Πολιτικη & Οικονομια

Αντιφατικά μηνύματα για συμφωνία

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε…

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
98450-197071.jpg

Μια διαμετρικά αντίθετη εικόνα εισπράττουμε τα τελευταία 24ωρα για το αν τελικά θα έχουμε συμφωνία ή όχι. Ακόμα και σήμερα, τα μηνύματα είναι εξαιρετικά αντιφατικά με την κυβέρνηση περίπου να προεξοφλεί τη συμφωνία, αλλά τους δανειστές να εμμένουν στην ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων.

Ενδεικτικό της αντιφατικής εικόνας είναι το non paper που εκδόθηκε σήμερα από το Μαξίμου. Σε αυτό, με αφορμή τις καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τη καθυστερημένη άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Brussels Group, αναφέρεται πως «το Brussels group είναι σημαντικό καθώς διευθετεί τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας». Την ίδια αίσθηση μετέφεραν και οι πληροφορίες για την επίσκεψη Τσίπρα στο Υπουργείο Οικονομικών, με θέμα συζήτησης τις «τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας».

Κι ενώ η Αθήνα περίπου θεωρεί δεδομένη την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 5 Ιουνίου, όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τα μηνύματα από το εξωτερικό κινούνται σε άλλο μήκος κύματος. Δεν είναι μόνο ο Β. Σόιμπλε που δεν αποκλείει σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην εφημερίδα «Die Zeit», την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα σε περίπτωση μη συμφωνίας – αν και σημειώνει πως μια τέτοια απόφαση ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι και η συνέντευξη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που δήλωνε στην πολυσυζητημένη συνέντευξή του πως «η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ, (σ.σ. δηλαδή επιπλέον περίπου 1,8 δισ. ευρώ) και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», ενώ άνοιγε και θέμα ασφαλιστικού.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει και τις αρνητικές εντυπώσεις από την απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι να μην αυξήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, θέτοντας ουσιαστικά τελεσίγραφο μιας εβδομάδας ώστε να βρεθεί λύση. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αύξησε τον ELA γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε αύξηση, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων» αναφέρεται σε non paper του Μαξίμου. Κι αυτό αν και μόνο για το μήνα Απρίλιο, οι εκροές καταθέσεων άγγιξαν τα 5 δις ευρώ.

Ακόμα και ο «αμερικάνικος παράγοντας», στον οποίον ορισμένα κυβερνητικά στελέχη εναποθέτουν τις ελπίδες τους για μεσολάβηση ώστε να βρεθεί λύση, δείχνει ανυπόμονος να κλείσει η συμφωνία με γενναία βήματα από την ελληνική κυβέρνηση και ευελιξία από τους εταίρους.

Το ερώτημα είναι, συνεπώς, πώς η κυβέρνηση εκδηλώνει την αισιοδοξία της για συμφωνία και μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τους δανειστές να ορθώνουν βέτο για εργασιακά, ασφαλιστικό και να εμμένουν στις αποκλίσεις για την εφαρμογή του ΦΠΑ. Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε…

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.