Πολιτικη & Οικονομια

Η Ελευσίνα πιο καθαρή από το κέντρο των Αθηνών

Ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου μιλάει στη Βασιλική Γραμματικογιάννη

Βασιλική Γραμματικογιάννη
ΤΕΥΧΟΣ 321
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης…» έγραφε ο Νίκος Γκάτσος για την Ελευσίνα. Κοιμήσου για να μη βλέπεις την ιεροσυλία των σύγχρονων Ελλήνων πάνω στην ιερή πόλη της αρχαιότητας. Στην Ελευσίνα όμως τα τελευταία χρόνια, απούσας της πολιτείας, συντελείται ένα μικρό θαύμα. Χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή, η Ελευσίνα μετατρέπεται από πόλη συνώνυμο της ρύπανσης και της υποβάθμισης σε σύγχρονη πόλη πρότυπο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των Αισχυλείων προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. «Η Ελευσίνα πιο καθαρή από το κέντρο των Αθηνών» λέει ο δήμαρχος της πόλης κύριος Αμπατζόγλου. Και δεν έχει καθόλου άδικο, αφού έχει συνδέσει το όνομά της με πόλη υπόδειγμα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενιαίος δήμος πλέον με τη Μαγούλα, η Ελευσίνα αλλάζει σελίδα και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και η υπόλοιπη Ελλάδα.   

Είστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα με ευρωπαϊκά στάνταρ διαχείρισης απορριμμάτων. Πείτε μας τι ακριβώς κάνατε στην Ελευσίνα και πώς ανταποκρίθηκαν οι πολίτες. Οι στόχοι μας είναι πολύ απλοί. Είναι οι στόχοι που θέτει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η μέγιστη ανακύκλωση και αξιοποίηση όλων των ειδών των αστικών αποβλήτων ώστε να οδηγούνται σε ταφή μόνο το 8-10% των αποβλήτων ως υπόλειμμα. Ακολουθήσαμε την πολιτική της ενημέρωσης πόρτα-πόρτα για να επιτύχουμε την ευαισθητοποίηση των κατοίκων, καθώς και ειδικές δράσεις ενημέρωσης των μαθητών. Σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου είναι η διαλογή στην πηγή, ώστε να προκύπτουν διακριτά ρεύματα αποβλήτων, τα οποία είναι πλέον εύκολα διαχειρίσιμα και αξιοποιήσιμα. Με την επίτευξη αυτού του στόχου όχι μόνο θα μειώσουμε θεαματικά τη ρύπανση του περιβάλλοντος και θα εξοικονομήσουμε φυσικούς πόρους, αλλά επίσης θα κερδίζουμε και 500.000 ευρώ κάθε χρόνο, τα οποία θα κάνουμε έργα.

Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν εντυπωσιακή. Στην αρχή συλλέγαμε 80 τόνους το μήνα υλικά συσκευασίας και τώρα συλλέγουμε 200-250 τόνους, δηλαδή το 20% της ημερήσιας παραγωγής αποβλήτων.

Επίσης είστε ο πρώτος Δήμος που υλοποιεί το πρόγραμμα «Πράσινες στέγες». Το πρασίνισμα των ταρατσών πρακτικά και οικονομικά είναι εφικτό; Το πρόγραμμα το ξεκινήσαμε δειλά σε 2 δημοτικούς χώρους. Δυστυχώς το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, στο οποίο είχαμε προβλέψει εκτενείς δράσεις στο Δημαρχείο και στα σχολεία, δεν προχώρησε. Επίσης δυστυχώς το Υπουργείο Εσωτερικών μάς απάντησε ότι δεν επιτρέπεται να ενισχύουμε παρόμοιες δράσεις σε ιδιώτες.

Εμείς έχουμε αποφασίσει να το συνεχίσουμε σε δημοτικά κτίρια, διότι είναι σύγχρονη απαίτηση και οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και βελτίωσης του μικροκλίματος.

Η Ελευσίνα είναι μια περιοχή περιβαλλοντικά επιβαρυμένη. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την απορρύπανση όχι μόνο του αέρα αλλά και της θάλασσας και του υπεδάφους; Με αγώνες 35 ετών καταφέραμε σήμερα η Ελευσίνα να είναι πιο καθαρή από το κέντρο των Αθηνών και η θάλασσα στο μεγαλύτερο μέρος της κατάλληλη για κολύμβηση.

