Πολιτικη & Οικονομια

Με πολλά προβλήματα οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group

Τριβές για ομαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προβλήματα στη συνέχιση των διαβουλεύσεων στο Brussels Group, και προβληματισμό στην κυβέρνηση, φαίνεται να προκαλεί η στάση των δανειστών, και ειδικά του ΔΝΤ, που σύμφωνα με πληροφορίες επιμένουν να θέτουν θέμα ομαδικών απολύσεων και παγώματος του ν/σ για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

«Η εμμονή του ΔΝΤ είναι ακατανόητη», δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, διευκρινίζοντας ότι στο Brussels Group παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους καταγράφεται η ευεργετική επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στην ανάπτυξη μιας οικονομίας.

Από το Μαξίμου διαμηνύουν δε ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι και θα παραμείνει «κόκκινη γραμμή».

Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν εντατικά και σήμερα Κυριακή, με στόχο μια κατ' αρχήν συμφωνία, που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να κάνει ένα βήμα στις 6 Μαΐου ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας που ασφυκτιά.

Σημειώνεται ότι η Aθήνα είναι μεν διατεθειμένη να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές από την πλευρά τους θα ανοίξουν το δρόμο για τη ρευστότητα.

Νωρίτερα μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος είχε δηλώσει πως «επιδιώκουμε μια έγγραφη δέσμευση για χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και μετά να φέρουμε προς ψήφιση το όποιο νομοσχέδιο».

«Στο πλαίσιο του Eurogroup είναι αδύνατος ένας έντιμος συμβιβασμός - πρέπει να βρεθεί τρόπος να προηγηθεί πολιτική λύση», είπε στον πρωθυπουργό ο Γιάνης Βαρουφάκης -σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής- μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λετονία.

«Οι κόκκινες γραμμές μας δεν συνιστούν μόνο μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και αναγκαίες κινήσεις για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση», τονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», πως αυτές οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν, και πως αν παραβιαστούν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει επίσης εμμέσως λόγο για δημοψήφισμα, λέγοντας «όχι» σε νέα υφεσιακά μέτρα.

«Αυτή την ώρα η Ελλάδα δε χρειάζεται απλώς κάποιες κόκκινες γραμμές που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο κι αν αυτό είναι αναγκαίο», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

photo © EPA/PATRICK PLEUL