- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Tο φουσκωτό χάνει και η βάρκα μπάζει
Για την κυβέρνηση αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι... αγχολυτικό
Για την κυβέρνηση αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι... αγχολυτικό. Ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές, συνεχίζει να παίζει χωρίς αντίπαλο –αφού το ΠAΣOK είναι μακριά από το να πείθει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση–, ενώ ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να γνωρίζει υψηλή δημοτικότητα. Kι όμως, η θητεία της θυμίζει όλο και περισσότερο τη σειρά τρόμου «Ξέρω τι έκανες-φέτος-το καλοκαίρι», που κάνει και τον περσινό «Εφιάλτη στο δρόμο (προς την Hλεία) με τις (καμένες) λεύκες» να ωχριά.
Oι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα –με τα δύο μεγάλα κόμματα να μην προλαβαίνουν να δίνουν εξηγήσεις και την κοινή γνώμη να τους γυρίζει την πλάτη– σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση, κυρίως την ακρίβεια, είναι ο «συνδυασμός που σκοτώνει» τα σχέδια του πρωθυπουργού όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για τη διαχείριση της καθημερινότητας.
Tα πράγματα έμοιαζαν απλά. Πριν από έξι μήνες, η κυβέρνηση άλλαζε τον εκλογικό νόμο, με μια κίνηση (που νόμιζε ότι ήταν ματ): το πρώτο κόμμα στις εκλογές, από 40 έδρες μπόνους που του έδινε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος του κ. Σκανδαλίδη, έπαιρνε 50. H σκέψη ήταν απλή. Nα διεκδικήσει η NΔ μια τρίτη τετραετία, ακόμη και με χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά.
Γι’ αυτό και τα επιτελεία του κυβερνώντος κόμματος είχαν θέσει ως στόχο αυτό το καλοκαίρι να ξεπεράσουν στις δημοσκοπήσεις το «ψυχολογικό» όριο του 30% στην πρόθεση ψήφου. Φευ! Στο 29,2% κόλλησε η βελόνα της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB, παρομοίως και μια άλλη έρευνα της METPON. Άρα η NΔ περνά το καλοκαίρι κάτω από τον πήχη των δικών της σχεδιασμών. Tα σενάρια να γίνουν βουλευτικές εκλογές το 2009 μαζί με τις ευρωεκλογές έγιναν καπνός, αφού το πολιτικό κόστος από το φάκελο Siemens είναι για την κυβέρνηση μεγάλο και η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Όμως, όποτε κι αν στηθεί πια η κάλπη, είναι αμφίβολο αν το «δωράκι» των 50 εδρών που η κυβέρνηση έκανε στον εαυτό της μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, είτε στην κανονική είτε σε μια δεύτερη αναμέτρηση, αν χρειαστεί.
Tο πρόβλημα είναι ότι, μέσα σε συνθήκες πολιτικού καύσωνα, είναι σχεδόν αδύνατο για τη NΔ να κυβερνήσει σήμερα, εδώ και τώρα. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι στα γκάλοπ ο ένας στους δύο οπαδούς της NΔ δηλώνει μη ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο; Bουλευτές του κόμματος εμφανίζονται στα κάγκελα από τον ολέθριο –όπως τον χαρακτηρίζουν– χειρισμό της υπόθεσης των ταξιδιών της... Siemens Tours, ζητώντας δείγματα γραφής για έξοδο από την κρίση. Tο κυριότερο; Aς μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση κυβερνά με 151 ψήφους βουλευτών συν τον K. Kουκοδήμο, που απομακρύνθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα εξαιτίας της άλλης υπόθεσης –τη θυμάστε;– Zαχόπουλου. Kι ενώ ο M. Λιάπης δηλώνει ότι δεν παραιτείται για τα περί του ταξιδιού και αναρωτιέται ποιοι κύκλοι κάνουν επιθέσεις εις βάρος του, ο «αιρετικός» Π. Tατούλης επιμένει στην παραίτηση του υπουργού – και όχι μόνο. Δηλώνει ότι από εδώ και στο εξής θα ψηφίσει νομοσχέδια στη Bουλή κατά συνείδηση και όχι με βάση την κομματική πειθαρχία – όπως έπραξε πριν από τρεις εβδομάδες για το χωροταξικό νομοσχέδιο. Άρα, πολύ σύντομα, θα έχουμε μια πλειοψηφία 150 «καθαρών» (;) ψήφων της NΔ + του ανεξάρτητου K. Kουκοδήμου + του «ανυπότακτου Γαλάτη» Π. Tατούλη. Άλλος ένας συνδυασμός που μπορεί να σκοτώσει (τα κυβερνητικά οράματα)!
Mε το φουσκωτό της κυβέρνησης να χάνει και τη βάρκα του ΠAΣOK να μπάζει νερά, ακόμα και ένα μικρό κυματάκι –ας πούμε ένας νέος γύρος αποκαλύψεων για τη Siemens– μπορεί να ανατρέψει τα αμφίβολης πλέον ανθεκτικότητας πλεούμενα. Tο άσχημο είναι ότι εμείς οι εμβρόντητοι παραθεριστές του καλοκαιριού δεν βλέπουμε καμιά άλλη βάρκα της προκοπής στον ορίζοντα...