Τη σημερινή εικόνα της Ελευσίνας μπορεί κανείς να την αντιληφθεί από τα ημερήσια δελτία ρύπανσης του ΥΠΕΚΑ για όλη την πρωτεύσουσα. Πρόβλημα υπάρχει μόνο με το υπέδαφος, τόσο από τη ρύπανση από μικρές και μεγάλες βιομηχανίες όσο και από τον ΧΥΤΑ.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει φορέας συνεχών ελέγχων στην περιοχή μας και οι Δήμοι δεν προβλέπεται να ελέγχουν αυτές τις ρυπαίνουσες δραστηριότητες.

Μετά από έναν αιώνα άναρχης βιομηχανικής δραστηριότητας προσπαθείτε να βάλετε τάξη πολεοδομικά. Γίνεται; Πριν 8 χρόνια μερικά πράγματα ήταν αδιανόητα. Σήμερα με το πολεοδομικό εργαλείο μειώσαμε τις βιομηχανικές περιοχές από 4 σε 2, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση από τον οικιστικό ιστό, και επίσης ανακτούμε 2 παλαιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις (δούλευαν μέχρι το 1986) στην παραλία και σε επαφή με τα σπίτια.

Τα βασικά αυτά μέτρα σε συνδυασμό με άλλες πολεοδομικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι σημερινοί επισκέπτες.

Η Ελευσίνα, ιερή πόλη της Αρχαίας Ελλάδας, έχει μετατραπεί σε συνώνυμο της βιομηχανικής ρύπανσης και της υποβάθμισης. Είναι εφικτό να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να αναδειχτεί η Ελευσίνα όσο υπάρχουν βιομηχανίες στην περιοχή; Θεωρούμε ότι αυτό είναι το στοίχημα για μας, διότι αναπτύσσουμε τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες μέσα στα παλιά βιομηχανικά κτίρια, που αποτελούν τη σύγχρονη ιστορία μας, αλλά και σε γειτνίαση με τον ιερό αρχαιολογικό χώρο.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η δράση νομίζουμε ότι θα είναι μοναδική για τα ελληνικά χρονικά, γιατί θα επιβεβαιώσει ότι μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.Στην προσπάθειά μας αυτή, η πολιτεία είναι απούσα.

Ποια είναι η αναλογία Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας; Νομίζουμε ότι πλέον τα 2-3 τελευταία χρόνια οι Ελληνες επισκέπτες είναι περισσότεροι των ξένων, γιατί η Ελευσίνα με τον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις των Αισχυλείων ήρθε στην επικαιρότητα θετικά.

Η οικονομική κρίση πόσο θα επηρεάσει στο να προχωρήσετε το έργο σας; Αναμφίβολα θα μας δυσχεράνει, γιατί χωρίς πόρους δεν μπορούν να γίνουν σημαντικά έργα.

Λάβετε υπόψη σας ότι το 2009 για τη συντήρηση των σχολείων λάβαμε € 400.000, ενώ φέτος μόνο € 40.000, δηλαδή μόνο το ένα δέκατο. Όμως τα σχολεία πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Υποχρεωθήκαμε και χρησιμοποιήσαμε χρήματα δημοτικών έργων για να βελτιώσουμε την εικόνα των σχολείων. Το 2011 τι θα συμβεί;

Ποιο είναι το όραμά σας για τον ενωμένο πλέον Δήμο Ελευσίνας-Μαγούλας; Στο νέο Δήμο, μετά το πρώτο τρίμηνο της υποχρεωτικής συνένωσης και προσαρμογής, οι προτεραιότητές μας είναι:

- Ολοκλήρωση της αποχέτευσης

Ολοκλήρωση της ανακύκλωσης και στη Μαγούλα

Κολυμβητήριο και κινηματογράφος

Ανάκτηση παλαιών βιομηχανικών περιοχών

3 μεγάλα πάρκα των 200-300 στρ. σε Ελευσίνα και Μαγούλα