Πολιτικη & Οικονομια

Η Α.V. πάει εκλογές

7 συνεργάτες της ATHENS VOICE αποφάσισαν να περάσουν στην «άλλη πλευρά». Τους ρωτάμε τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι…

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 321
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΛ ΣΑΛΕΧ

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την «Αττική Γη» του Γρηγόρη Ψαριανού (Κεντρικός Τομέας)

Πώς το αποφάσισες; Μου το ζήτησε ο Γρηγόρης. Δέχθηκα. Με τον Ψαριανό είναι απλά τα πράγματα. Πάμε να δουλέψουμε. Οι πολιτικές καριέρες των οποιονδήποτε και τα κομματικά παιχνίδια δεν είναι επί της παρούσης και καθόλου δεν με αφορούν.

Τι θα ’θελες να κάνεις ως περιφερειακή σύμβουλος; Τι ερώτηση! Ξέρετε… για άλλη μια φορά ο καθένας λέει ό,τι να ’ναι. Π.χ., τι σημαίνει το «ψηφίστε με, είμαι κατά του μνημονίου»; Δηλαδή τι θα κάνει; Θα τυπώσει χρήματα και θα τα μοιράσει στον κόσμο; Ανοησίες. Είναι άλλο πράγμα η επανάσταση των λαών κι άλλο η τοπική αυτοδιοίκηση, ξέρετε.

Προσωπικά, παρακολουθώ το κέντρο της Αθήνας πολλά χρόνια. Κι αν σε κάτι έχω να συνεισφέρω είναι στο πώς θα αλλάξει η κατάσταση στο κέντρο με σεβασμό στο άνθρωπο, και δίχως να μετακυλιστεί το πρόβλημα σε άλλες περιοχές της Αττικής. Δεν θα αφήσουμε να γίνει και η υπόλοιπη Αττική μήτε Ομόνοια, που σωρεύονται κάθε λογής αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες, αλλά μήτε Άγιος Παντελεήμονας, όπου διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις αυτοδικούν. Οι άστεγοι, οι άποροι, οι χρήστες ναρκωτικών έχουν επίσης το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Και σε αυτό προσβλέπω.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» του Γιάννη Μπουτάρη

Πώς το αποφάσισες; Αποφάσισα να συμμετέχω καθώς για πρώτη φορά μια τόσο δυναμική  προσπάθεια με ευθεία αναφορά την κοινωνία των πολιτών, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη, διεκδικεί να σπάσει τα συντηρητικά πολιτικά δεσμά της Θεσσαλονίκης.

Τι θα ’θελες να κάνεις ως δημοτικός σύμβουλος; Να βοηθήσω τη Θεσσαλονίκη. Ως συγκοινωνιολόγος να κάνω μικρούς ανασχεδιασμούς για μια γενναία πεζοδρόμηση στο κέντρο. Νέους ποδηλατοδρόμους σε ολόκληρη την πόλη και λεωφορειόδρομους στο οδικό δίκτυο. Έξυπνα φανάρια, θαλάσσια οδική συγκοινωνία και τραμ ως συμπλήρωμα στην κεντρική γραμμή κέντρου.

ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την «Αττική Γη» του Γρηγόρη Ψαριανού (Κεντρικός Τομέας)

Πώς το αποφάσισες; Με βρήκε ο Ψαριανός στο μπαρ MG ένα βράδυ και μου λέει «σ’ έχω βάλει στο τέτοιο μου, έτσι; Στο ψηφοδέλτιό μου. Δεν ακούω τίποτα, τελειώσαμε, είσαι μέσα». Και με κέρασε τρία ποτά.

Τι θα ’θελες να κάνεις ως... Ως πρωθυπουργός; Ίσες αμοιβές για τις γυναίκες (όχι 79,89, ούτε 99 λεπτά για το 1 ευρώ του άντρα), επιδόματα πολυτέκνων, δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που δεν χρειάζονται μέσον κ.λπ. Ως σύμβουλος του Ψαριανού; Τα ίδια που θα έκανε ένας καλός πρωθυπουργός... αλλά και ό,τι αποφασίζει αυτός. Γενικά, όπως είπε, είμαι μέσα.

ΜΑΚΗΣ ΜΗΛΑΤΟΣ

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την «Ανοιχτή Πόλη» της Ελένης Πορτάλιου

Πώς το αποφάσισες; Είναι η εποχή, νομίζω, που ο καθένας μας πρέπει εμπράκτως να παίρνει θέση. Όταν ήρθε αυτή η (ούτως ή άλλως) τιμητική πρόταση από την «Ανοιχτή Πόλη», βρήκα την ευκαιρία να εκτεθώ δημοσίως, όχι με τη στενή πολιτική έννοια αλλά δηλώνοντας –με την υποψηφιότητά μου– από ποια οπτική βλέπω τα πράγματα της πόλης και κυρίως με ποια αισθητική και ηθική προοπτική.

Τι θα ’θελες να κάνεις ως δημοτικός σύμβουλος; Τώρα που ζούμε τις καταστροφικές συνέπειες της «εποχής lifestyle», ίσως είναι ευκαιρία να επιστρέψουμε στην επαναστατικότητα, τις διεκδικήσεις και το φιλελεύθερο πνεύμα της δεκαετίας του ’60 (άλλωστε το vintage είναι τόσο της μόδας). Γι’ αυτό θα πω: η φαντασία στην εξουσία... αλλά και στην καθημερινή ζωή.

ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΙΟΝΑΡΑΚΗ

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την «Αττική Γη» του Γρηγόρη Ψαριανού (Βόρειος Τομέας)

Πώς το αποφάσισες; Με παρέσυρε αυτός ο παλαβός τύπος ο Ψαριανός. Μου ’ταξε τρελά πάρτι, γοητευτικούς κουλτουριάρηδες, ταξίδια στο διάστημα και τέτοια. Εσύ τι θα έκανες δηλαδή; Άσε που δεν μπερδεύει τη βούρτσα με την άλληνε. Και το Μνημόνιο με την πόλη μου. Και κάτι σοβαρό τώρα. Εκτιμώ αφάνταστα το μεγάλο βήμα που έκαναν οι 4 της Δημοκρατικής Αριστεράς και θα έκανα πολλά για να το στηρίξω.

Τι θα ’θελες να κάνεις ως περιφερειακή σύμβουλος; Το να βγω περιφερειακή σύμβουλος πρακτικά σημαίνει σχεδόν ότι ο Ψαριανός είναι περιφερειάρχης Αττικής. Σε αυτή την περίπτωση, και παραφράζοντας εκείνον τον παλιό δήμαρχο, δεν θα έχω πολλά να πω, θα έχω πολλά να δω… Όπως και εσύ εκεί έξω. Fasten your seatbelts.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Yποψήφιος δημοτικός σύμβουλος  με το συνδυασμό του Γιώργου Αμυρά «Επιμένουμε Αθήνα»

Πώς το αποφάσισες; Βαρέθηκα να κάθομαι στην άκρη της σκηνής γκρινιάζοντας ότι το έργο που βλέπω είναι άθλιο. Έτσι όταν ο Γιώργος Αμυράς είπε «Ελάτε να δράσουμε τώρα για την Αθήνα, γιατί τα αποτελέσματα της αδράνειας θα είναι καταστρεπτικά», είχα το καύσιμο που χρειαζόμουν. Μακριά από κόμματα και ιδεοληψίες, συνειδητοποιώ ότι όσο υπάρχουν πολίτες που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωής και των πράξεών τους τόσο θα υπάρχουν κάποιοι επικίνδυνοι άλλοι που θα συνεχίζουν να μας ταΐζουν με τον παλιό κόσμο.

Τι θα ’θελες να κάνεις ως δημοτικός σύμβουλος; Ως παιδί της πόλης, με νοιάζει να δημιουργήσουμε καινούργιες εικόνες της Αθήνας. Αν αφήνουμε τη ζωή (μας) στην Αθήνα σε κομματικούς δήμαρχους-τουρίστες θα έχουμε επιλέξει την πιο αξιοθρήνητη παραίτηση. Με τα 5 Π του «Επιμένουμε Αθήνα»: Ποδήλατο-Πεζοδρόμια-Πάρκιν-Πράσινο- Πολιτισμός κάνουμε την τεράστια ανυπομονησία μας κέρδος για την Αθήνα.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΓΚΑΣ

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» του Γιάννη Μπουτάρη

Πώς το αποφάσισες; Ήμουν υποψήφιος με την Πρωτοβουλία 2006 ως δημοτικός σύμβουλος. Παρόλο που χάσαμε τότε, αποφάσισα, μέσω της Πρωτοβουλίας, να συνεχίσω αυτό που εγώ ονομάζω Δόγμα Μπουτάρη: «Ό,τι μπορούμε να κάνουμε καλό για την πόλη, να το κάνουμε, άσχετα με το ποιος θα το καρπωθεί». Έτσι, ως υπεύθυνος πολιτισμού, ανέλαβα δράση και κάναμε πολλά (εκδήλωση για το φεστιβάλ της πόλης, τα «Δημήτρια», γιορτή σε ολόκληρη την πόλη “5 Walks”, θετικές επεμβάσεις σε 5 δημόσια σχολεία της πόλης). Έτσι ήταν αυτονόητη  η συμμετοχή μου και τώρα.

Τι θα ’θελες να κάνεις ως… δημοτικός σύμβουλος; Θα έκανα μια λίστα 10 μικρών μέτρων/ρυθμίσεων, τα οποία θα ανακούφιζαν άμεσα τους δημότες και θα δεσμευόμουν για την υλοποίησή τους στις πρώτες 90 μέρες: ανακοίνωση του νέου οργανογράμματος λειτουργίας βάσει του Καλλικράτη και σύμπραξη με εξωτερικούς οικονομικούς ελεγκτές, απαγόρευση εισόδου αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο μία μέρα την εβδομάδα, απάλειψη του φαινομένου του διπλοπαρκαρίσματος,  υπογραφή συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης Αξιοποίησης, μετατροπή 10 σχολικών αυλών σε κήπους-πράσινες αυλές, προκήρυξη καλλιτεχνικού διευθυντή στο φεστιβάλ της πόλης, τα «Δημήτρια», καθάρισμα όλων των ταρατσών των πολυκατοικιών, wi-fi spots σε ολόκληρη την πόλη, λειτουργία του 1ου Δημοτικού Ιατρείου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δημοτικά συμβουλευτικά κέντρα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.