Πολιτικη & Οικονομια

Η Αγία Βαρβάρα στη χώρα της Α*

Λα σουσουρελά, λα σουσουρελά

Ρούλα Γεωργακοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόσες μερούλες πάνε από τότε που πανδήμως αποτροπιαζόμασταν με τη δολοφονία και τον μεταθανάτιο διαμελισμό της μικρής Άννυ; Κι όμως η Βαρβάρα, πριν να γίνει Αγία, ήταν κι αυτή ένα μικρό κορίτσι που δεν ευτύχισε να μεγαλώσει γιατί ο πατέρας της την αποκεφάλισε για δικούς του, θρησκευτικούς λόγους.

Αν μάλιστα δεν μας λέει τέρατα ο Συναξαριστής, το νεκρό σώμα της έγινε χίλια κομμάτια και μοιράστηκε ως εξής. Την εφηβική της κάρα την πήραν οι ρωμαιοκαθολικοί οι οποίοι μας την έστειλαν αυτές τις μέρες καλυμμένη με μια ωραιότατη αποκριάτικη μάσκα σαν κι εκείνες που πουλάνε στα βενετσιάνικα gift shops. Επειδή όμως η κάρα ήταν μικρή κι η ζήτηση μεγάλη, ένα μέρος της κόπηκε και φυλάσσεται στη Μονή Αγίας Λαύρας, στα Καλάβρυτα, εκεί που από μια ασυνείδητη επιλογή των συγκοινωνιολόγων, φτιάχτηκε ο οδοντωτός.

Ό,τι απέμεινε από το σώμα της δύστυχης μικρής, το διεκδίκησαν και το καρπώθηκαν σε τεμάχια, καθολικοί, ρώσικοι και ελληνορθόδοξοι ναοί με αποκορύφωμα το σπλάτερ που παίζεται χρόνια τώρα στη Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους όπου φυλάσσεται ο ένας της βραχίονας και κάτι λίγο από την δεξιά της παλάμη.

Δεν είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο η νεαρή μάρτυρας διάλεξε το Πυροβολικό κι όχι κανά άλλο πιο ελαφρύ όπλο, να προστατεύσει και να προστατευτεί.

Παρακάμπτω την εμμονική δυσφορία της ελληνικής εκκλησίας στα θέματα της δωρεάς οργάνων ή της καύσης τεθνεώτων οι οποίες θα εμπόδιζαν αύριο μεθαύριο την ολόσωμη Ανάσταση νεκρών γιατί θα γέμιζε η Παράδεισος με μισερούς, εγκαυματίες και σακάτηδες

Η ελληνική πολιτεία, όμως; Συμμετέχοντας ολόψυχα σ’ αυτήν την ιδιότροπη περιύβριση νεκρού, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, συμβάλει το κατά δύναμιν και στην περιύβριση ζώντων και δη ασθενών. Η περιφορά στα αντικαρκινικά νοσοκομεία αυτής της χρυσοποίκιλτης ρωμαιοκαθολικής scatola (όπως θα το’λεγε και μια ιταλίδα απ’ την Κυψέλη), μοιάζει κατά τη γνώμη μου, με σημάδι επικείμενου θανάτου ή, για να το πω όπως ο Άγιος Βιζυηνός, «ο παππούς παλεύει με τον άγγελο».

Αυτά, και τα ρέστα, λα σουσουρελά, λα σουσουρελά.