαζικών συγκοινωνιών επιτρέπουν στον καθένα να εξοικειωθεί με την πόλη. Καλαίσθητες πινακίδες με το χάρτη της περιοχής, τις κατευθύνσεις των βασικών πολιτιστικών/διοικητικών υποδομών, τον απαιτούμενο χρόνο μετακίνησης, προσφέρουν ένα άρτιο σύστημα πληροφόρησης, κάνοντας την πόλη φιλική και λειτουργική.
O Σταύρος Κωνσταντινίδης είναι συγκοινωνιολόγος - πολιτικός μηχανικός. Μέχρι σήμερα εχει εκπονήσει περισσότερες από 250 μελέτες και επιστημονικές έρευνες στους τομείς του συγκοινωνιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ενώ πολλές προτάσεις του έχουν εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι «Ανοιχτές Πόλεις», το πρώτο του βιβλίο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Athens Voice Books. Εδώ παρουσιάζει 4 προτάσεις, που με φτηνές παρεμβάσεις θα βελτιώσουν την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης.
Μια άλλη πόλη είναι εφικτή
«Πέρα από την άγονη αγανάκτηση ή τον εθισμό σε μια πραγματικότητα που μας πνίγει, αρνούμαστε να δεχτούμε πως η σημερινή είναι η φυσική κατάσταση της πόλης μας. Όπως δείχνει και η εμπειρία από πλήθος ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα είναι ρεαλιστικό να αλλάξει, αρκεί πρώτα να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών μας από αυτήν.
Στις 7 Νοεμβρίου ψηφίζουμε “Δικαίωμα στην πόλη” και εκλέγουμε τους πρώτους Πράσινους δημοτικούς συμβούλους της Αθήνας».
Ο Τάσος Κρομμύδας, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων-Πράσινων, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην 5η εκλ. περιφέρεια με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη» του Γ. Καμίνη.
Για μια πολιτική κατά των διακρίσεων
«Ως Athens Pride στείλαμε τα αιτήματά μας σε όλους τους συνδυασμούς. Μας απάντησαν μόνο η “Ανοιχτή πόλη” και ο συνδυασμός “Δικαίωμα στην πόλη” του κ. Καμίνη. Εκείνος μου ζήτησε να συναντηθούμε και με ρώτησε τι θα ήμουν διατεθειμένος να κάνω εγώ για την πόλη μου – κι όπως καταλαβαίνετε, ως ακτιβιστής, δεν μπορούσα παρά να σηκώσω το… γάντι. Άλλωστε, με ενδιαφέρει το πολιτικό εγχείρημα συνάντησης κομμάτων και ατόμων κάτω από το όνομα του κ. Καμίνη, κι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ότι δέχτηκα.
Είναι σημαντικό να υπάρξει ουσιαστική προώθησή του Athens Pride από το δήμο και να τεθεί υπό την αιγίδα του. Να υπάρξει μια σοβαρή καμπάνια κατά των διακρίσεων, καθώς και ενημέρωση στα σχολεία. Και, βέβαια, ουσιαστική στήριξη των ομοφυλοφιλικών ομάδων, όχι κατ’ ανάγκη οικονομική, αφού όπως ξέρουμε όλοι μας χρήματα δεν υπάρχουν. Μπορεί όμως, π.χ., να δοθεί ένα βήμα κάποιες ώρες στον 9,84.
Με θλίβει η εξαθλίωση των μεταναστών, ο φόβος των κατοίκων και το μίσος που αναπτύσσεται. Με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των μεν, όσο και στο δικαίωμα για ασφάλεια των δε, το θέμα πρέπει να μπει πάνω πάνω στην ατζέντα. Η Αθήνα δεν μπορεί να λύσει το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα, όμως μπορεί να θέσει ανάλογα ζητήματα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε αυτό το πρόβλημα σε προνομιακό πεδίο δράσης των ακροδεξιών».
