Πολιτικη & Οικονομια

Δραχμική εξουσία

 Η κυβερνητική παράταξη δεν μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο του ευρώ

Γιώργος Κύρτσος
ΤΕΥΧΟΣ 525
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ λύνει τις απορίες για τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση Τσίπρα στο ζήτημα των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές. Στην κυβερνητική παράταξη έχει δημιουργηθεί πολιτική και κοινωνική δυναμική υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή, η οποία δεσμεύει την ηγεσία και τα στελέχη.

Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται ανοιχτά υπέρ της ρήξης με τους Ευρωπαίους εταίρους, η οποία βέβαια θα οδηγήσει στην επιστροφή στη δραχμή. Η ηγεσία εμφανίζεται πιο διαλλακτική, σε μια προσπάθεια να εκφράσει τη μειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ αλλά και για να ενισχύσει, στο μέτρο του δυνατού, την πολυσυλλεκτικότητα της κυβέρνησης.

Λένε όχι στο ευρώ

Στο ερώτημα τι επιλέγουν ανάμεσα στην παραμονή στο ευρώ και στην επιστροφή στη δραχμή, το 66,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ το 27% υποστηρίζει την επιστροφή στη δραχμή.

Στην άνετη πλειοψηφία υπέρ του ευρώ δεν πρωταγωνιστούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον μόνο το 53,5% τάσσονται υπέρ του ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 92,5% για τους ψηφοφόρους της ΝΔ και 100% για τους ψηφοφόρους του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του ευρώ αρκεί να απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη. Στο ερώτημα εάν είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ με την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου ή υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, μόλις το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν την παραμονή στο ευρώ και τα αναγκαία συνοδευτικά μέτρα, ενώ το 58% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 83,5% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 90% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 95,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι πρόθυμοι να δεχτούν τη συνέχιση μέχρι την ολοκλήρωση της μνημονιακής πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στους ΑΝΕΛ, το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, εκφράζεται μια δυναμική υπέρ της επιστροφής στη δραχμή με συγκρίσιμα ποσοστά με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον μόνο το 37,5% των ψηφοφόρων του συγκεκριμένου κόμματος δέχονται τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής προκειμένου να μείνουμε στο ευρώ.

Ενώ στο σύνολο της κοινής γνώμης υπερισχύει η άποψη της παραμονής στο ευρώ με την εφαρμογή του αναγκαίου νέου μνημονίου με ποσοστό 55,5% έναντι ποσοστού 35% που προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή, προκειμένου να εφαρμοστεί μία «ανεξάρτητη» δημοσιονομική πολιτική, η εικόνα στην κυβερνητική κοινή γνώμη είναι αντίστροφη. Η πλειονότητα, με ποσοστά της τάξης του 57%, τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Κυβερνητικοί ελιγμοί

Η κυβερνητική ηγεσία θέλει να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη των δύο κομμάτων που τη στηρίζουν, γι’ αυτό δημιουργεί συνεχώς εμπόδια στη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.

Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ του «μετριοπαθούς» πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και των «σκληρών» της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Απλά έχουν μοιράσει τους ρόλους, με τον κ. Τσίπρα να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για τη διαφαινόμενη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στους θεσμούς και τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας να επιδιώκουν να συσπειρώσουν την κοινωνική και εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει δραματικών εξελίξεων και σκληρών αναμετρήσεων.

Με δύο δραχμικά κόμματα στην εξουσία είναι πρακτικά αδύνατον να υπερασπιστούμε τη θέση μας στην Ευρωζώνη και να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές η ανάλυση της παραταξιακής κοινής γνώμης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι με κυβέρνηση Τσίπρα η επιστροφή στη δραχμή μοιάζει με πολιτικό μονόδρομο.