- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σταύρος Θεοδωράκης: «Ευρώ πάση θυσία»
Τι είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη
«Ευρώ πάση θυσία» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, εκτιμώντας ότι «ο άλλος δρόμος, είναι ο δρόμος της κόλασης».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει μέτωπο ευρωπαϊκό αν δεν συμμετάσχει σε αυτό ο κ. Τσίπρας», ενώ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Ενδεικτικά αποσπάσματα:
Για το αν θα συμμετείχε ο ίδιος σε μια κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα: «Εγώ έχω πει ότι δε θα γίνω υπουργός. Για έναν και μόνο λόγο, γιατί θέλω να αποδείξω ότι μπορεί να είναι κάποιος στην πολιτική και να μη θέλει να γίνει υπουργός. Γιατί συνήθως όλοι που μπαίνουν στην πολιτική λένε “υπουργός, υπουργός, υπουργός”. Εγώ λοιπόν λέω ότι δε θέλω να γίνω υπουργός, δε θέλω να γίνω αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε κυβέρνησης. Αυτό που λέω όμως είναι ότι αυτή η κυβέρνηση αν θέλει να μας βγάλει από την κρίση, πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που να εκπροσωπούνται πλατύτερες δυνάμεις από αυτές που φαίνεται ότι εκπροσωπούνται σήμερα».
Για τα σενάρια συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: «Δεν είμαστε ίδιο μαγαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Όλοι κατά καιρούς μας θέλουν μαζί τους αλλά εμείς έχουμε αποφασίσει να έχουμε μια αυτόνομη πορεία. Εμείς εμφανιστήκαμε στην πολιτική σκηνή γιατί πιστεύουμε ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος τα έχουν κάνει χάλια. Το Ποτάμι δεν θα συνυπάρξει ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με το ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα ή σε ένα μέτωπο. Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκό μέτωπο εάν δεν είναι συμμέτοχος σε αυτό και ο Τσίπρας. Εάν θέλουμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί, και ο Τσίπρας φυσικά, σε ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό μέτωπο για να σώσουμε τη χώρα, τότε ναι, είμαστε μέσα».
Για τους ΑΝ.ΕΛ και τον Πάνο Καμμένο: «Όλοι δηλώνουν “πατριωτικό κέντρο”, αλλά καθένας έχει την ιστορία του και ξέρουμε τι έχει υποστηρίξει ο κύριος Καμμένος στο παρελθόν σε όλα τα επίπεδα, στην κοινωνική πολιτική, στις σχέσεις των ανθρώπων. Ο κύριος Καμμένος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει εθνικιστικές, ρατσιστικές σε πολλές περιπτώσεις, ακροδεξιές απόψεις. Και η Ευρώπη, αντιτίθεται σ’ αυτές τις απόψεις κι αυτό είναι το πρόβλημα. Μίλησα στη σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τους είπα πολύ αυστηρά πράγματα για το μνημόνιο. Τους είπα πως έχουν κάνει ένα καλλίγραμμο πτώμα την Ελλάδα. Και παράλληλα δέχτηκα έναν καταιγισμό πυρών για το πώς μια τέτοια χώρα και μια αριστερή κυβέρνηση βρίσκει διέξοδο σε μία συνεργασία με έναν ακροδεξιό εταίρο. Οι φίλοι του κ. Τσίπρα τα θέτουν αυτά, δεν τα θέτουμε εμείς, αυτός πρέπει να δώσει την απάντηση. Δεν γνωρίζω τον κύριο Καμένο, ούτε το χέρι μου του έχω δώσει, ούτε έχουμε μιλήσει ποτέ. Δεν έχω προσωπική αντιπάθεια. Λέω όμως, ότι ο κ. Καμένος ακολουθεί επικίνδυνες πολιτικές για την Ελλάδα».
Για την παραμονή της χώρας στο ευρώ: «Ευρώ πάση θυσία γιατί ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της κόλασης. Κακώς η κυβέρνηση δεν εξηγεί ποιος είναι ο άλλος δρόμος, την ώρα που ολοένα και περισσότερα στελέχη της φλερτάρουν με τη δραχμή. Το Ποτάμι δεν διστάζει να πει ότι ο δρόμος της κόλασης είναι το περιβάλλον της δραχμής».
