Πολιτικη & Οικονομια

100 μέρες - οι αριθμοί μιλάνε

Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες επιθυμούν παραμονή στο ευρώ

Πέτρος Ιωαννίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκατό μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ποιες είναι οι τάσεις της κοινής γνώμης και πώς επηρεάζονται από τις εξελίξεις; Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας αποτυπώνουν τη συνεχιζόμενη κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (35,6% ΣΥΡΙΖΑ – 20,8% ΝΔ στην πιο πρόσφατη της MARC). Ταυτόχρονα όμως παρατηρούμε μια κάμψη της αποδοχής της κυβέρνησης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η ελπίδα (65,2% το Φεβρουάριο - 39,7% σήμερα), δίνει τη θέση της στην ανησυχία (22% Φεβρουάριος – 50% Απρίλιος), ενώ ο φόβος για χρεοκοπία έχει επανέλθει (56,8% σήμερα – 37,7% τον Φεβρουάριο).

Η ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης παραμένει πλειοψηφική (52,4% θετικές γνώμες – 44,9% αρνητικές γνώμες) αν και βαίνει μειούμενη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας ένα μήνα πριν (59.8% θετικές – 37,7% αρνητικές). Παρατηρούμε επίσης ότι όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, το εκλογικό σώμα πλέον είναι διχασμένο (50,5% ικανοποιημένοι – 48,2% δυσαρεστημένοι) ενώ τον Φεβρουάριο τα ποσοστά που κατέγραφε η MARC ήταν 59,8% και 38,8% αντίστοιχα.

Τα παραπάνω ευρήματα δεν επιτρέπουν θριαμβολογίες του τύπου «έχουμε χαώδη διαφορά στην πρόθεση ψήφου» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και βεβαιότητες περί επικείμενης κατάρρευσης από την αντιπολίτευση όπως «πολύ γρήγορη και μεγάλη φθορά της κυβέρνησης».

Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο του κ. Τσίπρα δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι οι προθέσεις του εκλογικού σώματος αλλάζουν πλέον πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν, η κομματική ταύτιση είναι πια εξαιρετικά χαλαρή και εύθραυστη (σύμφωνα με το exit poll μόλις ένας στους δύο ψηφοφόρους δήλωσε ότι βρίσκεται κοντά στο κόμμα που είχε επιλέξει λίγη ώρα πριν), ενώ η ψήφος συνεχίζει, όπως και όλη την προηγούμενη περίοδο, να έχει συγκυριακό χαρακτήρα και οι πολίτες εύκολα να μπορούν να οδηγηθούν σε one vote stand ανάλογα με την περίσταση.

Από την άλλη πλευρά, η φθορά αφενός οφείλεται στο ότι ο «μήνας του μέλιτος» διαρκεί πολύ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν και άρα είναι αναμενόμενη σε ένα βαθμό, αλλά και στο ότι η ανησυχία για το αύριο –και εξαιτίας ατυχών χειρισμών της κυβέρνησης– έχει επανέλθει. Με δεδομένο όμως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση περνάει μια δύσκολη περίοδο, οι πρωτοβουλίες των κινήσεων για την ώρα παραμένουν στα χέρια του πρωθυπουργού. Αρκεί να μην επαναπαυθεί στη μεγάλη διαφορά της πρόθεσης ψήφου και να λάβει υπόψη του ότι σχεδόν 7 στους 10 πολίτες επιθυμούν παραμονή στο ευρώ και ότι το 65,1% της κοινής γνώμης επιθυμεί συμβιβασμό και όχι οριστική ρήξη με τους εταίρους.