Ο Δημήτρης Τσαμπρούνης, διοργανωτής του Athens Pride και ιδρυτικό μέλος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ), είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη» του Γιώργου Καμίνη
Το 6ο διαμέρισμα έγινε Παρίσι ή «πώς παρηγορήθηκα που η Κυψέλη δεν μοιάζει (πλέον) στο Κολωνάκι»
«Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες πίσω στον τόπο του εγκλήματος –Κυψέλης & Κοδριγκτώνος–, μια θλίψη με κυρίευσε για τα γνωστότατα πλέον κακώς κείμενα της περιοχής. Μήπως ζούσα σε εικονική πραγματικότητα όταν έκανα πλάνα για την ανάδειξη της περιοχής μου στην καλύτερη της Αθήνας όταν ήμουν μικρή;
Οφείλω να ξεκινήσω από μια εξομολόγηση εκ βαθέων: σε σχολική ηλικία είχα ένα μικρό αλλά αληθινό κόμπλεξ που η περιοχή μου ήταν μεν “καλή”, “αστική” όπως μου άρεσε να την αποκαλώ, αλλά δεν ήταν και Κολωνάκι. Φαντασιωνόμουν, λοιπόν, η Πατησίων κι η Φωκίωνος Νέγρη να ανέβαιναν ακόμη περισσότερο σε αξία και τελικά η περιοχή να ξεπερνούσε το Κολωνάκι! Εντάξει, το γνώριζα καλά ότι επρόκειτο για δύσκολο εγχείρημα, αλλά είχα κάνει λεπτομερέστατο πλάνο κι είχα και σημαντικά στο παιδικό μου μυαλό επιχειρήματα που στήριζαν τη θεωρία μου: η προσβασιμότητα ήταν πιο εύκολη από ό,τι στο Κολωνάκι, σε μεγάλο μέρος του εμπορικού κέντρου δεν υπήρχαν ανηφόρες, υπάρχουν φαρδιές οδικές αρτηρίες, το πάρκο, ο πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη και τα ωραία σπίτια art deco και bauhaus ήταν πολύ περισσότερα από του Κολωνακίου. Μας έλειπαν βέβαια τα ανάκτορα, η Βασιλίσσης Σοφίας, η γειτνίαση με τον Εθνικό Κήπο και σικ ιδιωτικά μουσεία, αλλά εμείς είχαμε γειτνίαση με ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Αρχαιολογικό βέβαια, όπως και με ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Άσε που έχουμε και στάδιο!
Φευ! Μα είναι δυνατόν; Καλά καλά ούτε 15 χρόνια δεν έλειψα από την Ελλάδα και το όνειρό μου σμπαραλιάστηκε… Πάνω που άρχισα να απελπίζομαι, όμως, μου ήρθε μια λαμπρή ιδέα: μα πλέον η γειτονιά μου είναι ίδια με το… Παρίσι. Όχι, δεν αποτρελάθηκα έτσι ξαφνικά. Εξηγούμαι. Δεν μοιάζει βέβαια με την πόλη του Παρισιού που επισκεπτόμαστε ως τουρίστες, αλλά με τα επικίνδυνα προάστια...»
Η Σοφία Τζώρτζη είναι υποψήφια σύμβουλος στην 6η δημοτική κοινότητα του Δήμου της Αθήνας με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη» του Γιώργου Καμίνη
Προς τους πολίτες της πόλης μου…
«Γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι στην αγαπημένη μου πόλη, την Αθήνα… Την Αθήνα που ασθμαίνει από την εγκατάλειψη, την κακοδιαχείριση και την αδιαφορία. Που δεν σέβεται τα δικαιώματα των κατοίκων της, δεν υποδέχεται τον επισκέπτη, δεν ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, δεν προσφέρει ποιότητα στην καθημερινότητά μας. Την Αθήνα που αδυνατεί, χωρίς βοήθεια, να αναδείξει τις όμορφες πτυχές της, τον πολιτισμό της, την πολυπολιτισμικότητά της.
Την ώρα αυτή που οι πολίτες και οι κάτοικοι της Αθήνας αγωνιούν για το μέλλον της, η δημοτική παράταξη “Δικαίωμα στην πόλη” με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Γ. Καμίνη διεκδικεί τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση!
Με γνώμονα τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του πολίτη, το σεβασμό και τη συνεχή διεύρυνση του δημόσιου χώρου, απαλλαγμένου από την εξαθλίωση, τη ρύπανση, την απουσία πρασίνου, την ανασφάλεια, προσέρχομαι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος».
Η Μαρία Κουβέλη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη» του Γιώργου Καμίνη
Η Μαρία Δημητριάδη είναι υποψήφια στο συνδυασμό Δικαίωμα στην Πόλη με τον Γιώργο Καμίνη για Δήμαρχο της Αθήνας.