Για την κυβερνητική παρουσία μέχρι σήμερα: «Ό,τι απόφαση έχουν πάρει στο εσωτερικό μέτωπο, βρίσκει την κοινωνία απέναντί τους. Είδατε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όλος ο κόσμος δυσανασχετεί με αυτές τις αποφάσεις, με κορυφαίο ζήτημα το κομματικό κράτος. Μια από τις πιο τραγικές στιγμές αυτής της κυβέρνησης, που δεν έχει προβληθεί όσο πρέπει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι ο διορισμός 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης. Διόρισαν 13 περιφερειακούς διευθυντές- έναν σε κάθε περιφέρεια. Τι κάναμε λοιπόν εμείς- πήραμε κάποια ονόματα και είπαμε να τα ψάξουμε. Βάζουμε το πρώτο όνομα και μας βγαίνει υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Βάζουμε το δεύτερο όνομα τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειακό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και ανακαλύψαμε ότι από τα 13 πρόσωπα που μπήκαν περιφερειακοί διευθυντές τα 11 είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένας δεν ξέρουμε τι είναι και ο άλλος είναι στέλεχος των ΑΝΕΛ. Και βέβαια το στέλεχος των ΑΝΕΛ μπήκε στην περιοχή της Θράκης, σε μια περιφέρεια που χρειάζεται ψυχραιμία.
Για τον χαρακτηρισμό «τρόικα του εσωτερικού»: «Είναι κατασκεύασμα επικοινωνιακών εγκεφάλων του ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον καθαρό λόγο του Ποταμιού, το οποίο κάνει συγκεκριμένες υποδείξεις στη Βουλή για όλα τα θέματα».
Για την απομόνωση της Ελλάδας: «Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για το γεγονός ότι καμιά χώρα δεν είναι πια με το μέρος μας. Πώς καταφέραμε να μείνουμε μόνοι μας; Μας κάνουν πλάκα στα Social media ότι δεν έχουμε πλέον ούτε το δωδεκάρι της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε κανέναν εθνικό αγώνα, αν είμαστε απομονωμένοι. Έχουμε κάνει λάθη πολύ σοβαρά στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους. Αν συνεχίσουμε να κινούμαστε μόνοι μας, θα μείνουμε μόνοι μας μέχρι το τέλος».
Για τις σχέσεις ΜΜΕ-πολιτικής-τραπεζών: Πρέπει να σπάσει το αμαρτωλό τρίγωνο μίντια-πολιτική-τράπεζες. Είπαμε πως δεν είναι προτεραιότητα να φτιάξουμε την ΕΡΤ χωρίς να φτιάξουμε το αμαρτωλό τοπίο στον χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ. Η κυβέρνηση δεν θέλει να λύσει το ζήτημα των ιδιωτικών καναλιών, για να μπορεί να κρατά ομήρους τα κανάλια. Προκαλούμε την κυβέρνηση να φέρει μια συνολική ρύθμιση για το τοπίο των ΜΜΕ. Δεν θα το κάνει διότι προτιμά να πορεύεται με υπουργικές αποφάσεις».
Για το αν το Ποτάμι έχει υπερπροβληθεί από τα ΜΜΕ: «Μπορεί κάποιος να πάρει μία μέρα τις χθεσινές Κυριακάτικες εφημερίδες και να δει. Πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα που είχαμε στην Real News, για την οποία δεν πιστεύω ότι μπορεί να πει κάποιος ότι είναι προϊόν συναλλαγής, είχαμε μία μεγάλη αναφορά στην “Εφημερίδα των Συντακτών” του Σαββάτου και μία αναφορά στο Ελεύθερο Τύπο. Το Ποτάμι ήταν απών από το “Έθνος”, το “Βήμα” και τα “Νέα”. Παράλληλα, τα κανάλια μας προβάλλουν πολύ λιγότερο από όσο μας αντιστοιχεί. Εάν πιστέψουμε τις αναφορές του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Το ποτάμι υποεκπροσωπείται στα ΜΜΕ αφού είχε κατά μέσο όρο το 2% του τηλεοπτικού χρόνου των δελτίων ειδήσεων και ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε προβολή 5% στα κανάλια. Αυτό σημαίνει πως δεν εκπροσωπούμαστε στα ΜΜΕ όσο πιστεύουν ή λένε κάποιοι».
Για τη διαπραγμάτευση: «Να πει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό τι ακριβώς ζητούν οι Ευρωπαίοι. Η κυβέρνηση, πήγε απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση – και το δέχτηκε και ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως τα λάθη είναι ανθρώπινα. Δεν είναι ανθρώπινα. Εμείς τα είχαμε υποδείξει, αλλά ο κ. Τσίπρας δεν μας άκουσε. Από την επομένη των εκλογών, είπαμε στηρίζουμε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Και το κάναμε πράξη. Στηρίξαμε τη διαπραγμάτευση. Τι σημαίνει όμως σκληρή διαπραγμάτευση; Σημαίνει να μην έχω στόχο, να μην αναγνωρίζω τα προβλήματα της χώρας, να αλλάζω τους διαπραγματευτές κάθε εβδομάδα;. Η μόνη λύση είναι να φανούμε σοβαροί. Να πούμε ότι κάνουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και παράλληλα ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα. Μπορούσε από την αρχή να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Δεν το έκανε γιατί έχει συνέχεια το αυτί του στις συνιστώσες. Μην παρεξηγηθεί μια συνιστώσα εάν πούμε για ιδιωτικοποιήσεις, μην παρεξηγηθεί η άλλη συνιστώσα αν πούμε για ιδιωτικοποιήσεις. Ένας ηγέτης, όταν γίνεται πρωθυπουργός μιας χώρας, η έγνοιά του είναι πλέον στην κοινωνία και όχι στο κόμμα του. Δεν είναι η έγνοια του τι θα πει η τάδε συνιστώσα».
