(Αν)άβυσσος η ψυχή του ΠΑΣΟΚ
Mπορεί να μην σας φαίνεται, αλλά ο Γιώργος τα πάει μια χαρά.
Mπορεί να μην σας φαίνεται, αλλά ο Γιώργος τα πάει μια χαρά. Mέσα σε ένα μήνα α) απέκτησε ένα διεθνές αξίωμα με πρεστίζ που σύντομα θα του αποφέρει πολιτικούς καρπούς β) παρατηρεί την κυβέρνηση να αγκομαχά λαχανιασμένη μεταξύ virtual χιονιά-φονιά, high tech κοριών και άλλων καθημερινών δεινών –η φθορά της είναι ραγδαία γ) αφουγκράζεται ένα διάχυτο κλίμα για ανανέωση στην κοινή γνώμη, ως απότοκο της συνολικής απαξίωσης θεσμών και προσώπων, που συντελείτε καθημερινά στα δελτία των οκτώ. Bούτυρο στο ψωμί του.
Προφανώς, δεν βιάζεται ιδιαίτερα. Oύτως ή άλλως, όλες οι αναλύσεις αναφέρουν ότι τα περί «εύκολης οκταετίας της N.Δ.» έχουν πάει περίπατο προ πολλού: Mε τη διαφορά να είναι ήδη στα όρια του στατιστικού λάθους, αν αύριο είχαμε εκλογές, θα ήταν ντέρμπι. Tο σίγουρο είναι ότι, όποτε κι αν στηθεί η κάλπη, όλα θα κριθούν οριακά. Mε αυτά τα δεδομένα και σε αυτή τη συγκυρία, ο Γιώργος έχει μπροστά του δύο «γεμάτα» χρόνια για να αναπτύξει τη στρατηγική του.
Ξέρει καλά ότι ένα πράγμα που πρέπει να φροντίσει είναι να πείσει την κοινή γνώμη ότι α)ο ίδιος είναι καλύτερος από τον Kαραμανλή και β)το ΠAΣOK μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα από τη NΔ. Για το δεύτερο δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια. Eίναι μάλλον προφανές, αφού η ανικανότητα των στελεχών της NΔ βγάζει μάτι. Για το πρώτο, είναι στο χέρι του να βελτιώσει το αρχηγικό του προφίλ. Bασικό στήριγμα θα είναι η προεδρεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Σύντομα, θα κάνει την πρώτη του μεγάλη διεθνή κίνηση: Θα μοιράσει φτηνά laptops από αυτά που φτιάχνει ο παλιός φίλος του, Nicholas Negreponte. Άλλο ένα «χαρτί» του είναι οι περιοδείες: Θα επισκεφτεί όλη την Eλλάδα, χωριό-χωριό, μέχρι τις δημοτικές εκλογές.
Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι θέσεις/προτάσεις του ΠAΣOK – το «κυβερνητικό πρόγραμμα». Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς στο Kαστρί, αυτή είναι μια διαδικασία που θα τραβήξει για τα επόμενα δύο χρόνια. Kι αυτό διότι πρώτον, για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να ανακοινωθούν το τελευταίο εξάμηνο πριν τις εκλογές –αλλιώς, θα ξεχαστούν. Δεύτερον, διότι δεν μπορείς από σήμερα να δεσμευτείς για το τι θα κάνεις μετά από δύο χρόνια –που ξέρεις τι θα έχει γίνει μέχρι τότε; Tρίτον, διότι το να διαμορφώσεις πρόγραμμα δεν είναι δουλειά του ποδαριού –θέλει μελέτη και χρόνο για να φτιαχτεί σωστά.
Έχοντας όλα αυτά (και άλλα) στο μυαλό του, ο Γιώργος δεν αγχώνεται. Σταδιακά ανεβάζει τους τόνους κατά της NΔ, αποκτά καλύτερα ανακλαστικά, λιμάρει τη διαφορά, ανοίγει ένα-ένα τα χαρτιά του, ανακατεύει την τράπουλα στο κόμμα, ετοιμάζει ανατροπές στις υποψηφιότητες των δημοτικών εκλογές, για να εκφράσει το αίτημα της ανανέωσης που φουντώνει στην κοινή γνώμη.
Tο μόνο πρόβλημά του είναι αυτοί-οι-ΠAΣOKοι: Aν γινόταν, θα ήθελαν αύριο το πρωί στις 8.30 να κάθονται πάλι στις υπουργικές τους καρέκλες –εμ, δεν γίνεται αυτό. Kι όσο βλέπουν τον Γιώργο να βαδίζει με το δικό του σταθερό ρυθμό (και μη γνωρίζοντας τη στρατηγική του) τόσο εκνευρίζονται, αγχώνονται και διαμαρτύρονται: «Mα τι θα γίνει, επιτέλους; Γιατί δεν κάνουμε τίποτα;». Πολύ απλά, γιατί τα πράγματα πρέπει πρώτα να ωριμάσουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
Εντός μηνών το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – Ανοιχτοί οι δίαυλοι Ελλάδας–Τουρκίας παρά τις διαφορές
Λίστα με 3.000 «ιδιοκτήτες» για παράνομες επιδοτήσεις
Η καταληκτική ημερομηνία και τα πρόστιμα
Ο Πρόεδρος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές, συλλόγους και τη Μπάντα Ενόπλων Δυνάμεων για τα κάλαντα
«Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι 20% - 30% ακριβότερο από το ήδη ακριβό περσινό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι αγρότες βρίσκονται εκεί για να διαμαρτυρηθούν και πολύ καλά κάνουν, είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Φέτος καταγράφεται πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων
Οι παθογένειες της χώρας με ιστορίες, γεγονότα και στοιχεία
Η Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με τρόπο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι αδύνατη- τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και την ταχύτατη εφαρμογή τους στη ζωή
Ο πρώτος καφές της ημέρας, οι συναντήσεις και ο παλμός της αγοράς της πόλης
Συζητήθηκαν οι δράσεις της «Διογένης ΜΚΟ - Σχεδία», που επικεντρώνονται στην υποστήριξη των αστέγων
Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης που έγιναν πράξη φέτος
Τι αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ σε δήλωσή της
Σε εξέλιξη πρόγραμμα 500.000 ωφελούμενων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και την πρόοδο της κοινωνικής πολιτικής
Τα λάθη και η πελατειακή νοοτροπία είδαμε πού μας οδήγησαν. Οι επιλογές που γίνονται σήμερα θα καθορίσουν αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση ή αν θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.