Για την προεκλογική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Το Ποτάμι έλεγε υπεύθυνα ότι θα πρέπει να λυθούν κάποιες εκκρεμότητες και να πάμε σ’ εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «εδώ και τώρα εκλογές και εμείς έχουμε τη μαγική λύση». Έρχεται λοιπόν ο κύριος Τσίπρας τώρα, μετά από 100 μέρες, και λέει δεν υπάρχει μαγική λύση. Εμείς λοιπόν που δεν ήμασταν επαγγελματίες της πολιτικής, το ξέραμε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση. Το ξέραμε ότι δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας την επόμενη μέρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Βγήκε ο κ. Σκουρλέτης την επόμενη μέρα και είπε εμείς τη Δευτέρα θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Τα ψέματα αυτά εμείς τα είχαμε καταγγείλει προεκλογικά. Άρα δεν μπορεί να προφασίζεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά ότι δεν ήξερε. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργούταν την επόμενη μέρα. Όλα αυτά θα γίνονταν την επόμενη ημέρα. Αυτοί όμως πήγαν στις εκλογές με τη λογική του μαγικού ραβδιού και τώρα που δεν τους βγαίνει το μαγικό ραβδί, απλώς λένε “δώστε μας μια πίστωση”».
Για τις κόκκινες γραμμές που θα έθετε το Ποτάμι: «Η μεγάλη κόκκινη γραμμή είναι η ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, όλη η συζήτηση για μισθούς και συντάξεις δεν οδηγεί πουθενά».
Για τη χαμένη ευκαιρία της Κυβέρνησης: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχασε πολλά. Θα σας πω κάτι που ίσως οι πολίτες δεν το ξέρουν. Η Ευρώπη ήθελε τον Τσίπρα καθώς τους είχαν κουράσει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Υπήρχαν συζητήσεις για τη διαφθορά και για τα συμφέροντα και είχε πει και ήθελαν οι Έλληνες να πάνε σε έναν νέο ηγέτη. Είχε λοιπόν όλο το πεδίο μπροστά του ο κ Τσίπρας να παίξει καλή μπάλα με του ευρωπαίους και αντί γι’ αυτό μπήκε στο γήπεδο και έκανε φάουλ, έκανε καθυστέρηση και δεν έκανε ούτε μια σωστή επίθεση, ενώ μπορούσε να το κάνει».
Για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Στην πώληση του δικτύου υψηλής τάσης λέμε όχι. Στην ιδιωτικοποίηση του νερού λέμε όχι. Άλλο όμως αυτό και άλλο η αλλεργία στις ιδιωτικοποιήσεις. Αν η κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι υπάρχει σκάνδαλο πίσω από μια ιδιωτικοποίηση να τη σταματήσει. Κι αν έχει μια καλύτερη προσφορά να τη σταματήσει. Όμως η κυβέρνηση έχει έναν υπουργό που λέει πως δεν πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις».
Για όσους έχουν μεταφέρει τα χρήματα τους στο εξωτερικό: «Το να έχεις τα λεφτά σου στην Ελλάδα είναι πατριωτικό καθήκον πόσο μάλλον όταν είσαι υπουργός ή βουλευτής. Το πατριωτικό καθήκον δεν πρέπει να ορίζεται μόνο με βάση τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη. Αυτό είναι ένα έξυπνο κόλπο. Το πατριωτικό καθήκον είναι το τι κάνεις σήμερα στην πατρίδα και ένα από αυτά που πρέπει να κάνεις είναι να παίρνεις το ίδιο ρίσκο που παίρνει και ο άνεργος ή ο συνταξιούχος που εμπιστεύεται τις Ελληνικές τράπεζες και έχει τα χρήματα του εδώ».
Για την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας: «Πιστεύω πως η Ελλάδα, δεν έχει μέλλον εκτός Ευρώπης. Αν υποχωρήσουμε ένα βήμα από την Ευρώπη, θα δοθούμε βορά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει να είναι ένας. Να γίνει η βαλκανική υπερδύναμη. Η βαλκανική ευρωπαϊκή υπερδύναμη. Να μην μας περάσει η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία. Εκεί που η Ελλάδα αναγνωριζόταν απ’ όλους ως η υπερδύναμη των Βαλκανίων, αυτή τη στιγμή χάνει έδαφος, εξασθενεί η οικονομία της και η κοινωνία της.
photo © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